Fel

Egy kis teknős nagy kalandja

Egy kis teknős nagy kalandja

A Hihetetlen utazás egy álcserepes teknős életét követi nyomon, aki társaival együtt indul el Florida partjairól. Körülbelül nyolcezer kilométer és mintegy húsz év után visszatér oda, ahol született, és életet ad az új generációnak. ikertörténetet izgulhatunk végig, hisz tízezer állatból egyetlenegy éli túl a valóban hihetetlen utazást. Május 13-án kerül a mozikba.

Egy igazi sikersztorit ismerhetünk meg

 

A Florida partjain világra jött teknősöknek mintegy fele már élete első órájában elpusztul, mivel – a természeti akadályok, rá leső állatok miatt – már az óceánig sem jut el. A kisteknősökre a vízben is számos veszély vár, sokukat már az elején visszasodorják a partra az erős hullámok. Hősünk azonban többekkel együtt kijut a nyílt óceánra, ahol egy hínártutajon csatlakozik a Golf-áramlathoz – de későn ébred, és a hullámzás nélküli Sargasso-tengeren találja magát, ahol évekre ott reked.

 

Így kezdődik a film, és a későbbiekben is hasonlóan izgalmas tud maradni: a „főhős” mérgező medúzákkal, halászokkal és a természet törvényeivel hadakozik, de végül – az Északi-sarkkört és Afrika partjait egyaránt megjárva – visszatér oda, ahol ő maga is született, hogy lerakja tojásait, hozzátéve ezzel a magáét az élet örök körforgásához.

 

 

Játékfilmes eszközök teszik izgalmassá a filmet

 

A Hihetetlen utazás egy természettörténeti látványosságot mutat be, ilyenformán természetfilmnek mondható, kellőképp dramatizált viszont ahhoz, hogy akár játékfilmként is tekinthetünk rá. A legmodernebb technikát használva, a stábnak sikerült szinte teljes mértékben kiküszöbölnie a forgatás zavaró hatásait, az állatok így a lehető legtermészetesebben viselkednek a kamerák előtt – de miután az ismeretterjesztő filmekben mást szoktunk meg, pont ezt fogjuk mesterkéltnek, teátrálisnak tartani.

 

A fordulatokat is mintha forgatókönyvíró találta volna ki, pedig az alkotók az életből ellesett szituációkkal tömték tele a filmet. A játékfilmes jelleget erősíti a drámai jelenetek aláhúzása (akár zenével, akár gyors vágásokkal), valamint az eredetiben Miranda Richardson, a hazai változatban Kubik Anna által szolgáltatott narráció – amely viszont a film egyetlen gyenge pontja, helyenként ugyanis túl patetikusra sikeredett.

 

 

Környezetvédelemről is tanulhatunk

 

A film azonban így is szórakoztató lehet az egész család számára, indirekt módon pedig környezetvédelemre is nevelheti a gyerekeket: bemutatja, ahogy a kisteknős egy hatalmas olajfoltban fulladozik, vagy majdnem meghal, amikor egy műanyag zacskót akar megenni. Florida partjaira visszatérve már felhőkarcolók várják, egyre kevesebb hely marad neki, hogy lerakja tojásait – ami az „egyéni sorson” keresztül jobban át tudunk érezni.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása