Fel

Élőszó helyett sms-ben érkezik a locsolóvers

Élőszó helyett sms-ben érkezik a locsolóvers

Húsvéti locsolóversek, húsvéti ételek, hímes tojás, locsoló kölni. Évszázadok óta elengedhetetlen kellékei a böjti időszak végének, de a szokások folyton változnak. Az utóbbi évtizedek hagyományát, a húsvéti képek, képeslapok küldését lassan kiszorítják a húsvéti sms-ek. Ami viszont bizonyosan nem változik: ilyenkor már mindenki a szabadba vágyik.

 

Himes tojást nem lehet e-mailben küldeni

 

Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, de rengeteg néphagyomány, szokás kötődik hozzá, amelyek még ma is szép számban fennmaradtak. Ez az időszak egyben a tavasz köszöntése, s így a megtisztuláshoz, az újjáéledéshez kötődik. Nem biztos azonban, hogy mindenki tudja, mikor van húsvét. Ez ugyanis egy mozgó ünnep. Mindenkori időpontjának kiszámítását 325-ben, a niceai zsinat határozta meg. E szerint a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapon van húsvét vasárnapja. Legkorábban így március 22-én, legkésőbb április 25-én lehet húsvét.

A húsvéti ünnepkör jeles napjai – a nagyhéten belül, a nagycsütörtök, a nagypéntek és a nagyszombat. Nagycsütörtökön elhallgatnak a harangok, „a harangok Rómába mennek”, s legközelebb csak nagyszombaton szólalnak meg újra. Nagypénteken Krisztus keresztre feszítésére emlékezünk, húsvét vasárnap pedig Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe. Az ezt követő húsvéthétfőhöz kötődő népszokás a locsolkodás. Ezt a napot sok helyen vízbevető napnak is hívták, de ma már kevésbé vízzel, sokkal inkább kölnivel locsolkodnak. Igaz, sokan szeretik szódával, vagy vödörből spriccelve bevizezni a lányokat, nehogy elhervadjanak, de egyre jellemzőbb, hogy a locsolóversek helyét átveszik a húsvéti sms-ek. Még szerencse, hogy a hímes tojást nem lehet e-mailben küldeni.

 

 

Tojás, barka, bárány


Hímes tojás: “Minden a tojásból való” – tartja a görög mondás. A tojás, az életet hordozó csíra kultusza minden népnél elterjedt. Ezt bizonyítják azok az őskori régészeti leletek is, ahol a sírokból tojáshéjmaradványok kerültek elő. Egy avar kori sírban több mint ezeréves, pirosra festett, karcolt tojás került elő egy asszony sírjából.

A tojást számtalan módszerrel lehet díszíteni – festeni, kifújni, meg lehet patkolni és így tovább. Kifejezetten érdekes lehet kipróbálni a régi módszereket, például a berzselést: egy szép formájú levelet, petrezselymet stb. harisnyával rákötni a tojásra, és utána helyezni a festékbe. Érdekes, hogy a karcolt tojásokat a közelmúltig a férfiak készítették, akik kedvesüknek adták ezeket a díszes tojásokat ajándékba.

 

Húsvéti barka: A tojás mellett a barka az egyik leggyakoribb húsvéti jelkép, ami azokat a pálmaágakat jelképezi, melyekkel a Jeruzsálembe bevonuló Jézust üdvözölte egykoron a nép. Ennek emlékére szentelik meg a barkát virágvasárnapján. A megszentelt barkát a hívek otthonukban gondosan megőrzik, például valamelyik kép háta mögé beszúrva, vagy kifújt, zsinórra fűzött húsvéti tojásokkal díszítik fel.

 

Húsvéti bárány: Az a nagy múltú rituális szerep, amit a húsvéti bárány egykor betöltött, mára kevéssé közismert. Hazánkban már nem sok családban fogyasztanak bárányhúsból készült ételt húsvétkor, míg például a húsvéti sonka szinte elmaradhatatlan. Valaha a bárány is a jobbágyok húsvéti szolgáltatásai közé tartozott. Egykori szerepére utal, hogy a XIX. század vidéki konyháiban bárány formájú cserép sütőformák is akadtak.

 

Húsvéti nyúl: A húsvéti ajándékhozó nyúl képzete a polgárosult élet egyéb szokásaival együtt német földről honosodott meg hazánkban. Eredetére kielégítő magyarázatot a német kutatók sem tudnak adni. Egyszerű tévedésre gyanakszanak: eszerint a tojáshozó császármadár, a Haselhuhn nevének lerövidülése volna a nyúl jelentésű Hase, mint a húsvéti nyuszi karrierjének elindítója.

 

 

Az egyszervolt húsvétja

 

A húsvét egyben a tavasz ünnepe, amikor kicsi és nagy a téli hidegek elmúltával, a rügybe – virágba boruló szabadba vágyik Az egyszervolt családi programajánlójában ezért egy külön rovatban megtalálható a húsvéti programok gyűjteménye. Aki pedig már kifáradt a nyíltszíni programokon, természetesen az Egyszervolton is találhat magának kikapcsolódást, egyrészt az Egyszervolt Réten sok-sok húsvéti tojást, melyekből minden nap újabb meglepetés bújik elő, másrészt a Húsvéti invázió oldalunkon. Itt már eleve a húsvéti készülődéshez ajánljuk új képeslapküldő kifestő-játékunkat. Ha mégis esős volna az idő, remek szórakozást nyújt a Mese.tv szünidei matinéja, vagy a tojásgyár verseny, ha pedig valaki már locsolni indul, de híján van szavalni valónak, itt nagy csokorban találhat húsvéti locsolóverseket.

 

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása