Fel

Hajózzunk! – 4 legjobb hajós kirándulás az őszi idényre

Duna-Kicsi-Hajo-Nagy-Viz-Csonak-HAJOZASHU7

Hajózzunk! – 4 legjobb hajós kirándulás az őszi idényre

 

 

Mitől lehet még izgalmasabb egy kirándulás, esetleg városnézés, vagy a Balaton és más hazai tavunk megismerése? Esetleg akkor, ha új szemszögből nézzük meg, más irányból közelítjük meg a látnivalókat. Az egyik ilyen lehetőség a hajózás, s szerencsére hazánkban többféle lehetőség van, hogy folyón, vagy esetleg tavon hajózzunk. Összegyűjtöttünk 4 kirándulási lehetőséget, amelyet ilyenkor a kora őszi időszakban vétek kihagyni!

 

  1. Irány a Duna

Legyünk turisták Budapesten! – talán ezzel a felütéssel indulhatunk el a gyerekekkel a budapesti hajótúrára. A legegyszerűbb, és persze a legköltséghatékonyabb, ha a BKK által üzemeltett hajókkal utazunk. A D11-es hajó a Kopaszi –gáttól visz Újpestig, a D12-es szintén a Kopaszi –gátnál indul, s a római fürdőig szállítja az utasokat, a D14-es inkább kompjáratként működik a Soroksár, és a Hollandi út között. Ami még egy plusz pont a BKK hajóinak, hogy itt is érvényesek a budapesti bérletek, illetve akinek ilyennincs, az helyi jeggyel 750 forintért utazhat. Amiért izgalmasak ezek a járatok, hogy a gyerekek nemcsak a hajózás élményét ismerhetik meg, hanem megcsodálhatják Budapest legszebb látványosságait, egy kicsit más szemszögből, vízről.

 

promo_1145_hu

 

 

  1. Balaton – nosztalgia hajók: Helka, Kelén és a Jókai

A balatoni hajózás igazán sokrétű, de mi lenne, ha idén ősszel egy kicsit más szemszögből néznénk. Legyél te is kalóz a Balatonon! – talán ezzel a jelszóval lehetne a legjobban lenyűgözni a gyerekeket. Balatonfüredről indul a több mint száz éves Jókai hajó, amelynek külseje és belső terei is a kalózhajók világát tükrözi, s ha lehetőségetek nyílik, akkor feltétlenül nézzétek meg a hajó kormányát is, amely egy klaszikus kalózhajó kormányához hasonlít! A Balaton másik két mesés hajója a Kelén és a Helka, amelyek főleg rendezvényhajóként működnek. Ha nem is juttok fel ezekre a mesebeli hajókra, akkor is érdemes elolvasni, s megismerni Helka és Kelén legendáját. A meséjüket itt olvashatjátok el!

 jokai-hajo-balaton-h-szabosandor-turizmusonline

 

  1. Tisza- tó: ökotúrák és hajózás

Legyél te is öko szakértő! – ezzel a címmel indíthatjuk el a családi tisza tavi kirándulást. Hiszen a Tisza tavon hajózni nemcsak a hajózás élményével ismerkedhetünk meg, hanem egy feledhetetlen ökotúrán vehetünk részt. Nagyobb gyerekeknek szinte játszva mutathatjuk meg a táj és a tó ökovilágát. A hajók bevisznek a szűk csatornarendszerekbe, ahol a fák lombjai összeérnek, ahol természetes lakóhelyükön csodálhatjuk meg az őshonos madarakat, s a vizi világ más élőlényeit. A tó mellett egy kiadós hajókázás után érdemes felkeresni a Tisza tavi ökocentrumot, ahol óriás akváriumban csodálhatjuk meg a környék élővilágát.

 

unnamed (1)

 

  1. Fertő tó – határtalan víz

Hogy mit értek a határtalan víz alatt? Természetesen azt az élményt, hogy egyetlen hazai tavunk a Fertő tó, amelyen csónakázva észrevétlenül siklunk át Ausztriába. A tó sekély vizén könnyű kirándulóhajók visznek át az ausztriai Mörbisch felé, vagy épp a túloldalra. De, akik szeretnék a tó vízi világát megismerni, azoknak a fertő tavi nádas világát ajánljuk. Hat kilométer hosszú vezetett kenutúrán vehetünk részt, teljes biztonsággal. A kis hajókkal a legeldugodtabb csatornákra is eljuthatunk. S a nádasok világa csodálatos, rengeteg titkot és érdekességet rejt, amelyet itt játszva ismerhetnek meg a gyerekek.

 

20120705-tura-kenu-evezes-ferto-to4

 

S, ha ennyi hajózás kevés lenne, s a gyerekek még mindig kíváncsiak, hogy milyenek a hajók belülről, milyen a motorja, a felépítése, akkor érdemes felkeresni hazánk hajós múzeumait. Ízelítőül álljon itt egy-egy, amelyek még a hétvégi kirándulás célpontjai is lehetnek.

Neszmély – http://www.hajoskanzen.hu/

Lajta Monitor Múzeumhajó: https://militaria.hu/kiallitasok/kulso-kiallitohelyek/lajta-monitor-muzeumhajo

Zebegény – http://hajozasimuzeum.tabulas.hu/

Kossuth Múzeum http://www.museum.hu/muzeum/40/Kossuth_Muzeumhajo

Balatonföldvár – https://balatonfoldvarikilato.hu/

 

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

 

 

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása