Fel

Szünetelj a múzeumban!

Szünetelj a múzeumban!

A borongós, esős napokra érdemes akár családokkal, barátokkal együtt ellátogatni egy-egy múzeumi foglalkozásra.

Királylányok és lovagok

A Nemzeti Múzeumban -www.hnm.hu- idén ősszel a most látható „Királylányok messzi földről” c. kiállításhoz kapcsolódnak az iskolai és családi programok. Kimondottan a felső tagozatosoknak ajánljuk, akik a középkort most tanulják, vagy már tanulták a „Középkor, lépj elő!” c. foglalkozást, ahol izgalmas lovagkori témákat dolgozhatnak fel. Itt életre kelnek a régi írások, megszólalnak a tárgyak, mesélnek az udvari életről, művészetekrő l. Milyen volt a lovagi kultúra, a hadviselés, a középkori divat, a mindennapi élet. A múzeumhoz kapcsolódó levéltárban idén páratlan élményben vehetnek részt a kisdiákok, régi családi iratokat vizsgálhatnak meg, melyekből még jobban élvezhető, érthető lesz a XVI. századi udvarház élete. Akik viszont nem szeretnének csoportos foglalkozáson résztvenni, annak a múzeumi dolgozók az önálló sétát ajánlják, igazi felfedezőlappal. A családi foglalkozásokra pedig hétvégenként lehet jelentkezni: szeptember 26-án, október 3-án, október 17-én és november 14-én.

Szombati kerengő

A Szépművészeti Múzeumban –www.szepmuveszeti.hu- az őszi programszüret igen választékos, lesz itt alkotóműhely gyerekeknek, ahol minden hónapban más-más téma köré szerveződnek. Szeptemberben a modern szobrászat, a zene és tánc kapcsolata lesz a téma. Októberben a Nagy Rajzolás nemzetközi programsorozathoz csatlakoznak, novemberben a bábművészet, decemberben pedig az ünnepvárás lesz a központi téma. Szintén szombatra várják a családokat a Ludwig Múzemba –www.ludwigmuseum.hu- a szervezők, ahol nemcsak a kortárs művészettel ismerkedhetnek meg, hanem az alkotás örömével is. Szerdánként rendhagyó családi program várja a családokat, a LumiMini. Itt különösen a szülőknek kínálnak tartalmas programot, mert amíg a legkisebbek a babajátékokkal foglalják el magukat, addig anyukájuk, apukájuk a kiállított műtárgyakkal kapcsolatos tartalmas beszélgetéseken vehetnek részt.

Radnótitól Petőfiig

A Petőfi Irodalmi Múzeumban, -www.pim.hu- ahogy a neve is jelzi minden az irodalom körül forog. Az idei évben kiemelten Radnótival foglalkoznak, a költőhöz kapcsolódó emlékév kapcsán. A költőről szóló kiállításhoz kapcsolódó foglalkozások, feladatlapok várják az iskolásokat, amely főleg az érettségizőknek nyújt segítséget. A kisebbek Petőfit ismerhetik meg még jobban, a költőhöz kapcsolódó tárgyak segítségével, játékokkal és természetesen versekkel. A „Kiskőröstől Segesvárig” c. tárlatvezetés pedig Petőfi életútját segíti megismertetni a diákokkal. Szintén az érettségizőket segíti az „Érettségi tételem” foglalkozás, ahol Petőfi – tételhez igazodó rendhagyó tárlatvezetésen vehetnek részt a diákok. A Petőfi Irodalmi Múzeum egyik érdekessége, hogy felújították a Landerer és Heckenast nyomda eredeti sasos nyomdagépét, amellyel újra kinyomtathatják a 12 pontot és a Nemzeti dalt.

Múzeumlátogatás fotelból

A kimondottan családi programokra épülő múzeumi foglalkozások mellett, természetesen sok múzeum az interneten is rengeteg szórakozást, feladatot kínál a gyerekeknek. Kimondottan érdekes és hasznos lehet a Nemzeti Galéria gyerekeknek szóló honlapja, a Paletta –www.mng.hu/paletta- ahol játszva ismerkedhetnek meg a gyerekek a múzeum tárlatával, képeivel, a festők életével. Szintén tartalmas szolgáltatást nyújt a Nemzeti Múzeum Kölyökmúzeum –www.kolyokmuzeum.hu- oldala is, ahol mindig az aktuális kiállítás internetre feldolgozott anyagát böngészhetik a gyerekek. Így az otthonülőknek sem maradhat ki a múzeumlátogatás.

Almásy Katalin, 2009.09.18.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása