Fel

Móra mesebirodalom

00002

Móra mesebirodalom

 

Mesebirodalom – ezzel a beszédes címmel megjelent különleges antológiával, s a megszokottnál is bőségesebb karácsonyi könyvkínálattal ajándékozza meg olvasóit a hatvanéves Móra kiadó. De maga a kiadó is kapott ajándékot, a hat évtizedes munkája nyomán elnyerte a Magyar Brands elismerést.

 

Móra bőség

 

Tízezer különböző cím, százmillió eladott példányban – akár ilyen egyszerűen is összefoglalható a Móra kiadó eddigi hatvan éve, de ez önmagában nyilván nem lett volna elég ahhoz, hogy a Móra márkanév helyett kaphasson a „Magyar Brands” toplistán. Janikovszky János, a Móra kiadó tulajdonos vezérigazgatója fontos fordulópontként említette az elismerés fontosságát, hiszen élelmiszer és ital márkák mellett helyet kaphatott a kiadó munkájának eredményeként létrejövő szellemi táplálék is. – Nem ok nélkül való ez, hiszen magyar tulajdonban, főállású munkatársakkal kilencven százalékban magyar szerzők műveit gondozza a Móra, mely mindvégig szem előtt tartotta a minőséget úgy a tartalom, mint a kötetek előállítása terén is – mondta az igazgató, aki egyúttal előrevetítette, hogy a Móra kiadó új korszakát a tudatos márkaépítés fogja meghatározni, s mindenkit biztosított róla, hogy „ki Móra könyvet vesz, az jó lóra tesz”.

Minden évre egy mese

Különleges történeti összefoglalót állított össze a kiadó a hat évtized összefoglalásaként. Az alapítás évétől, 1950-től kezdve 2010-ig hatvan mese olvasható benne, évenként egy-egy. A válogatás alapvető célja volt, hogy szerepeljenek mindazok a szerzők, a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom legjelesebbjei, akik rendszeresen publikáltak a kiadó hat évtizede alatt Áprily Lajostól Zelk Zoltánig. A kötet illusztrációit Reich Károly alkotásaiból válogatták össze, hiszen életműve valósággal hozzánőtt a kiadóhoz – mondta a kötetet bemutató Merényi Ágnes főszerkesztő.

 

Kicsiknek – nagyoknak

Az új kötetetek terén a bőség zavara jellemző, felsorolásuk is megtöltene egy kisebb kötetet. Mindenképpen érdemes kiemelni azonban a felújított – pontosabb új életre hívott „Már tudok olvasni!” sorozatot, mely az elsős – másodikos korosztályt célozza, akik már önállóan is el tudnak olvasni egy könyvet. A sorozatban klasszikus szerzők már ismert művei mellett fiatal írók új művei is megjelennek, mint például Pozsár Edit: Pepi kalóz és az elrabolt királylány című könyve, melyben tengeri viharok gonosz cápák, kalózcsaták ejtik rabul az olvasót, aki különleges szigetek között kalandozhatna – melyek közül az egyik például karamellából készült. Szintén első kötet Vig Balázs Három bajusz gazdát keres című könyve, melyben a szerző – nomen est omen – vidám történetben meséli el eme szőrzetek kalandos vándorútját. Új kötettel jelentkezik – immár klasszikusnak is méltán nevezhető ifjúsági írónk, Nógrádi Gábor, aki ezúttal egy szertelen Nagypapa történetét tárja elénk a tőle megszokott humoros és váratlan fordulatokkal, bölcs meglátásokkal.

 

Napvilágot látott Lackfi János negyedik Mórás kötete is, melyben ezúttal tizenhárom részben sorjáznak a Domboninneni mesék. Ezekből azután megtudható, miként tanul meg Elemér, a kölyökfóka, Köles, a denevérfióka, Dinnye, a hangyászkölyök, s Janka a vadmacskalány tejért menős nótát énekelni, kesztyűbe dudálni, avagy autókat bambulni.

Csodák világa – világok csodája

Különleges világot tár fel Cseh Katalin erdélyi költő Világtalan világosság című verseskötete. A CD-melléklettel ellátott könyvben nem kevesebbre vállalkozik, mint azt láttatni, ahogyan a nemlátó gyerekek megélik a napokat, érzékelik a világot. A többségünk számára hasonlóan ismeretlen az a világ, amely a Nap lánya gyűjteményből tárul elénk, a hófödte észak kis népeinek nagy meséi révén.

Újabb kötetekkel bővült a Móra ismeretterjesztő sorozat is – a kicsiknek a Tesz-Vesz város élő adásban, illetve a nagy sikerű Kis felfedező zsebkönyvek négy új kötete, a nagyobbaknak Öveges professzor népszerű kísérletgyűjteménye, a legnagyobbaknak pedig az ószövetségi uralkodók krónikája jelenthet szép karácsonyi ajándékot.

Nyulász Péter

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása