Fel

Hogyan tegyük biztonságossá az internetezést a gyermekeinknek?

189799-Wenn-der-PC-die-Kinder-tröstet

Hogyan tegyük biztonságossá az internetezést a gyermekeinknek?

Ma már közhely, hogy az internet, nem csak a végtelen lehetőségek tárháza, de komoly kockázati tényező is különösen a gyermekekre nézve.Az internet függőséget hozhat létre, akár csak a közösségi oldalak, a játékok, és akkor még nem is beszéltünk az olyan tartalmakról, amelyeket a gyermekeknek nem szabadna látnia. De hogyan korlátozhatjuk egyes weboldalak és domainek hozzáférését? Cikkünkben a Rackhost domainregisztrátor tanácsaiból válogattunk.

pixel

pixel

Blokkolás otthon

Ha kisgyermekről van szó, aki még nem jártas az informatikában, akkor elegendő lehet alapszintű módszerekkel védeni őt bizonyos tartalmaktól.

Ennek legegyszerűbb módja, hogy ha az otthoni számítógéphez külön felhasználói fiókot telepítünk gyermekünk számára. így kontrolálni tudjuk, hogy mi az, amit elérhet az interneten, és mi az amit nem.

Ennek legegyszerűbb módja, hogy ha egy böngésző kiegészítőt telepítünk (pl. Block Site) és ennek segítségével megadhatjuk, hogy mely domaineket szeretnénk letiltani. Így ezek az oldalak nem lesznek látogathatóak, és a gyermeket, ha véletlenül ide jutna egy tetszőleges weboldalra irányíthatjuk.

Ez egy alapszintű védelem, ám, ha gyermekünk kicsit idősebb ezt könnyen kijátszhatja, akár a bővítmény törlésével, vagy újfajta böngésző telepítésével. Nézzük, a komolyabb megoldásokat!

Computer-Kinder-c1

Domainek tiltás

A következő lehetőség, Windows operációs rendszer alatt az un. hosts fileok átírása.

Ezt jellemzően a windows\system32\drivers\etc\hosts mappában találjuk meg, majd oda írjuk a következő parancsot: 127.0.0.1 facebook.com, azaz egy IP cím (mindig ez, amit a példában írtunk), majd egy domainnév. Figyeljünk oda, hogy a www és anélküli verziót is beírjuk a hosts fileba.

Ezzel a módszerrel egy számítógépen blokkolhatjuk bármely domain elérését. Ez igen hatékony eszköz lehet, akár otthon, de munkahelyen is.

Természetesen ez sem teljesen biztos megoldás, ha gyermekünk jártassá válik az informatikában, erre is idővel rábukkanhat. ekkor marad a végleges megoldás, a jelszavas védelem.

Tiltás a Routernél

Végül, ha a fenti módszerek nem bizonyultak hatékonynak maradhat a tiltás beállítás a Routernél. A Routereknél lehetőség van arra, hogy bizonyos számítógépek hozzáférését korlátozzuk, így azok bizonyos weboldalakat nem érhetnek el. Sőt, sok esetben időbeni beállításokra is képesek ezek a szerkezetek, így blokkolhatjuk egyes domainek elérését csak a nappali, vagy éppen az esti időszakban.

Ezekre a beállításokra a Routerek útmutatója részletes magyarázattal szolgál. Érdemes ezeket használni, mert így otthon valóban biztonságossá tehető az internetezés.

 

kind kom

A megoldás a nevelés

Természetesen azt nem tudjuk kontrollálni, hogy gyermekünk az iskolában, barátoknál mely weboldalakat néz meg. Éppen ezért az igazán hatékony megoldás az, ha gyermekünket úgy neveljük, hogy tisztában legyen a veszélyekkel és kockázatokkal. A fenti műszaki megoldások inkább csak kiegészítő megoldások a nevelés mellé.

(X)

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása