Fel

A kézművesség összekovácsol !

alkotohaz1

A kézművesség összekovácsol !

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva immár negyedik alkalommal szervezik meg országszerte a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét március 31. és április 2. között. A rendezvény célja a helyi kézművesség hagyományainak és értékeinek bemutatása valamint, ezáltal a lokális közösségek kialakulásának, megerősödésének segítése.

 

pixel

pixel

 

Európai Művészet és Kézművesség Napjai / European Arts and Crafts Days

 

alkotohaz4

 

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák

Országos Hétvégéje

március 31. – április 2.

 

A párizsi székhelyű Institut National des Métiers d’Art (INMA) által több mint tíz évvel ezelőtt elindított Európai Művészet és Kézművesség Napjai (JEMA) nevű nemzetközi rendezvényhez a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) kezdeményezésére 2012-ben Magyarország is csatlakozott. Az európai rendezvény részeként 2017-ben is megszervezésre kerül a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje.

 

alkotohaz3

 

A rendezvényre ez évben március 31-től április 2-ig, péntektől vasárnapig kerül sor. Ezen a három napon országszerte kinyitnak az alkotóházak, műhelygalériák és műhelyek. Az egész hétvégés program keretében gyerekek, felnőttek ismerkedhetnek meg a népi kézművesség különböző területeivel: kiállításokat tekinthetnek meg, előadásokon vehetnek részt, lesznek mesterség bemutatók, kézműves foglalkozások, továbbképzések, a Húsvét közeledtével több helyszínen tojásfestéssel készülhetnek az ünnepre, de kiderülhet, hogy mi is az a damaszkolás, a berzselés, a körmöcske, a gibanica. A kézműves mesterségek egész sorával ismerkedhetünk meg: hímzés, szövés, csipkekészítés, kékfestés, kovácsolás, kosárfonás, kötélverés, nemezelés, bőrművesség, fazekasság, szűcsmesterség, bútorfestés, népi hangszerkészítés, kályhacsempe készítés, szalmakalap készítés, fafaragás, kéregedény készítés, szék bekötés, de lesz sövényvár építés, kalács és kenyérsütés, fonás rokkán, ékszerkészítés és népi játékok bemutatása.

 

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IV. Országos Hétvégéjével a szervezők az alkotóházak és műhelyek tevékenységére szeretnék ráirányítani a figyelmet. Céljuk, hogy a sokszínű és egyedi programkínálattal megmutassák, hogy milyen fontos hagyományos kulturális értékek hordozói, a tradicionális kézművesség továbbörökítő helyei azok a népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek, műhelygalériák, közösségi házak, ahol az ott dolgozó mesterek, alkotó közösségek a megörökölt magas szintű tudást képviselik, megújítják és továbbadják.

 

alkotohaz2

 

Az egyes helyszínek részletes programjai a rendezvényt szervező Európai Művészet és Kézművesség Napjai, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a NESZ, a Hagyományok Háza honlapján elérhetőek.

 

A rendezvény fővédnöke: Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

 

Bővebb információ, részletes program:

 

www.ahazak.hu

www.nesz.hu

http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/12729/

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása