Fel

Hang-Szer-Szám

rezfuvos2

Hang-Szer-Szám

pixel

Újra a gyerekeké a Müpa –november 15-én szombaton 11 órától– Utazás Symphoniába – Rézfúvósok c. előadására várják a közönséget a szervezők. 

pixel

pixel

rezfuvos4

A szimfonikus zenekar legragyogóbb megjelenésű és legfényesebb hangú részlege a rézfúvósok kara. A virtuóz trombita, a lágy hangú vadászkürt, a tolóharsona és a dörmögő hangú tuba jellegzetes színnel járul hozzá a zenekar hangzásához. Legfontosabb közös vonásuk nem is az, hogy – amint arról nevük árulkodik – vékony fémlemezből, többnyire rézötvözetből készülnek, hanem hogy mindegyiküket tölcsér alakú fúvóka segítségével, a játékos ajkainak rezgése által lehet megszólaltatni.

rezfuvos2

Különböző magasságú hangok létrehozásához különböző hosszúságú csövek szükségesek. A harsona esetében a cső hosszának megváltoztatását már régóta teleszkóposan egymásba csúszó csődarabokkal oldják meg. A többi rézfúvós hangszer valamivel több mint száz éve szelepeket kapott, amelyek megfelelő méretű toldalékcsövekbe vezetik a levegőt, így teszik lehetővé mindenféle hang, ezáltal tetszőleges dallam eljátszását.

rezfuvos3

Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett:

Brezsnyán István, Vass István – trombita

Vági Tamás – kürt

Nagy Péter – harsona

Csomós János – tuba

Közreműködik: Körmendy Zsolt – műsorvezető

 

Jegyár: 1000 Ft

Ajánlott életkor: 8-12 év

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása