Fel

Festői diákmesék könyvben és az Egyszervolton

műmese

Festői diákmesék könyvben és az Egyszervolton

 

Pacakirály, Kártyás Matykó, Tintamanó, Zizi, Kőcsacsi. Ők csak néhány példa a magyar festmények által ihletett mesehősök közül, akik a Mű/mese című kötetben szerepelnek, ami pedig immár a harmadik, általános iskolás gyerekek által írt mesekönyv. Ezt is a Nemzeti Tankönyvkiadó jelentette meg, s a két korábbihoz hasonlóan – ez is a meseíró pályázaton díjazott alkotásokat tartalmazza. Újdonság, hogy a mesék harmada ezúttal az Egyszervolt.hu meserovatában is megjelenik.
Nem egyszer volt

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy királyság. Ebben a királyságban született egy Hamupipőke hercegnő… Á ez unalmas! Mindenki ismeri a történetet. Valami kreatív kellene és egyedi. Megvan! A történetet ismerik, de a folytatást senki.” Így kezdődik az egyik korcsoport győztes, a nyolcadikos Kálmán Attila, Hamuherceg és az üvegcipellő című meséje, s híven mutatja, miként fogtak hozzá a gyerekek a feladathoz, megírni egy mesét. Munkájuk nyomán pedig immár harmadszor készült mesekönyv , hiszen Meseíró pályázatával hagyományt teremtett a Nemzeti Tankönyvkiadó. A meseíró pályázat sorozata a Lesznai Anna ihlette Meseszövés címmel kezdődött, majd a Reneszánsz év kapcsán következett a Képek krónikása, új Mátyás király mesékkel. Az idei pályázatot a Magyar Nemzeti Galériával közösen hirdette meg Nemzeti Tankönyvkiadó, s ezúttal híres magyar festők alkotótársai lehettek a diákok. Festmények alapján kellett megírniuk meséiket. Az idézett Hamuherceg történet például Szinyei Merse Pál Léghajó című festményéhez készült.

 

Mű/mese könyvbe kötve

A kisdiákok, mint igazi mesebeli varázslók, életet leheltek a huszonkilenc festménybe. A mesék gyakori témája a varázslat, az álom, a csodatévő erő, tetten érhetők a népmesei fordulatok, ám megjelenik a témák között a kirekesztettség, vagy a szegénység motívuma is. Általánosan jellemzőek a találékony fordulatok, az egyedi látásmód, az igényes szóhasználat. „A gyermekek értékrendjéből egy szeretetteljes és természet közeli élet vágya rajzolódik ki, amely nem mindenkinek adatik meg konfliktusokkal teli világunkban” – írja a kötet értékelő bemutatójában Czecze Enikő tanárnő. A tanulók alaposan megfigyelték, s kreatívan használták fel a képeket. Megfigyelték színvilágukat, és hangulatukat, s az apró részletek sem kerülték el a figyelmüket, mint az öltözködés, a háttér és a jelképek. A pályaművekből pedig egy igazán illusztris kötet jött létre, hiszen a mesék mellett tartalmazza a meséket ihlető festményeket is, melyekhez Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese írt tudományos igényű műismertetőket, s mindenképpen említést érdemelnek a kötet létrehozói, Marczali Ágnes tipográfus, Róth Ágnes képszerkesztő, Szabóné Szetey Ildikó műszaki szerkesztő és Boldizsár Gizi alkotószerkesztő.

 

Egyszervolt

A kötet ünnepélyes bemutatóján tudhatták meg a kis alkotók is, hogy a nagy mesterművekhez írt „kis”meséik a szép kiállítású köteten túl az Egyszervolt.hu meserovatában is megjelennek. Miután a kiadóban rendezett ünnepségen a meseíró gyerekek átvették tiszteletpéldányaikat, meglepetésként a kivetítőn is megnézhették az Egyszervolt.hu munkatársa, Vas Zoltán által készített animációkat. Ezek természetesen az interneten is láthatók, s majdan egy tíz meséből álló sorozattá állnak össze. Az első két darab Horváth Rebeka Monológok című meséje melyet Bernáth Aurél Reggel című festménye ihletett: , valamint Veres Ágost Átmesélt vacsora című meséje, amit Fényes Adolf Testvérek című alkotása nyomán írt meg. A következő darab, a fent már említett Kálmán Attila, Hamuherceg és az üvegcipellő című mese animációs változata lesz.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása