Fel

(B)író és kamuhős

kamuhos

(B)író és kamuhős

Milyen lehet egy western az állatok világában? Megtudhatjuk a Karib-tenger kalózai rendezőjétől, aki a hüllők vadnyugati világába kalauzolja el a nézőt! Igaz a film lassan indul el, de ahogy megismerünk egy-két karaktert belelendülünk a történetbe. És mi lendíti be a filmet? …Egy hazugság. Fiatal szerzőnk szubjektív beszámolója.

Kaméleon seriff

Rango egy elkényeztetett kaméleon, aki magányosan az akváriumában tölti napjait, miközben bölcsességeken töri a fejét, de egy csapásra megváltozik az élete, mikor egy autóbalesetben kirepül a járműből az akváriuma és az ripityára törik…s ehhe hasonlóan a jövője – gondolja Ő, amikor meglátja hova keveredett: a sivatag közepére.

Egy elgázolt tatu útbaigazítja és Rango egyből belekeveredik Por város életébe. Rögtön szemet vet a furcsa Babszem kisasszonyra és belekeveredik egy párbajba.

Összekeverik egy másik Rango-val és véletlenül megöl egy sólymot: minden megvan ahhoz, hogy további hazudozással Ő legyen a város seriffje.

Rangora, mint seriffre számítanak és elvárják tőle, hogy segítsen megfejteni, hogy mi lehet az oka szárazságnak, miért nem jön víz a “Szent csapból”?

Hősünk további hazudozásra kényszerül a város bizalmának megőrzésének érdekében, de a nyomozás közben furcsa, és megdöbbentő titkokra lelnek.

Animációs hősök és húsvér színészek

Lehet, hogy a Rango egy animációs film, de látszik, hogy a karakter teljes mértékben az eredeti szinkronizáló, Johnny Depp-re van építve: a mozgása, a viselkedése és (mily’ meglepő) a hangja is ugyanolyan.

A szinkronhangok között még olyan sztárokat találhatunk, mint az Egy Boltkóros Naplójából ismert Isla Fisher, vagy Bill Nighy (Igazából szerelem), Timothy Olyphant (A negyedik) és Abigail Breslin (A család kicsi kincse).

XXI. századi  spagetti western

A film a jó poénok mellett azért is működik (szinte) hibátlanul, mert megvan a kellő önirónia is.

A karakterek ki vannak dolgozva, minden figurának van valami különleges tulajdonsága (például Babszem mindig megmerevedik) és tele van filmes utalásokkal.

Slusszpoén az egészben a zenélő, éneklő narrátor madarak, akik ha kell még az elektromos gitárt is előkapják.

Persze egy westernből nem maradhatnak ki a revolverek sem, kicsit fura amikor az állatok egymásra lövöldöznek, az amúgy tökéletes akció jelenetben, (de ilyet már láthattunk a Macskafogóban) és a denevérek egymásnak ütközésekor felrobbannak. De mivel, hogy ez egy gyerekfilm vér nincs benne.

A zenét az Oscar-díjas Hans Zimmer írta, aki még olyan filmekhez írt dallamot, mint az Eredet, a Gladiátor (Golden Globe-díj) vagy az oroszlánkirály (ezért kapta az Oscart).

Ha most nem fogja beelőzni őt egy újabb facebook vagy twitter film zenéje, szerintem még befutó is lehet a 2012-es Oscar gálán.

A Rango összességében egy nagyon szórakoztató kaland-vígjáték, ami egyben tisztelgés Clint Eastwood és a többi western hős előtt.

Garantált szórakozást nyújt minden korosztálynak. (Én szinte végig nevettem az egészet.)

 

Pintér Ádám

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása