Fel

Felvilágosítás vagy mismásolás? Avagy, hogyan magyarázd el a lányodnak a női test működését?

period-Barbie-1

Felvilágosítás vagy mismásolás? Avagy, hogyan magyarázd el a lányodnak a női test működését?

Alaphelyzet: 10 éves kislány, a maga kíváncsiságával, aki előszeretettel kotorászik a fürdőszobában. Pár perc után tamponnal a kezében jelenik meg, majd kérdéseket rak fel. Már sokszor elgondolkodtam azon, hogy miképp fogom a második lányomnak elmagyarázni azokat a nehéz napokat, amelyeket minden nő átél. Amelyek sokszor tabuként jelennek meg a családban, amiről olyan nehéz beszélni a lány gyermekkel. Vagy mégsem? Hogy is van ez? Mit mondjak neki? S főleg mikor mondjam el neki?

Tudom, tudom, már vannak mindenféle felkészítő tanfolyamok úgynevezett Ciklus showk – szexuális és prevenciós foglalkozások, ahol komolyan beszélgetnek a kislányokkal. De mi van akkor, amikor az ember lánya egyszer csak előkerül egy tamponnal a kezében. Én meg épp nyakig vagyok a mosogatásban, gondolataimba merülve, s hirtelen sokként hat rám, hogy mi is van a gyerek kezében??????

Mi az a tampon?

Hogy is fogalmazzak? Mismásoljak? Vagy csak őszintén? Anya, ez mi? A lányom még csak 10 éves. Vagy már 10 éves? Igaz már elkezdett nőiesedni a teste, már nem a pici, cuki babám. (Igen, ezt is el kell már fogadnom, ő is megnőtt!!!) De mit mondjak a tamponra? Elképzeltem szegény anyámat, hogy ő vajon mit mondott volna? Fogta volna, s szemlesütve kikapta volna a kezemből, hogy ilyet édeslányom nem veszünk elő, ez az anyáé, s ne is lássam meg a kezedben! De mit csináljak én? Mégis 2019-et írunk!

Biológia óra vs. tampon

Még gondosan megtörölgettem a kezemet, majd nagy levegőt vettem, ránéztem a 18 és fél éves nagylányomra, közben azon kattogott az agyam, hogy neki hogy és miképp beszéltem erről? Ő is visszanézett, szemében kis kuncogás, na ebből gyere ki jól, anya… az agyam pörgött, mi lenne, ha átadnám neki a felvilágosítás témát, á mégsem, ez mégis az én dolgom.. nagylevegő és már indult is a biológia óra. Nem leszek szívbajos, gondoltam. Én elmondok mindent! Fogtam egy papírt, s elkezdtem rajzolni. Nézd, mondtam, így néz ki belülről a méhed, itt vannak a petefészkek, s itt a hüvelyed. Majd mikor a pete megérik, s megvastagszik a méhfalad, bizony –bizony, havonta egyszer bekövetkezik a menstruáció, s igen eltart legalább 50 éves korodig, vagy még tovább. Szemek kitágulva! Úristen, most mi van? Anya, ez igaz? A kisebbik lányomon a döbbenet, a nagyobbik lányomon, a nevetés. Most ebből hogy jöjjek ki jól? Miért, kérdeztem, ha már előkerült a téma, akkor már mindent elmondok. A kicsi figyelt szemlesütve, már igazából bánta is, hogy kutakodott. A nagyobbik pedig röhögve nézett rám, hogy anya, de nekem nem is meséltél ilyeneket. Csak megtörtént a dolog! Ó Istenem, akkor még valóban szégyenletes lett volna, vagy mégsem… inkább a döbbenet volt, hogy bizony 11 évesen már menstruált. Hát akkor jó is, hogy elmondtam. Nem köntörfalazok, ez a puszta valóság, tudnia kell ezeket.

Felvilágosítás anno

Emlékszem, mikor még én voltam kislány, bizony nekem nem nagyon meséltek. Megtörtént, és kész. Akkor még szárnyas betétek sem voltak divatba, sőt vattákat csavargattunk szépen össze, hogy ne lógjon ki a nadrágból. Irtó kényelmetlen volt! Micsoda megváltás volt, mikor az első betéteket már kapni lehetett.  A betét forradalma! Na de a tampon! Az egy külön kérdés volt. Mert még mindig viszolygok tőle, nemhogy a nagylányom… mikor is kezdje el használni? Ugye milyen borzalmas, mikor épp a nyaralás kellős közepén vannak azok a bizonyos napok! Na, jó akkor tényleg muszáj. S akkor még a felvilágosítás első lépésén vagyunk túl, gondoltam, ez pipa… de mi lesz később? Még anno a Gólya hozza című könyvből ismerkedtünk a nőiségünkkel, a nemi éréssel, a szex-el, ma már hol van az a jó kis könyv? Mit mondjak majd neki? Marad a Kék lagúna című film, vagy mi?

Hogyan tovább?

Míg ezeken gondolkodtam, a kislányom, gondosan elpakolta a tampont, majd a beszélgetés végére még feltette az i-re a pontot. Anya, egyébként egy másik tampont vízbe áztattam, s nagyon megdagadt. Az most miért? Na, erre már nem nagyon volt válaszom. Megfogtam a vizes tampont, kidobtam a szemétbe. Téma lezárva, gondoltam. S mentem vissza mosogatni. Még kicsi vagy ehhez! Gondoltam! De vajon jól gondoltam? Eleget mondtam neki, vagy esetleg majd az osztálytársaitól kap hamis információt? Most negyedikes, még mennyi időm van, hogy elmagyarázzak neki mindent? S mégis hogyan, hogy majd megfelelően kezelje a nőiségét.

Ti hogy vagytok ezzel?

AK

4 Comments
 • Petra

  Szia 🙂 a Legtöbb osztálytársamnak 11-13 éves kora között jött meg a menzesze, és ez nem most volt, hanem 10 évvel ezelőtt, azóta szerintem ez vagy ugyanígy van, vagy még korábbra tolódott, úgyhogy szerintem lassan itt az ideje a felvilágosításnak, és nem kertekbe, hanem minél részletesebben, hogy ne érje meglepetés. Nekünk ötödikes korunkban volt iskolai felvilágosítás, és akkorra már öt lány mensrtuált. 😉

  2019-05-10 at 18:13 Válasz
  • Almásy Kata

   Szia, köszi a reakciót, abszolút igaz, amit leírsz! Szerintem is minél hamarább, minél nyiltabban kezelni a témát. Fontos, hogy a lányok szeressék a testüket, s megtanulják, hogy mi is történik velük! Prevenció mindenekelőtt!

   2019-05-10 at 18:39 Válasz
   • Almásy Kata

    Megtennéd, hogy az egyszervolt.hu facebook oldalára is megírnád, ott is posztoltam a cikket! Köszi Kata – szerkesztő

    2019-05-10 at 18:40 Válasz
 • Beáta

  Igen, beszéljünk róla! És a legjobb, ha már az egész piciknek. Mert velük még teljesen természetesen lehet, hiszen a szemérem 8 éves kor körül alakul ki. És ez után jöhet egy jó könyv vagy a ciklus show! Nekünk bevált, nagyon is! Ez egy szuper megközelítés, természetes, játékos, tabumentes. De ami a legfontosabb benne, hogy bámulatra méltónak mutatja be a női testet. Mert tényleg az. És mindeközben kicsit sem patetikus: a méh egy luxushotel, amely a VIP vendég fogadására vár, azután, ha nem érkezik meg, a partiszervíz elpakol. Sajnos a legnagyobb lányomnál még nem ismeretm a ciklus showt, de a második részt vett rajta az osztályával Budapesten, a harmadik lányunkkal pedig anya-lánya nap keretében Franciaországban én is megismertem. Nagy élmény volt!

  2019-05-10 at 18:29 Válasz

Komment hozzáadása