Fel

A nyertesek kilétét még titok övezi

A nyertesek kilétét még titok övezi

Két hónapon és három kontinensen át ívelt ezernyi iskola tízezer diákjának versenye, s bár a verseny lezárult, a kaland nem ért véget! A valóságjáték ünnepélyes eredményhirdetésre december 10-én kerül sor, s a nyertesek valódi kilétére is akkor derül fény. A nagy érdeklődésre tekintettel viszont játszani még mindig lehet a Tengernyi Kalandban, egészen szilveszterig.

 

Tengernyi siker a játékban

Kiemelkedő sikerrel zárult a Tengernyi Kaland alternatív valóságjáték: mintegy ezer iskola tízezer diákja vett részt a Microsoft Magyarország, a Nemzeti Tankönyvkiadó, az Egyszervolt.hu, valamint az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület nyolc héten át zajló, alternatív valóságjátékában. A versengők 26 szellemi erőpróbán mérték össze tudásukat, találékonyságukat, s nem utolsó sorban kitartásukat. A feladványok nem egy esetben komoly kihívást jelentettek, de akadt olyan is, amelyet maguk a versenyzők állítottak össze.

A legfelkészültebb, legtalpraesettebb és legkitartóbb játékosok jutalma értékes nyeremények: a játékfolyamban százával szerepeltek kisebb ajándékok – könyvek, tankönyvek, mozijegyek, számítógépes kiegészítők –, a főnyeremény pedig egy Xbox 360 számítógépes játék Kinect™ érzékelővel, három Intel Learning Series Classmate PC és egy Promethean digitális tábla.

 

Kalandos tanulás

A Tengernyi Kaland alternatív valóságjátékban egy 300 évvel ezelőtt eltűnt, a fedélzetén mesés kincseket szállító kereskedőhajó felkutatása a feladat. A valóságban ez a hajó, a Voetboog nevezetű fluyt vitorlás, melynek valószínűsített roncsait a magyar Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület fedezte fel Brazília partjainál. A játékban azonban egy titokzatos holland milliomos, Casper Van Doom vezeti a mesés kincs nyomára a kalandorokat.

A szórakoztató kerettörténetbe foglalt feladatsorozatban a tantárgyi ismeretek mellett fontos szerepet játszik a kreatív alkotókészség és a kitartó kutatás. Ez a szórakoztatva tanítás-oktatás célja és lényege: a diák a játék kedvéért, saját kíváncsiságának kielégítése érdekében sajátítja el az ismereteket.

 

Tengernyi fordulat a valóságban

A játék élő kapcsolatot teremtett az ország legkülönbözőbb településein iskolába járó diákok között, sőt világszerte a magyarul beszélő fiatalok számára.

A Tengernyi Kaland rendkívüli pillanata volt, amikor élőben, egy időben három kontinens egy-egy helyszíne – a borsod-abaúj-zemplén megyei Tard, a brazíliai Recife, és az afrikai Fokváros – kapcsolódott össze a játékban, egy rendhagyó történelem-földrajz óra keretében. ()

A diákok sok esetben a tanárok számára is kihívást jelentő szorgalmi feladatokat oldottak meg játszi könnyedséggel. Ilyen volt a „Világjáró feladatkészítő verseny”, melyben a játékosoknak külön nyeremények megszerzése érdekében, történelmi, kulturális szempontból fontos, érdekes földrajzi helyek meghatározását kellett összeállítani.

 

Titokzatos nyertesek

Miután a játékban a versenyzők is csupán becenévvel szerepeltek – így a díjátadó ünnepségig – ugyanúgy titok övezi kilétüket, mint a Tengernyi Kaland főszereplőjét, Casper van Doom-ot.

 

Íme a névsor:

 

abaton 1785 pont

gallzozo 1780 pont

Kennyngston 1776 pont

P.I.D. 1771 pont

Patrik 1766 pont

chandler 1765 pont

csegab82 1754 pont

kaland 1709 pont

Mateusz rex 1705 pont

norbix9 1705 pont

Az iskolák esetében kicsivel könnyebb a dolgunk, hiszen a versenyzők egy-egy konkrét sulinak ajánlhatták fel megszerzett pontjaikat. Ezek alapján az iskolák versenyét a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola és Tagiskolája nyerte.

 

Kalandozz tovább!

A verseny lezárult, ám a kaland nem ért véget. A nagy érdeklődésre tekintettel a játék szervezői tehát úgy döntöttek, hogy a versenyen kívül, pontozás és a fórum nélkül tovább élteti a játékot december 31-ig. A huszonöt állomásos kutatás minden egyes játéka felkereshető tehát a következő napokban. Belevághat mindenki, ki azért, hogy nosztalgiázzon, és biztos lesz olyan is, aki újra meg újra keresi a kihívást.

Fel hát kalandra! A közelgő téli szünetben lesz idő újra élni és játszani minden izgalmas Tengernyi Kaland-pillanatot.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása