Fel

Sajtkirály meghódítja Dunaújvárost

sajtkiraly

Sajtkirály meghódítja Dunaújvárost

Dóka Péter neve, gondolom, ismerősként cseng sokaknak. Számos regény, mese szerzője, s 2015-ben az a megtiszteltetés érte, hogy a Csukás István pályázatra beadott műve, a Sajtkirály díjat nyert. Április 2-án pedig, mint e jeles díj nyertesének, a darabját is bemutatják a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban.

 

pixel

pixel

 

 

Dóka Péter

Dóka Péter

Ki az a Sajtkirály? S milyen Sajtország, hogyan képzeljük el?

Ez egy nagyon érdekes ország, ahol az lehet a király, aki a legjobb sajtokat készíti. Ez azért fontos, mert Sajtország a többi országnak eladott sajtból él. A király mindig a legjobb sajtfőző mester, aki ezúttal bajban van, mert már évek óta nem sikerült új sajtot feltalálnia, s ezért nagyon szomorú. Pont ezt a helyzetet használja ki ellenlábasa, Bandúr pótkirály, átveszi a hatalmat, megváltoztatja az ország nevét, és betiltja a sajtkészítést: sajt helyett mindenkinek rántott húst kell enni, krumplival és csalamádéval. Persze a mese végére minden rendbe jön – de erről nem árulhatok el többet.

 

Az eredeti műhöz képest mennyit változott a színpadi változat?

Nagyon sokat. A színház kérésére nyolc szereplősre kellett átírnom a darabot, de nem bántam, amelyben nagy segítségemre volt a mesejáték két dramaturgja, Perczel Enikő és Balassa Eszter. Örülök, hogy ebben az új változatban az egyik kedvenc szereplőm, a régebbi verzióban csak magányosan csellengő tehén, Bibóca, megszólal, és végigszövegeli a darabot.

 

Hogyan zajlottak a próbák? Vannak már visszajelzések?

Ahogy elkezdődtek a próbák, rögtön kiderültek a hiányosságok. Volt jelenet, amit bővítettem, volt, amiből húztam, sok jelenetet pedig átírtam, mert a folyamatos szövegcsiszolgatás közben következetlenségek alakultak ki. A mesejátékot Balatoni Monika rendezi, a dunaújvárosi társulat színészei mind hatalmas lelkesedéssel dolgoztak. Jelenleg éppen a főpróbahét zajlik, és öröm látni, ahogy egyre jobban átélik a szövegüket, egyre jobban benne vannak a szerepben, amelyet sokszor ők maguk alakítgattak. A jelmezek is jól sikerültek, vicces és nagyon megható látvány volt számomra, hogy a kövér Sajtkirályt alakító színész mindenhova a hatalmas műpocakjával megy, hogy minél jobban hozzászokjon az új testrészéhez.

 

sajtkiraly_plakat

 

Milyen visszajelzést kaptatok?  Tetszik a darab a gyerekeknek?

A Sajtkirály furcsa, többrétegű mese, amely nemcsak a gyerekeknek szól, hanem a szüleiknek is. Egyelőre a rendező kislányán tudom lemérni a sikert, akinek nagyon tetszik az előadás.

 

Színpadi mű, mesék, regények? Mi lesz a folytatás?

Nemrég jelent meg a Viharlovag c. fantasy regényem, amely inkább a nagyobb korosztály számára izgalmas történet. 10 éven felülieknek ajánlanám. Közben elkészült a Szupermalac és Űrpatkány című rajzfilmsorozat első két része is – én jegyzem a forgatókönyvet –, amelyet nemsokára a tévében is láthat a nagyközönség. Remélem, hamarosan elkészülnek a rajzfilm folytatásai is.

 

 

Dóka Péter: Sajtkirály

Rendező: Balatoni Mónika

Mesejáték két részben

Színházterem

április 2. vasárnap 11 óra (Premier)

április 3. hétfő 10 óra  (Csukás István bérlet 1-3-5-7) és 14.30 óra (Csukás István bérlet 2-4-6-8)

április 9. vasárnap 15 óra (Családi)

6 éves kortól/ 100 perc egy szünettel

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása