Fel

Szavazás az évtized magyar gyermekkönyvére

Szavazás az évtized magyar gyermekkönyvére

Melyik az utóbbi évtized legjobb magyar gyermekkönyve? Erre a kérdésre keresi a választ a „Tíz év ötven gyermekkönyve” akció, melynek keretében véleményt formál a szakma és – online szavazás keretében – az olvasóközönség is. A végeredményt a VI. Gyermekirodalmi Fesztiválon tudhatjuk meg.

Tíz év ötven gyermekkönyve

 

Egyedülálló és figyelemfelkeltő gyermekkönyv-lista összeállítására vállalkoztak a VI. Gyermekirodalmi Fesztivál szervezői valamint az Egyszervolt.hu gyermekkulturális honlap szerkesztősége és a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége – egybegyűjteni az elmúlt évtized legfontosabb magyar gyermekkönyveit. Az elsődleges cél: felhívni a figyelmet az értéket hordozó, új magyar gyermekirodalomra. Ennek érdekében – idén februárban – a gyermekirodalom és a gyermekkönyvek világában jártas, a gyermekek kulturális nevelése iránt elkötelezett szakmai szervezeteket, intézményeket, szerkesztőségeket kértek fel a szervezők, hogy tegyenek ajánlást az eltelt évtized során íródott és megjelent legjobb ötven, szépirodalmi jellegű magyar gyermekkönyve. A felkérésre húsz partner küldte el javaslatait. Ezek alapján állt össze az a lista, melyből a közönség is kiválaszthatja a maga kedvencét az Egyszervolt.hu külön oldalán.

 

Fellendülő gyermekkönyvkiadás

 

A harmadik évezred első évtizede a magyar gyermekkönyvkiadás korábban nem remélt fellendülését hozta Magyarországon. A rendszerváltást követő Csipkerózsika-álmukból feléledtek a nagy kiadók, s mellettük sorra jelentek meg új, kifejezetten gyermek és ifjúsági könyvre szakosodott műhelyek is. Nagy klasszikusaink nyomában így új szerzők és új illusztrátorok tűntek fel, s mellettük nagynevű íróink közül is többen fordultak a gyermekközönség felé. Munkájuk nyomán egyre nagyobb számban és egyre magasabb minőségben születnek új, szép és tartalmas gyermekkönyvek, verses és mesés kötetek.

 

Rejtőzködő értékek

 

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a kereskedelmi dömpingáru, illetve a hagyományosan ismert és méltán tisztelt klasszikusok mellett – a kortárs gyermekkönyvek választéknak olykor a híre is alig jut el az érintetthez – szülőhöz, pedagógushoz, s elsősorban a gyermekekhez. A szervezők ezért szeretnénk széles körben felkelteni az érdeklődést a minőségi gyermekkönyvkiadás iránt, s egyben egyfajta ajánlást adni ezzel a gyermekekért felelősséget érző szülőknek, pedagógusoknak: mi az, ami a régi klasszikusok mellől nem hiányozhat az óvoda, az iskola, a gyerekszoba polcairól, avagy amit legalább a könyvtárból érdemes kikölcsönözni.

 

Szavazás 2010

 

A figyelemfelkeltés formája ez esetben egy olyan, reprezentatív ajánlati lista, mely az eltelt 10 esztendő során megjelent – tartalmában, külalakjában kiemelkedő – magyar gyermekkönyveket igyekszik bemutatni. Mivel egy ilyen összeállításnak nem lehet alapja egy-egy ember szubjektív véleménye, több meghatározó reprezentatív szervezet, intézmény és szerkesztőség adott javaslatot 50-50 kötetre, melyeknek érdemes szerepelniük a gyűjteményben. Mintegy 200 különböző kötetre – illetve kötetsorozatra – érkezett ajánlás, ezekre szavazhat az olvasóközönség, a szerencsés szavazók könyvvásárlási utalványt is nyerhetnek.

 

A szavazás végeredményét a VI. Gyermekirodalmi Fesztiválon, a Művészetek Palotájában hirdetik ki, 2010. május 1-én, s itt ismerhető meg a szakmai szervezetek ajánlása nyomán kialakult TOP 50-es lista is.

 

A könyvek listája – s ahol egyben szavazni is lehet – itt található:

http://egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010/

 

 

Az ajánlati lista elékészítésében közreműködő intézmények, szervezetek, szerkesztőségek, ABC sorrendben:

 

1. Csodaceruza Szerkesztősége

2. Dörmögő Dömötör szerkesztősége

3. Egyszervolt.hu szerkesztősége

4. Fővárosi Beszédjavító Intézet

5. Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete

6. HUNRA – Magyar Olvasástársaság

7. IBBY – Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete

8. Magyar Írószövetség Gyermek- és Ifjúsági Szakosztálya

9. Két Egér Könyvesbolt

10. Kincskereső Gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége

11. Könyvtárostanárok Egyesülete

12. KönyvHét folyóirat szerkesztősége

13. Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

14. Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekció

15. Petőfi Irodalmi Múzeum

16. Pozsonyi Pagony Könyvesbolt

17. Prae.hu – gyerekoldalak szerkesztősége

18. Tanító újság szerkesztősége

19. Tanítók Egyesülete

20. Új Könyvpiac szerkesztősége

 

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása