Fel

Egy híján huszadik évadját kezdi a Kolibri

kolibri

Egy híján huszadik évadját kezdi a Kolibri

A gyerekek minden korosztályának új előadásokat készít az immár XIX. szezonját kezdő Kolibri Gyermek és Ifjúsági Szinház. A repertoár megújítását a Szentivánéji álom zenés-bábos mesejáték október eleji bemutatásával kezdi a Jókai téri szinházi műhely. Az első félévben a kybertérben élő szerepjátékosok kapcsolati zavarait plasztikusan megjelenítő darab számíthat kiemelkedő érdeklődésre, tavasszal pedig klasszikus Hófehérke történet kétszereplősre írt modern átdolgozása kínál több más mellett izgalmakat.

A repertoár megújítását a Szentivánéji álom zenés-bábos mesejáték október eleji bemutatásával kezdi a Jókai téri szinházi műhely. A 8 éves kortól ajánlott előadásban tündérek, királyok, királynők és szerelmesek kelnek életre a terepasztalon, a színpadon és a vetítővásznon – Shakespeare szövegére, Mendelssohn zenéjére. November elejére újabb, a Platform 11+ európai uniós ifjúsági színházi programban készülő darab kerül színpadra: Tasnádi István Cyber Cyrano című drámájában egy kamasz lány saját kudarcait, meg nem élt sikereit kompenzálandó egy internetes közösségi oldalon általa alkotott, kitalált személyek iránt ébreszt szerelmet osztálytársaiban. A középiskolásoknak szóló előadáshoz az internetes szerepjátékok veszélyeire figyelmeztető színházi nevelési foglalkozás kapcsolódik. November 20-án a Kaláka Együttes méltán klasszikussá vált dalaira írt történetet mutat be a Kolibri. Az élő zenés Kaláka Bábszínházat a hat évesnél idősebbeknek ajánlják. November 27-én a tavaly bemutatott Kippkopp és Tipptopp története folytatódik a Kolibri Fészekben Kippkopp gyerekei címmel. A csecsemőszínházból már kinőtt, de a gyerekszínházi előadásokhoz még kicsi 2-5 éves korosztálynak készülő zenés asztali bábjátékban a két népszerű gesztenyefigura felnőve családot alapít. A bemutató a tavaly készült Tekergő után a Small Size európai uniós együttműködés második bemutatója lesz.

 

A Kolibri februárban tervezi színpadra állítani a Svédországban élő rendező, Benedek Judit kezdeményezésére készülő darabot, mely a magyarországi romák helyzetét svédek szemüvegén keresztül mutatja be. A rendezőnő az olaszliszkai tragédia után kezdett érdeklődni a romák iránt, többször látogatott el svéd írókkal, színházvezetőkkel nehézsorsú falvakba az elmúlt évben. Az előadást Stockholmban is játsszák majd. Áprilisra készül el Németh Ákos A webáruház című ifjúsági előadása Perényi Balázs rendezésében. A történetben két kamasz lány tudatmódosító szerek árusításával akar népszerűvé válni iskolatársai körében. A kezdetben inkább csak izgalmas kalandot kereső „dílerek” azonban nemsokára maguk is függővé válnak, konkurenciaként pedig kivívják a valódi maffiózók rosszallását. Az évad második felében még egy Platform 11+ darab kerül bemutatásra: a Kolibri kétnyelvű koprodukciót készít svájci és észt gyerekszínházakkal közösen, melyet a társszínházak is műsorukra tűznek. Szintén tavasszal készül el Fekete, mint az ében címmel a klasszikus Hófehérke történet kétszereplősre írt modern átdolgozása. A Fészekben a kisiskolásoknak bemutatott adaptációhoz színházpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik majd. Végül ugyanennek a korosztálynak tervezik bemutatni Fábri Péter Zsófi és a három rablópandúr című meséjét, amiben a főhős kislány vezetésével a kétbalkezes rablóbanda fogságba esett állatokat szabadít ki és visszaszerzi a városnak az ellopott erdőt.

 

Évadnyitó fesztivál
Szeptember 5-én, vasárnap 19. alkalommal rendezi meg évadnyitó fesztiválját a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A Jókai téren és a színház épületében megtartott egész napos ingyenes rendezvényre az ország minden tájáról érkeznek társulatok a gyerekek és szüleik szórakoztatására. Itt kezdi meg a szinház az idei bérletek (idén először ifjúsági bérlet is lesz) és jegyek árusítását.

 

A budapesti színházak közül idén is a Kolibri nyitja meg elsõként kapuit a közönség elõtt. A hagyományosan szeptember elsõ hétvégéjén megrendezett fesztiválon a Kolibri saját produkciói mellett a Tintaló Társulás, a Kereplő Színház, a Figurina Animációs Kisszínpad, a Ciróka Bábszínház, a Ládafia Bábszínház, az ESZME, valamint Sarkadi Bence, és a Kolibri Fesztivál-alapító Kemény Henrik vendégszerepel. Ahogy minden évben, a rendezvényt a Hubai Jenõ Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara nyitja, később pedig a Kolibri Harsona Kvartett játszik az elõadások között. Idén is lesz kézműves foglalkozás a gyerekeknek, valamint a fesztivál Michel Indaliról elnevezett díjának átadása után szakmai beszélgetés az érdeklõdõ felnõtteknek, szülõknek.

 

PROGRAM

 

9.30

Hubay Jenõ Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara, vezényel: Kõrösy Róbert – szabadtéri produkció

 

10.15

Badacsonyi Angéla: Bollár Kótyag és Mámori Nellike nagy találkozása (Tintaló Társulás – Kecskemét) – szabadtéri produkció

 

11.00

Róbert Gida és barátai (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház – Budapest) – szabadtéri produkció

 

12.10

Lúdas Matyi (Kereplõ Színház – Gyömrõ) – szabadtéri produkció

 

13.00

Figura Ex Machina (Sarkadi Bence) – színházi elõcsarnok

 

13.30

Kézmûves foglalkozás – színházi elõcsarnok

 

14.00

Grimm-Siklósi: A halász meg a felesége (Figurina Animációs Kisszínpad – Tinnye) – szabadtéri produkció

 

14.50

Szász Ilona: Malom-mese (Ciróka Bábszínház – Kecskemét) – szabadtéri produkció

 

15.50

Kemény Henrik -Vitéz László és a többiek – szabadtéri produkció

 

16.30

Néder Norbert: Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj, avagy, hol terem az igazság (Ládafia Bábszínház – Biatorbágy) – szabadtéri produkció

 

17.30

Fabók Mariann: A hallhatatlanság országa (ESZME – Csató Kata) – szabadtéri produkció

 

18.20

Michel Indali-díj átadás – szabadtéri produkció

 

18.45

Szakmai beszélgetés (A beszélgetést Szûcs Katalin Ágnes kritikus vezeti) – színházi elõcsarnok

 

AZ ELÕADÁSOK KÖZÖTT A KOLIBRI HARSONA QUARTETT JÁTSZIK

 

 

A fesztivál fõvédnöke:

Dr. Illés Zoltán

környezetvédelmi államtitkár

választókerületi elnök

 

 

Támogatók:

Terézvárosi Polgármesteri Hivatal

TERMA Nonprofit Közhasznú Zrt.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása