Fel

Családi purim a Bálint Házban

purim3

Családi purim a Bálint Házban

 

Eszter királynő és udvartartása hatalmas parádét tart a palotában. Találkozhattok Eszterrel, Ahasvérossal, MOrdehájjal, Hámánnal és többi szereplővel is. Megnézhetitek és kipróbálhatjátok, hogy mivel töltik napjaikat a purimitörténet hősei.

 

purim2

2015. március 8. vasárnap, 15:00

A palotája összes helységében fantasztikus játékokkal, mutatványosokkal szórakoztatják majd a népet. A palota pincéjében a páratlan Elvarázsolt Kastélytban ugrálhattok, hírneves sminkeseket, arcfestőket, kézműveseket hozattak a ti kedvetekért, kaszinót nyitnak, ahol mindenki szerencsét próbálhat, csodálatos maszkokat, és ékszereket készíthettek.

 

purim1

A bálteremben táncmulatságot rendeznek, amelyen a zenét a Hahó együttes szolgáltatja.

✡    Móka    ✡    Játék    ✡    Verseny   ✡    Purim kvíz    ✡    Purimi hórabuli   ✡

Purim Twiszter    ✡    Eszter királynő szépségszobája   ✡   Arcfestő varázsló   ✡

Jelmezes felvonulás   ✡    Ugráló palota    ✡    Koncert:  Hahó együttes  ✡

Szerencsejáték-barlang   ✡    kóstolgatás a Palota konyháján

 

purim4

PURIM

Ezen az ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékezünk. Ezt az időszámítás kezdete előtt 450. körül történt eseményt Eszter könyve örökíti meg. A purim név a „sorsvetést” jelentő  púr szóból ered, mert Hámán így választotta ki az időpontot, amikor ki akarta irtani a zsidókat.

A zsidó naptár szerint: 5773. ádár 14. Az előző nap napnyugtától aznap az első három csillag megjelenéséig tart az ünnep.

Eszter könyve

A purim története, Eszter könyvében (Megillat Eszter – Eszter tekercse) olvasható. A Bibliában az Énekek éneke mellett ez az a könyv, amelyben nem szerepel Isten neve. A zsidó bölcsek szerint azért, mert Eszter királyné idejében Isten nem nyilvánosan művelt csodákat, mint pészahkor vagy hanukkakor, hanem titokban.

További részletek: www.balinthaz.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása