Fel

Cartoon Network Képzeletműhely -Pályázat

cn

Cartoon Network Képzeletműhely -Pályázat

 

 

 

Az egyedi animációs világáról közismert Cartoon Network csatorna a megelőző évek sikereire  tekintettel idén harmadszorra hirdeti meg, Európa, Afrika és Közel-kelet szerte nagyszabású pályázatát és alkotói programját, a Cartoon Network Képzeletműhelyt, amelyre ifjú animáció-rajongók, rajztehetségek vagy egyszerűen csak alkotó kedvű, 4-15 éves gyerekek műveit várja rajz, képes forgatókönyv, animáció, film kategóriában.

A Cartoon Network missziója, hogy alkotva, cselekedve sarkalllja kreativitásra, ösztönözze gondolkodásra, nyitottságra a gyerekeket. Gyakran éri az a vád a televíziózást, hogy a készen kapott tartalom gátat szab a képzeletnek, ezért a csatorna célja, hogy a gyerekek ne csak passzív befogadók, hanem tevékeny részesei legyenek az alkotásnak.

pixel

pixel

A 2017. július 31-ig tartó pályázat három kategóriájának összesen kilenc hazai nyertese komoly díjakkal gazdagodhat: a kategória győztesek művei megjelennek a Cartoon Network csatornán és a BOOKR Kids mesetableteken, illetve a három kategória gyöztesei közt összesen kilenc wellness hétvége, három BOOKR Kids mesetablet, három tablet és három Cartoon Network-ajándékcsomag talál gazdára. A pályázat sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt két évben többb mint négyezer, EMEA-szerte több mint negyvenezer pályamű érkezett a felhívásra.

 

A pályázat egyik fő eleme az az egyedi és kreatív, szórakoztató-edukációs weboldal, amelyen tippek és ötletek, animációs műhelytitkok, érdekességek, klipek, játékok, játékos feladatok segítik a fiatal alkotókat munkájuk során. A gyerekek megismerkedhetnek a képes forgatókönyv, a különböző animációs technikák, a rajzolás, a színezés, a vágás, az alkotói folyamatok titkaival, sőt ki is próbálhatják magukat azaz az oldal kvázi mini online animációs kurzusként is működik.

A csatorna nemcsak online felületén buzdít a pályázatra való jelentkezésre, de a kezdeményezést eljuttatja a közoktatási intézményekbe is: évente több ezer általános iskola számára teszi elérhetővé kiváló hazai szaktanárok segítségével kidolgozott, komplett, hiánypótló óraterveit, eszközeit, alkotást segítő segédanyagait, amelyek útmutatóul szolgálnak a hazai rajztanárok, művészeti csoportok vezetőinek, hogyan oktassák közérthető, játékos és a korosztálynak megfelelő formában az animáció alapjait. Ezen kívül a BOOKR Kids mesetableteken és számos élő rendezvényen is találkozhatnak a gyerekek a pályázattal.

Hogyan nevel kreativitásra az animáció?

 • Az animációs kisfilm készítése az alkotás öröme révén növeli a gyerekek kompetencia érzését, a készségek kibontakozását
  –    Lehetőséget ad a csoportmunkára, ezáltal fejleszti az együttműködési készségeket;
  –    A verbális kifejezéssel nehezebben boldoguló tanulók számára lehetőséget ad a téma vizuális       feldolgozására;
  –    Rákényszeríti a gyerekeket a logikus gondolkodásra és a tananyagtartalom alapos       átgondolására;
  –    A vizuális feldolgozással segíti az információk rögzítését, könnyebbé teszi az előhívást;
  –    Élmény értéke van, ezzel segíti a hatékony tanulást.

 

Hogyan fogjunk neki az alkotásnak? Tippek közös alkotáshoz a szünidőre szülőknek, gyerekeknek :

 1. Gyakoroljuk egyszerű tárgyak, pl egy virág, egy fa, egy ház vagy egy alma megrajzolását. Bonyolultnak tűnő tárgyak, figurák megrajzolása egészen egyszerű, hétköznapi formákból állnak össze. Rajzoláshoz használhatunkceruzát, filctollat, zsírkrétát, esetleg nagyobbaknál szenet, akvarell krétát, festékeket (tempera, vízfesték, akril festék). Kezdetben a vastagabb, háromszög alakú ceruza, a marokkréta lehet segítségünkre.

 

 1. Folytassuk bonyolultabb figurákkal: http://imaginationstudios.cartoonnetwork.hu/activity/finn-megrajzolasa/

 

 1. Találjunk ki egy egyszerű történetet, alakokat, rajzoljuk meg az animáció alapját, a képes forgatókönyvet. A képes forgatókönyv az egyes jelenetek rajzos változatát tartalmazza, de gyakran a szereplők szövegét, illetve különféle technikai utasításokat is, mint például a kameramozgás. Kezdhetjük egy félkész forgatókönyv kiegészítésével, majd megalkothatjuk saját forgatókönyvünket:

http://imaginationstudios.cartoonnetwork.hu/activity/gumball-fejezd-be-a-tortenetet/

http://imaginationstudios.cartoonnetwork.hu/activity/kalandra-fel-fejezd-be-a-tortenetet/

http://imaginationstudios.cartoonnetwork.hu/activity/kalandra-fel-fejezd-be-a-tortenetet/

 

De gyakorolhatjuk csak a párbeszédírást is külön:

http://imaginationstudios.cartoonnetwork.hu/activity/mit-mondtak-3/

 

 1. Hogyan fogjunk neki az animációnak?

Sokféle animáció létezik, a legegyszerűbb az úgynevezett stop-motion, amelyben pl. .gyurmafigurákat mozgatva minden egyes fázisról képkockákat készítünk, majd egy egyszerű (ingyenesen letölthető program) segítségével a képkockákat filmmmé fűzzük össze. Ha nem kifejezetten papír alapú megjelenítéssel szeretnénk alkotni, készíthetünk térbeli alkotásokat, gyurmázhatunk, erre is rengeteg lehetőség van: akár hagyományos, akár só-liszt gyurmával kezdhetjük, aztán létezik süthető gyurma, de nagyoknál az agyaggal ismerkedés is nagyon izgalmas. Térbeli megjelenítésre kartont, erősebb papírt, hurkapálcát, fadarabokat, mindenféle otthon talált anyagot felhasználhatunk, nagyon izgalmas dolgok kerekednek ki belőle. Lényeg, hogy a figurákból, háttérből rendezzünk egy jelenetet, amit aztán filmre rögzítünk:

http://imaginationstudios.cartoonnetwork.hu/hu/wp-content/uploads/sites/14/2015/08/CN_HU_ImaginationStudios_inspiration_pdfs_STOP_MOTION_A4_210x297_01.pdf

 

A rajzos animációhoz kezdjük egy egyszerű fázisrajzos művelettel (pl. egy csóváló kutyafarok megrajzolása)

http://imaginationstudios.cartoonnetwork.hu/video/a-csovalo-kutyafarok-megrajzolasa/

 

Aranyszabályok közös alkotáskor:

 

Első és legfontosabb szabály: Hibázni ér. Ha pedig végképp nem megy, másoljunk, majd ezután eresszük szabadjára a fantáziánkat.

 

Próbáljunk ki többféle vizuális megjelenítési módot, mutassuk meg a gyereknek, milyen eltérő módszerekkel, kifejezésmóddal lehet egy-egy témához állni.

 

Soha ne irányítsuk a munkájukat, ne erőltessünk rájuk az általunk jónak vélt megoldásokat, hisz itt épp az a fontos, hogy ők fedezhessék fel saját magukat!

 

A különböző technikák közül próbáljuk egy hatalmas felületen a festékeket, ragasztásos technikákat, és a marokkrétákat. Papírfecnik ragasztásával, vagy ezt kiegészítve festéssel, rajzolással, csodálatos nagyméretű lapra készített képek születhetnek.

 

 

A Cartoon Network régóta egyedülálló munkát végez a nemzetközi animációs tehetségek felkutatásában, gondozásában és a jövő rajzfilm tehetségeinek kinevelésében. Az egyik ilyen tehetség Weigert Miklós, a Cartoon Network sikersorozata, a Gumball csodálatos világa egyik alkotója, többek közt a Macskafogó2 látványtervezője, aki az idei program kurátora, zsűri elnöke. A zsűri további tagjai:  Lakos Nóra, a Gyermekfilm Akadémia alapítója, filmrendező, és Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapító-társtulajdonosa, akik május 23—án a sajtó jelenlétében egy ún demo Képzeletműhely foglalkozást mutattak be a meghívott gyerekek aktív közreműködésével, majd rendhagyó tárlatvezetést tartottak a Csopa Playbar Illúzió kiállításában.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása