Fel

Mesés születésnap: Csukás István 75 éves

Mesés születésnap: Csukás István 75 éves

Mesés nap április 2-a a naptárban. Mesés, mert ezen a napon született Hans Christian Andersen, és Csukás István is, aki idén a 75-ik születésnapját ünnepli. Szintén ehhez a naphoz kötődik a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja is, amely az olvasás, a könyv megszerettetését szeretné elérni a gyerekeknél világszerte.

Csukás István 75

Ha megkérdeznénk az utca emberét, hogy soroljon fel mesehősöket, akkor a felsorolásból nem hiányozhatna Süsü, Pom-Pom, vagy Mirr-Murr, azaz Csukás István „gyermekei”. Ezeken a meséken, ezekkel a mesehősökkel nőttek fel nemzedékek, s ahogyan szüleik, nagyszüleik, a mai gyerekek is szívesen nézik, hallgatják az izgalmas történeteket. Mesehősei halhatatlanná tették őt is, pedig az író pályája elején nem is akart a mesékkel foglalkozni. A véletlen sodorta erre az irányba, amikor a hatvanas évek közepén Kormos István író arra biztatta, hogy írjon meséket. Ettől kezdve verseskötetei, gyerekregényei, mesekönyvei sorra jelentek meg, s még Hollywoodot is meghódította. Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényének tévéfilmváltozat 1975-ben elnyerte a hollywoodi X. televíziós fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is. Mi pedig szállóigeként idézgetjük Lópici Gáspár, vagy Bagaméri mondatait.

Boldog Születésnapot!

Csukás István, hetvenöt évvel ezelőtt, április másodikán született. E jeles napon születésnapi mesével köszöntjük nagy meseírónkat, melyet Nyulász Péter írt a Világ Legdacosabb Töltőtolla címmel. A mese a Könyvmolyképző Kiadó Csukás Istvánt köszöntő kötete számára készült, ami várhatóan a nyár eleji Ünnepi Könyvhéten jelenek meg. Az ünnep örömére egyúttal az Egyszervolt.hu-n csokorba gyűjtöttük Csukás István meséit, verseit, és a Mese.Tv-n látható filmjeit Pom Pomtól Süsün át a Keménykalap és krumpliorrig.

Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja

Minden bizonnyal a véletlen műve – bár a gazdag, és mai napig gyarapodó életmű láttán lehet, hogy ez mégsem teljesen véletlen – de Csukás István születésnapja egybe esik a nagy dán meseíró Hans Christian Andersen születésnapjával, aki 1805-ben szintén ezen a napon látta meg a napvilágot. Az ő történetei a biedermeier kor legjelentősebb meséi, s a világ minden országában ismertek. A nagy meseírót övező tiszteletadás része, hogy az 1967 óta az ő születésnapján ünneplik világszerte az International Children’s Book Day-t, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napját. Emlékét élteti a nevét viselő kitüntetés is, a Hans Christian Andersen Award. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) által szervezett ünnep célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket.

 

– AK –

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása