Fel

Elfelejtett és megtalált meglepetések a karácsonyfa alá

Elfelejtett és megtalált meglepetések a karácsonyfa alá

 

Gyermekeinket minden évben könyvek, egy CD és egy társasjáték is várja a fa alatt. Mert kell a mesevilág a zúzmarás ablakon innen, mert kell a családi társasjátékkal töltött idő önfeledtsége és a zene varázslata. Mert pótolhatatlan érzéseket és pillanatokat nyújtanak. Kinyújtóztatnak. Egymásba érünk, megérkezünk egymáshoz, amiben persze a téli fények, az ünnep illatai és ízei is segítenek. Idén mindegyikből szeretnék egyet ajánlani a gyermekes családoknak.

Egy könyv

Ki látott már olyan ajánlót, ami úgy készült, hogy az olvasó még csak vágyakozik a könyv után, de még nem is olvasta? Olyan ritkán esik meg az ilyesmi, hogy biztosra veszem, hogy ez a tény is azt súgja, hogy egy különleges karácsonyi antológiáról van szó. A témája, a képei, az összeállítás írói, rajzolói és még a címe is hívogató. A borítónak szinte még illata is van, nem csodálkoznék, ha kézbe véve elkezdene csilingelni. Senki se fog csalódni, aki az adventi időszak estéit, vagy a két ünnep közötti hetet ennek a könyvnek a felolvasásával tölti. Ránézésre nosztalgiahangulatú, de biztosan lesznek benne meglepő és igazán mai mesék is!

Nagyon várom, hogy gyermekeimnek köszönhetően kinyithassam magam is! Talán gyermekkorunk óta elfelejtett titkoknak lehetünk újra a gazdái.

Elfelejtett lények boltja, Cerkabella Kiadó

Írták: Bátky András, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Böszörmény Gyula, Finy Petra, Jász Attila, Kamarás István, Kántor Péter, Kiss Ottó, Kukorelli Endre, Lackfi János, Lugossy Viktória, May Szilvia, Máté Angi, Mészöly Ágnes, Németh Zoltán, Nyulász Péter, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Scheer Katalin, Schein Gábor, Tóth Krisztina, Zágoni Balázs, Zalán Tibor.

Rajzolták: Gyöngyösi Adrienn, Rofusz Kinga, Szegedi Katalin, Szulyovszky Sarolta

Egy játék

A társasjátékok közül az óvodásoknak a Kerekítő Kukucskát az iskolásoknak a Ruminit ajánlom a Keller és Mayer magyar gyártótól.

 

A Kukucskáról könnyű írnom, mert magam álmodtam meg. A Kerekítő ölbeli játékok, mondókák című könyvekben lapuló Kállay Nagy Krisztina rajzok új életre keltek, hogy az óvodások játékos polcain is ott lehessenek. A kedves és esztétikus képeket újra örömmel forgathatják az óvodások.

Az emlékezetet próbára teszi, és akár újra jó okot ad a mondókázáshoz is, de a kapcsolódó kötetek és mondókák ismerete nélkül is játszható. Egy nem szokványos társasjáték, melyben mindent látunk, mégis eltűnik egy dinnye, egy gazdasszony, egy hintaló, egy kalács, vagy épp egy béka; minderről persze Kerekítő manó tehet. Ő az, aki a Kerekítő könyvek lapjain is kezdettől fogva ott huncutkodott a lovagoltatók, tenyeresdik, csiklandozók között.

Kezdők, vagy kisebbek kevesebb koronggal is játszhatják, a nagyok pedig a mondókákat is felidézhetik a képek elnyerésekor, az újbóli dobás jutalmával. A dobozba a kapcsolódó könyvek is beleférnek, így utazáskor sem kell otthon hagynunk.

Ajánlom nagycsaládoknak is 3-93 éves korig, mert kiállta azt a próbát is, hogy nem „vérre menő”, mégis van benne nyertes. Tehát ne egy városépítő játékra gondoljunk, amin a sajátjaim több ízben összevesztek vagy könnyek közt végződött. Ügyeltem rá, hogy a játék menete során ne lehessen egymással kiszúrni, hanem ügyességből haladni, nem pedig a másik kárára. Például kerültem az olyan lépést, amikor ki kell választani valakit, akitől ezt vagy azt elrabolnál, elvennél, visszaléptetnél… mert ilyenkor már az is szöget üt a kikapcsolódásra vágyó szülő fejébe is, hogy akkor most melyik gyermekemmel legyek könyörtelen, miközben egyszerre hadarják, hogy miért ne pont őket válasszam.

Egy zenei CD

Ha már karácsonyfa alá tesszük, legyen ünneppel kapcsolatos lemez, mely minden adventkor előkerülhet majd.

 

Nemcsak az ünnep napján, hanem az adventi vasárnapokon, az ajándékkészítő délutánjainkon vagy épp mézeskalácssütés közben csecsemőkoruk óta karácsonyi zenéket hallgatunk, éneklünk magunk is. Immár tizennégy éve, és hogy még véletlenül se unjuk meg, néha újabb Cd-ket is beszerzünk. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének minden évben visszatérő lemezeink, mint például a Kormorán karácsonyi lemeze vagy Palya Beáé.

Megörültem hát a Katáng új lemezének, melynek bemutatójára ingyenesen várják a családokat, mintegy ajándékként: december 17-én az Aranytíz Kultúrházban.

Itt van a szép, víg karácsony címmel, szokásukhoz híven magyar költők, többek között Dsida Jenő, Gazdag Erzsi és József Attila téli és karácsonyi gyerekverseiből gyűjtöttek össze egy csokorra valót. A lemezen hallható tíz bensőséges dal elvezet minket a tél beköszöntétől a meghitt családi ünnepet jelző harangszóig. A dalok különleges, egyedi hangszerelésben szólalnak meg: a kelta hárfa békésen megfér a harmonikával, furulyákkal, a gitárral, a nagybőgővel és a különféle dobokkal, ritmushangszerekkel.

Katáng- Itt van a szép karácsony- Naphegy Kiadó

Ezekkel az ajándékötletekkel kívánok Mindenkinek gyertyafényes, szaloncukorpapírzizegős, mézeskalácsropogtatós, beszélgetős, mesélős, játékos és szépen csendülő Karácsonyt!

J. Kovács Judit

www.kerekito.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása