Fel

5 fontos készség, ami segítségére lesz gyermekeinknek

felelos2

5 fontos készség, ami segítségére lesz gyermekeinknek

jobbveledavilagÍrta: dr. Skita Erika, tréner, Értsünk Szót!

5 terület, amelyre érdemes odafigyelni, hogy az érzelmi intelligencia készségek gyerekeink segítségére legyenek a mindennapokban. Tisztában kell lennünk saját magunkkal, megfogalmazni az érzéseinket és kezelni azokat. Vannak-e gyakorlatok, amik segítségünkre lehetnek, hogyan definiálhatjuk érzéseinket, mi a különbség a düh,a  harag és a félelem között? Az Érzelmi intelligencia a családban című konferencián várunk szeretettel mindenkit, aki szeretne gyakorlati tanácsokkal, megfejtésekkel tovább haladni az érzelmek felismerésének útján. Cikkünkben 5 szempontot gyűjtöttünk össze, mely kiemelkedően fontos érzéseink megfogalmazásában és az  elfogadásban, ehhez néha aktív hallgatás, odafigyelés és empátia is szükséges;

1.  Öntudatosság

Fontos, hogy a gyerekek ismerjék önmagukat, legyenek tisztában erősségeikkel és gyenge pontjaikkal – mindez hatással van az önbizalomra és az optimizmusra. Ismerjék fel saját érzéseiket és gondolataikat, és ezek hatását a viselkedésükre.
Tipp: Segít, ha beszélsz az érzéseidről, és ha a kimondott szavaidat a testbeszéded és a non-verbális jelzéseid alátámasztják. Szóval, ha szomorú vagy, és minden jelzésed ezt adja át, ne mondd, hogy jól vagy, mert ezzel összezavarod.

 

2. Önmenedzsment

Az a képesség, hogy kezelni és irányítani tudják az érzelmeiket, különösen érzelmileg telített helyzetekben. Ide értve a stressz kezelését, a motivációt és a személyes és szakmai célok kitűzését és azok elérésére tett lépéseket.
Tipp: Ahelyett, hogy Te vennéd át az irányítást a cselekedetei felett, tanítsd meg, hogy ő maga tudja uralni azokat. Tűzzetek ki célokat, amelyekért meg kell dolgoznia. És örüljetek együtt, ha sikerült!

3. Társas tudatosság

Az a képesség, hogy bele tudják képzelni magukat mások helyzetébe, legyenek empatikusak másokkal, akik esetleg eltérő környezeti vagy kulturális háttérrel rendelkeznek. Ide tartozik továbbá, hogy megértsék a társas és etikai szabályokat, valamint annak felismerése, hogy a család, a barátok és az iskola támogató közösséget jelenthet.
Tipp: Beszélgessetek különböző helyzetekről, és képzeljétek bele magatokat az adott szituációkba. Beszéljetek az érzéseitekről!

4. Kapcsolati képességek

jobbveledavilag2Képesség arra, hogy egészséges és pozitív kapcsolatokat hozzon létre más személyekkel vagy csoportokkal. magában foglalja a kommunikációs készségeket, az aktív hallgatást, az együttműködést, a képességet a helytelen társas nyomásnak való ellenállásra, konstruktív problémamegoldást és a segítség kérésére és nyújtására való képességet.
Tipp: Gyakoroljátok az aktív hallgatást, és keressetek közös megoldásokat a problémás helyzetekre! A problémamegoldás lépéseiről itt olvashatsz!

5. Felelősségteljes döntéshozás

Képesség arra, hogy építő és tiszteletteljes lehetőségekkel éljenek a személyes viselkedésükben, és társas kölcsönhatásokban, amelyek figyelembe veszik az etikai normákat, biztonságra vonatkozó fenntartásokat, társas szabályokat, és reális felmérését a különféle viselkedések várható következményeinek, és mások és a saját jólétének.
Tipp: Adj lehetőséget a választásra, figyelembe véve a gyereked életkorát. Ha gyakoroljátok a döntéshozatalt, és azt, hogy minden döntésért felelősséget vállalunk, felnőtt korára magabiztosan tudja majd használni ezt a képességet. Beszélgessetek arról, miért hasznos, ha figyelembe veszitek mások igényeit is.

Örömteli gyakorlást kívánunk! Szeretettel várjuk április 16-án az Érzelmi intelligencia a családban és a szülő – gyerek kapcsolatban című konferenciánkon, ahol vendégekkel, helyzetgyakorlatokkal segítünk a megoldásban!

kép: jobbveledavilag.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása