Fel

Drótszamáron ünneplik a húsvétot

Drótszamáron ünneplik a húsvétot

Idén is megállíthatatlanul közeledik a húsvét, számtalan színes programmal. Biciklis évadnyitó, és tojásfestés, no meg a medvehagyma reneszánsza. Kikapcsolódás és feltöltődés a tavasz első napjaira. Rosszabb időjárás esetén a marad a tévé: válogathatunk a matinéműsorokból.

Hagyományért a Skanzenba


Aki a hagyományos húsvéti ünnepkört szeretné megismerni, annak a szentendrei skanzenba kell ellátogatnia. Az ünnep alkalmából istentiszteleten vehetnek részt a hívek, majd hagyományőrző együttesek mutatják be a húsvéti ünnepkör szokásait. Természetesen a húsvéti tojások festése sem maradhat el, lesz itt tojás batikolás, karcolás, patkolás, berzselés. Akiket inkább jobban vonz a tojásokkal való húsvéti játék, az ne maradjon le a Húsvét –kertben megrendezendő tojáskapkodásról, tojásgurításról és tojásütésről. Idén sem maradhat el a már hagyományosnak mondható húsvéti racka bárány szépségverseny.

Szintén a hagyományokhoz kötődik a Zengővárkonyi Tojásmúzeum, amelyet érdemes legalább egyszer meglátogatni. A Pécs mellett lévő kis faluban idén is nagy lesz a sürgés –forgás, s a húsvét mellett fontos eseményre készülnek még, hiszen idén 10 éves a Múzeum. Ezen a héten folyamatosan lesznek húsvéti tojásfestő bemutatók, s a hétvégén a tojáspatkolás művészetét is megcsodálhatják az odalátogatók.

 

 

Balaton Húsvéti Kerekes

 

Aki a Balatonnál tölti e tavaszi ünnepet, annak feltétlenül érdemes kétkerékre pattannia. Április első hétvégéjén rendezik meg a Balaton kerülő túrát. www.balatonbringa.hu

A túrázók öt helyszínről vághatnak neki a 204 km-es túrának:

 

Induló pontok:

Kristóf Motel és Camping, Balatonalmádi, Véghely D. u. 8.

Strand-Holiday Kemping, Balatonakali, Strand u. 2.

Smiling House Balatongyörök, Horgász út 2.

Nana Motel és Ifjúsági szállás, Balatonlelle, Honvéd u. 28.

Biker Beach Motel, Siófok(Széplak), Bakony u. 9.

Ám bármelyik helyről is indulnak, igazolniuk kell egy igazolófüzetben meghatározott hat ellenőrzőpont megjelölésével, hogy megtették a távot.

Indulás: Április 3-án reggel 7-9 óra között a fent felsorolt 5 helyszínről, mig a tervezett beérkezés április 5-én 24:00 óráig az indulási helyszínre.

 

Medvehagyma reneszánsza

 

Kicsit eltérve a húsvéti ünnepkörtől, de mégis kimondottan tavaszi program a medvehagyma szedés. Ez a régi, szinte már feledésbe merült növényünk újra reneszánszát éli. A rengeteg vitaminban és tápanyagban gazdag medvehagymának már fesztiválja is van, mégpedig Orfűn.

Idén húsvéti után, április 10-11-én rendezik meg a fesztivált www.orfumuskatli.hu

Az Orfűi Tájház kitűnő helyszíne a fesztiválnak, ahol a frissen szedett növényből számos ételt is elkészítenek. A szervezők fontosnak tartják , hogy ezt a szinte már feledésbemerült növényt újra visszahozzák a köztudatba, megtanítva az odalátogatóknak, hogy hol is találják meg az erdőben, s azt is, hogy milyen finomságok készíthetők ebből a növényből. A helyszínen a kulináris élvezetek mellett lesz fotókiállítás, érdekes gyerekprogram, kézműves vásár. A nap folyamán élő medvebocsok szórakoztatják majd a gyermekeket és a gyermeklelkű felnőtteket.

 

Amikor esik: razjfilmek és mesék

 

Akik otthon töltik a húsvétot, azok is jól szórakozhatnak, hisz a televízió hétfőn ünnepi műsorkínálattal jelentkezik. A „leggyerekesebb” programot a TV2 kínálja, amelyen gyakorlatilag a nap minden szakában találkozhatunk rajzfilmmel: a szokásos reggeli blokk után izgalmasnak ígérkezik például a Rory és Bakacsin kalandjai, melyben – a Roger nyúl a pácban mintájára – hús-vér szereplőkkel gyűlik meg a baja a rajzfilmfiguráknak. A húsvét természetesen nem lenne húsvét nyuszi nélkül: a Nyúl testvér kalandjai a klasszikus figurát, a mindenki eszén túljáró tapsifülest idézi meg.

A TV2-re jön még a Szilaj, a vad völgy paripája című animációs kalandfilm, este pedig a 2008-as év rajzfilmsikere, a Kung Fu Panda kerül képernyőre: aki annak idején nem látta moziban, annak kötelező darab! Másik nagy kereskedelmi tévénk, az RTL Klub már kamaszosabb programmal készül a húsvétra, műsorán olyan kalandfilmek láthatók, mint A kincses bolygó, A Nílus gyöngye vagy A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka.

A közszolgálati televíziók természetesen hagyományosabb ünnepi kínálattal várják a nézőket (így számos vallási műsort adnak), de azért gondolnak a gyerekekre is: az m1 a Hogyan lett Bobból mester, illetve a Pingvinkék című animációs filmekkel várja a kisebbeket, majd a nagy mesemondó, Hans Christian Andersen életéről mutat be egy kalandos filmet. Magyar írók történeteivel is találkozhatunk a hétfői műsorkínálatban, az m2 Szabó Magda mesejátékát, a Tündér Lalát adja, a Duna TV pedig a Négyszögletű kerek erdőt Lázár Ervintől.

Akik inkább a mozivászon előtt szeretnek ücsörögni, azokat mindjárt két sárkányos film is várja húsvétkor: a merengős Sárkányvadászok és a pörgősebb, gyerekekhez jobban illő Így neveld a sárkányodat. Mozikban van még többek között az animációs filmek kategóriájában idén Oscar-díjat kapott Fel!, az Alvin és a mókusok második része, valamint a klasszikus történetet modern formában feldolgozó A hercegnő és a béka.

 

Almásy Katalin, Apats Gábor

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása