Fel

Egyedül marad otthon a gyerek

egyedul1

Egyedül marad otthon a gyerek

 

Te hány éves korától hagytad otthon a gyerekedet? Egyáltalán jó, ha egyedül hagyod, s ha igen, akkor mire figyeljünk. Tapasztalatok, gondolatok, ötletek, tanácsok – egy háromgyerekes anya tollából.
pixel

pixel
Bevallom én egy félős anyuka vagyok, de vajon melyikünk nem az. S én bizony sokszor inkább magammal cipelem a gyerekeket, még akkor is, ha mondjuk már épp meg tudnám oldani, hogy otthon hagyjam őket. De persze “könnyű” nekem, hiszen én három különféle életkorú gyereket nevelek, amelyben van már majdnem felnőtt, kiskamasz és egészen kicsi.

egyedul4

Hogy is van ez?

Ugye az alapállás az, hogy semmiképpen ne hagyd otthon a gyereket egyedül. De mi van akkor, ha ki kell futnom a sarki boltba, vagy épp csak egy órára mennék el olyan helyre, ahová nem szeretnék gyereket elvinni, s nincs kire bízzam. Ilyen esetben felmerül a kérdés, hogy hány éves kortól tudod otthon hagyni a kicsit. A legjobb életkor a 9-10 éves gyerekek, aki már egy kicsit felelősségteljesebb, már félig-meddig nagyobbnak hiszi magát, s valóban szereti az ilyenfajta kihívásokat.

S itt a kihíváson, a bizalmon van a hangsúly. Hogy igenis megbízom benne, vagy bennük annyira, hogy rábízom a házat. Tudom, hogy nem fog semmi rosszat tenni, nem gyújtja fel a lakást. S ő is látja a bizalmat, másrészt ő is örül egy kis szabadságnak, amikor csak az övé a ház.

 

egyedul5

Szabályok azok kellenek

Persze szabályok nélkül ez sem megy! Amellett, hogy rengeteget beszélgetünk velük, felkészítjük őket az egyedüllétre, elmagyarázzuk, hogy mire figyeljen oda, fontos, hogy a legalapvetőbbeket betartsuk.

A legfontosabb, hogy mindig elérhessem én, és ő is engem– tehát legyen nála telefon, tudja biztonsággal használni, ismerje a számom!

Jó, ha tudja a szomszéd számát, vagy ismerősét, vagy közeli rokonét, ha bármi történik, fel tudja hívni.

Fontos, hogy felkészítsük – ne engedjen be idegent ( még a postásnak se nyisson ajtót!), ne vegye fel a telefont, csak ha én hívom!

Ne hagyjunk semmit a tűzhelyen, hogy addig az elrotyog, vagy a mosógépet se hagyjuk bekapcsolva!

Semmilyen tűz szerszámot se hagyjunk elöl!

 

egyedul6

Anya hol vagy?

Persze a történet másik fele, hogy el kell jutni addig a szintig, hogy valóban ott tudjad hagyni a gyereket. Mikor egész kicsik, akkor még a WC-re se tudsz eljutni anélkül, hogy ne követne. De ez sincs így rendben. Szerintem ez is egy tanulási folyamat, hogy igenis meg kell szokniuk, hogy anya vagy épp apa egy kicsit eltűnik a látóköréből. A legjobb módszer, hogy ameddig a kicsi egyedül játszik a szobában, addig végezzük el azokat a dolgokat, ami tőle egy kicsit távol van. Például ilyenkor menj le a pincébe, vagy menj ki a kertbe valamiért. Persze itt is fontos, hogy szólj neki, s figyeld, hogyan fogadja el a helyzetet, s dicsérd meg!

 

egyedul2

Kamaszidő

Kamaszokkal a helyzet megint más. A kamaszok kimondottan örülnek, ha nincs otthon senki, mert ilyenkor végre övék az egész ház. Azt csinálhat, amit akar, nem szól rá senki! De a felügyelet – távfelügyelet itt is fontos, s ide is vonatkoznak szabályok!

Fontos, hogy tudjam, rendben hazaért – jelentkezzen be!

Ha barátokkal megy, tudjam, hogy kikkel megy haza!

Ha elmegy otthonról jelezze – s biztonsággal zárja be a lakást!

Ne bízz rá házimunkát, csak akkor ha már ezt korábban is végezte!

Mindig legyen kaja a hütőben! ( kamaszok mindig éhesek! )

Nekem ezek a gondolatok jutottak eszembe, persze, ha vannak még ötleteiket, tanácsaitok, akkor írjátok meg!

 

AK

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása