Fel

Emlékezz rám – új bemutató a Kolibriben

kolkiemelt

Emlékezz rám – új bemutató a Kolibriben

Október 26-án mutatta be a Kolibri Színház legújabb ifjúsági előadását, Emlékezz rám címmel, amelyet a drámaíróként ismert Németh Ákos állított színpadra a Kolibri Pincében.

kol2

Kamaszok világa

“Amikor rendezek, vagy írok, nem törekszem arra, hogy kiszolgáljam az „ifjúsági-közönséget”, de szem előtt tartom, hogy milyen a kamaszok világa, hogy nekik készül az előadás. Szerintem őket is úgy lehet megszólítani, mint bárki mást. A tizenévesek az őket körülvevő világból sok mindent tökéletesen értenek, és többnyire erőlködés nélkül tudják követni, ha elemelt színházi nyelven fogalmazunk. Én felnőtteknek tekintem a fiatalokat, sőt, a gyerekeket is. Leendő felnőtteknek” – fogalmazott Németh Ákos.

Az Emékezz rám! című produkciót 12 éves kortól ajánlják az alkotók. A történet hőse a 16 éves Mira, aki, bár mozgássérült, legfőbb gondja mégis önértékelése: érdektelennek és értéktelennek látja magát. A helyzeten a környezete sem tud változtatni, hiszen osztálya, a hangadó Cedric vezetésével kiközösíti. Úgy tűnik, Mira magára marad, mígnem váratlan fordulat történik, ami alaposan felforgatja az életét, sőt, Cedric-kel való viszonyát is.

kol1

 

Másság szerepe

“Mira sebezhetősége miatt fékezhetetlen indulatokat vált ki a környezetéből, áldozattá válik, és nem tudja magáról lekoptatni ezt a bélyeget. Egy eltúlzott hecc áldozataként balesetet szenved, elveszíti az emlékezetét, így „tiszta lappal” tér vissza az életbe, és új személyiséget épít fel magának. Ezt megkönnyíti, hogy azok, akik őt korábban kiközösítették, bűntudatot éreznek vele szemben. Tehát a darab meseszerű fordulatot kínál, ami új viszonyokat teremt, és ez lehetőséget nyújt nekünk arra, hogy eljátsszunk a „mi lenne ha” gondolatával, hogy megvizsgáljuk a kérdést, különbözőségeink vajon mennyiben választanak el minket egymástól” – fejtette ki Németh Ákos.

kol3

Közelebb a diákokhoz

Az előadásból, november 8-án, 15 órakor nyílt próbát tartanak, melyre minden érdeklődő pedagógust és színházi szakembert szeretettel várnak. A próba után Németh Ákossal beszélgetnek, akit arról is kérdeznek, milyen problémák megértéséhez viheti közelebb a középiskolásokat a darab. Novemer 8-án, a beszélgetés után, illetve 9-én gyakorlat-központú műhelymunkát is szerveznek a színházi nevelés iránt érdeklődők számára.

A foglalkozás, amelyet Egervári György és Végvári Viktória színházpedagógusok vezetnek, drámapedagógiai eszközökkel és egy-egy darab játékos feldolgozásának lehetőségeivel ismerteti meg a résztvevőket színészek közreműködésével.

JAN SOBRIE – NÉMETH ÁKOS

EMLÉKEZZ RÁM!

12 éves kortól

Játsszák:

Alexics Rita, Fehér Dániel, Mészáros Tamás, Kőszegi Mária, Szanitter Dávid

Fordította: Kovács Kristóf

Díszlet- jelmeztervező: Matyi Ágota

Színházpedagógiai program: Egervári György, Végvári Viktória

A rendező munkatársa: Hajsz Andrea

Rendező: Németh Ákos

 

Fotók: http://foto.szinhaz.hu/main.php?g2_itemId=25842

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása