Fel

December 13. – Luca napi varázslatok

lucabuza

December 13. – Luca napi varázslatok

Boszorkányok márpedig vannak. Legalábbis a mesékben és legendákban, de ha ott nem léteznének, bizony számtalan varázslatos történettel, népszokással volnánk szegényebbek. A boszorkányok leleplezésére pedig legalkalmasabb eszköz a Luca széke. Ha a tulajdonosa magával viszi az éjféli misére, arra állva azonnal megláthatja a boszorkányt.

Más hagyomány szerint a székre felállva jövendőbelijüket láthatták meg a lányok. Ez a bűbáj azonban csak akkor működik, ha ezt a széket december 13-án, Luca napján kezdik el készíteni, és nem végeznek vele karácsony este előtt. Innen a mondás: Lassan készül, mint Luca széke. A boszorkánymegfigyelés után pedig a széket még a szentmise után el kellett égetni. 
phpThumb_generated_thumbnail
Luca naphoz számos más hagyomány is kötődik, például a búzaültetés. Ezen a napon egy cserépbe búzát vetünk, hogy karácsonyra kikeljen. A kikelt szép zöld búzát a karácsonyfa alá tesszük, mint az élet jelképét. Ez nemcsak éke lehet az ünnepnek, hanem jó szórakozás is, hiszen mindennap lehet lesni, méregetni, hogy mennyit nőtt a búzánk. Az így csíráztatott búzához jövendölés is kötődik: ha karácsonyig minden elvetett szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani.

Luca napjától az időjárást is érdemes figyelni. December 13-tól karácsonyig pontosan 12 nap van, ahány hónap az évben. A régiek ilyenkor naponta feljegyezték, hogy milyen idő volt, s ezt a következő év hónapjaira osztották be. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. luca_x270

A nagyobb lányoknak igazi szerelmi jóslást ajánlunk erre a napra. Süssenek süteményt és minden kis kalácsba rejtsenek el egy fiúnevet. Akinek a neve utoljára marad meg, az a fiú lesz a várva-várt jövendőbeli. Szintén szerelmi jóslás a Luca-cédula is. 12 fiú nevét kell egyenként felírni papírlapokra, azokat összehajtogatni, és minden nap találomra tűzbe vetni egyet. Akinek a neve utoljára marad, az lesz a jövendőbeli.

 

Svéd hagyományok Luca napjára: 

 

A Gergely naptár bevezetése előtt Luca napja, december 13-a volt az év leghosszabb éjszakája, – és egy éjszaka minden varázslat és bűbáj megtörténhet.  Északon, főleg a svédeknél Luca nem boszorkány, hanem szent. A legenda szerint megvakították hóhérai. Így a fényes szemű Luca lányok Svédországban fényszellemek. A világosságot hívogatják énekükkel.
A Luca nap a svédeknél jeles ünnepnek számít.

Régen a svéd nők 12-én este egy csomó finomságot vittek tálcán a családok férfitagjainak, kezükben a fényt jelképező gyertya volt, amelyekből többet a fejükre is tettek. A Luca nap után rövidülnek az éjszakák, s több lesz a fény, a világosság. Szent Luca eredetileg a szicíliai Szirakuzában élt, több évszázaddal ezelőtt. A Luca nap különböző kultúrák keveredésével jött össze.

 

564634_565261071_big

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása