Fel

Gőzerővel nyit a Duna Múzeum

Gőzerővel nyit a Duna Múzeum

 

Működő gőzgépek, látványos modellek – a Duna Múzeumban a Műszaki Örökség Program vándorkiállításával indul a 2011-es esztendő. A népszerű interaktív tárlat Szolnok és Sopron után 2011. február 3-tól Esztergomban várja a látogatókat.

Gőzbe burkolózó Európa

A kiállítás különleges tárgyakon és dokumentumokon keresztül mutatja be a 18-19. századi polgárosodás folyamatát. A látogatók megismerhetik az ipari forradalom korát Európa-szerte jellemző műszaki-technikai fejlődést, a gőz ipari, majd háztartási munkába fogását. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményének darabjai, a beindítható gőzgép-modellek segítségével az érdeklődők megismerhetik e gépek működési elvét, megcsodálhatják a korabeli technológiai újításokat, és megérthetik, mekkora jelentősége volt a gőz felhasználásának a gyáripar, a bányászat, a közlekedés és a vízügy terén.

Szuszog, puffog, csattog

A kiállítás rendezői a tárlatot az általános iskolák felső tagozatos diákjai, illetve a középiskolások számára különösen ajánlják; a modellek, rajzok és a tablókon olvasható magyarázó szövegek kiválóan használhatók a fizika- és technikaórán tanultak szemléltetésére, az ismeretek elmélyítésére.

 

Az első gőzkocsi, a gőzgépek és gőzmozdonyok mellett a Duna Múzeumban kiemelt szerepet kapnak a gőzhajók. A látogatók megtekinthetik többek között az „Első Császári és Királyi Dunagőzhajózási Társaság” (DGT) első hajójának, a 60 lóerős „Franz I.”-nek a modelljét, és kipróbálhatják a gőzhajók irányítását segítő mechanikus géptelegráfot. A gőz erejét az ár- és belvíz elleni védekezésben is hasznosították egykor: az egyik teremben egy gőzüzemű szivattyútelep világát idézik meg a rendezők eredeti szerszámok, fotók, film és 3D-s animáció segítségével.

 

A Gőzerő című kiállítás 2011. február 3. és április 24. között látogatható a Duna Múzeumban, kedd kivételével minden nap 10 és 16 óra között.

 

További információ: www.dunamuzeum.hu, www.muszakiorokseg.hu.

 

 

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása