Fel

Fűszernövényeink háztartási jelentősége…

fuszernoveny

Fűszernövényeink háztartási jelentősége…

 

 

A téli hónapok beköszöntése előtt – még a kertes családi házban élők többsége is – szeretne fűszernövényei közül néhányat bemenekíteni a lakásba, pontosabban a konyhába. Ki ne vágyna a hosszú téli hónapok alatt egy-egy szál friss petrezselyemre, bazsalikomra, vagy éppen zamatos metélőhagymára. A cserépbe ültetett fűszernövények ráadásul frissességük miatt nemcsak ízletesek, de kifejezetten illatosak is.  Nem utolsó szempont, hogy a konyhánk díszei lehetnek.

 

Fűszernövény-termesztés szinte bárhol…

 

Utóbbi különösen fontos lehet azoknak, akik szűkös életterük miatt a nyári időszakban sem tudják élvezni a kertészkedés áldásait. Nem mindenkinek adatott meg egy kisebb-nagyobb kertecske, ahol igényei szerint kezdhet fűszernövény-termesztésbe. A városlakók többségének csupán egy balkon vagy egy szűkös erkély – esetleg egy ablak – áll rendelkezésére fűszertermesztésre. Rengeteg fűszernövény viszont megfelelő fény- és nedvességviszonyok fenntartása mellett zárt térben is termeszthető. A gyógy- és fűszernövények felhasználása ma ismét reneszánszát éli. Amennyiben tehát lakáson belüli zöldség- és fűszernövény termesztését tervezve keresünk eladó lakást Budapesten vagy valamely vidéki városban, érdemes – önmagában már ebből a szempontból is – erkélyes lakást választanunk.

Ily módon a fűszernövény-termesztés lehetőségéről semmilyen körülmények között nem kell lemondanunk, csupán tudnunk kell, hogyan gondozzuk őket. Érdemes tehát madártávlatból nagyító alá vennünk a legismertebb fűszernövényeket, illetve azokat a szempontokat, amelyeket gondozásuk során szem előtt kell tartanunk.

 

A termesztés és gondozás minimális tárgyi feltételei…

 

A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb gyógy- és fűszernövény kiválóan tűri a cserepes létet. A kiszemelt cserépbe – amelynek az alján vízelvezető nyílás is található – minden esetben jó minőségű, általános földkeveréket helyezzünk el. A fölösleges víz elvezetése érdekében érdemes a cserép alsó részét cseréptörmelékkel is kibélelni.

 

Az ablakkertészkedés slágerei: a bazsalikomtól az oregánóig…

 

Kétségtelen, hogy a cserépben télvíz idején is termeszthető fűszernövények közül a slágerlista élén a bazsalikomot találjuk. A bazsalikom – amely Afrikából és Ázsiából került Európába – hamar az egyik legkedveltebb kerti, cserép- és fűszernövény lett. Mivel a bazsalikom a meleg, ám részint árnyékos helyeket kedveli, érdemes a lakásban nem állandóan napsütötte helyre tennünk. Amennyiben lakásunk erkéllyel is rendelkezik, fontos, hogy a cserepeknek szélvédett helyet biztosítsunk. Ideális esetben a március-április környékén elültetett magokból május elejére már főzésre használható alapanyaggal számolhatunk. A bazsalikom a nyári melegben rendszeres öntözést igényel. Érdemes a téli hónapokban is meleg helyen tartanunk, ugyanis alacsony hőmérsékleten leáll a bazsalikom növekedése.

 

Legalább ennyire kedvelt a nagy múltra visszatekintő szurokfű néven is közismert oregánó, amelyet manapság egyre többen vásárolnak cserepes formában. Az oregánó a lakás nem megfelelő helyiségében hamar tönkre megy, ugyanis azzal együtt, hogy a tűző napot kedveli könnyen kiszárad. A rendszeres locsolásról tehát a bazsalikomhoz hasonlóan az oregánó esetén se feledkezzünk meg. Mivel a cserépben nevelt oregánó nem rendelkezik olyan intenzív ízharmóniával, mint a boltban kapható fűszeres változat, így főzéshez kétszeres adagot használjunk. A fentieken túl egyebek mellett a zsázsa is közkedvelt, ráadásul az egyik leggyorsabban fejlődő fűszeralapanyag.

 

A fűszernövények többsége 1-2 hónapon belül elérik teljes pompájukat, sőt az év hátralevő részében is frissek és egészségesek maradnak, amennyiben megfelelő gondoskodást kapnak.

Cserepes fűszernövényekkel nemcsak megvalósíthatjuk az otthoni ablakkertészkedést, de jelenlétükkel konyhánkba harmóniát is termethetünk.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása