Fel

Diótörő a Müpában

diotoro5

Diótörő a Müpában

Ha karácsony, akkor Diótörő! E mese nélkül nem múlhat el az ünnep. Mint minden évben, idén is előadják a Müpában, mégpedig bábokkal. A varázslatos történet élményére szeretettel várják a kicsiket és nagyokat. 

 

pixel

diotoro6

A szentpétervári Cári Színházak Csajkovszkij-rajongó főigazgatója nevéhez fűződik A pikk dáma, a Jolánta és A varázslónő című Csajkovszkij-operák, valamint a Csipkerózsika című balett megrendelése és bemutatása. Az igazgató a nagy sikerű széria után olyan balettet kívánt színre vinni, amely pompában, kidolgozottságban minden addigit felülmúl. E. T. A. Hoffmann méltán népszerű karácsonyi meséjére esett a választás, a koreográfiát a nagy hírű Petipa készítette el, jelentősen átalakítva az eredeti történetet. Zeneszerzőnek természetesen ismét Pjotr Iljics Csajkovszkijt kérték fel, akinek A diótörő lett utolsó balettje, egyben utolsó színpadi alkotása.

diotoro1

Az 1892. december 18-án bemutatott műben számos olyan tétel található, amely az orosz zeneszerző legszebb zenéi közé tartozik; az 1960-as évek végétől méltán örvend óriási népszerűségnek, szerte a világon játsszák, főleg a karácsonyi időszakban. Mára a Nemzeti Filharmonikusok évadjának is elengedhetetlen része lett a karácsonyi Diótörő, ahogyan az is hagyomány, hogy nem balett formájában kerül színre. A közönség 2014-ben is a Budapest Bábszínház lenyűgöző produkcióját élvezheti, amelynek ezúttal is különleges varázst ad, hogy élő zenével kelnek életre Cukorország és Stahlbaum tanácsos házának teremtményei. A “találkozás” a tanácsossal, Ferivel, Marikával, Diótörő herceggel, Drosselmeyerrel és Egérkirállyal ismét nagy élményt ígér az egész családnak.

A Nemzeti Filharmonikusok és a Művészetek Palotája közös produkciója.

diotoro3

2014. december 27., szombat 11.00 és 18.00 (11.00–13.15 és 18.00-20.15)

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Csajkovszkij: A diótörő

 

Vezényel: Kocsis Zoltán

 

Közreműködők:

A Budapest Bábszínház művészei

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkórusa (karigazgató: ifj. Sapszon Ferenc)

Jegyár: 2100 Ft, 2900 Ft, 3600 Ft, 4300 Ft, 5200 Ft

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása