Fel

Hírességek gyógyító meséje: Bátor Könyv

bátor könyv

Hírességek gyógyító meséje: Bátor Könyv

 

Különleges, gyógyerejű mesekönyv íródik szemünk láttára, s az olvasók közreműködésével az interneten: a Bátor Könyv. Hírességek írják folytatásokban gyerekek gyógyulás érdekében, s a Bátor Tábor Alapítvány támogatására.

 

Az első közösségi a média alapú mesekönyv

A nyári vakáció kezdetével indult útjára a különleges Bátor Könyv. Különleges, mert szemünk láttára íródik, különleges, mert a történet alakításába az olvasók is bekapcsolódhatnak, s különleges, mert minden fejezetét más-más híresség írja hétről hétre. Szerzői között olyan ismert személyiségek szerepelnek – írók, színészek, médiaszereplők – mint például Lackfi János, Winkler Róbert, Bazsó Gábor, Kepes András, Törőcsik Mari, Rácz Zsuzsa, avagy Geszti Péter.

A mese fonalát D. Tóth Kriszta indította el, s hétről hétre ő gondozza az újabb fejezeteket is szerkesztőként. E mellett azért maradt ideje arra is, hogy megírja válaszait villáminterjúnk kérdéseire.

Egy ilyen történet elkezdése nem kis feladat, hiszen úgy kell megteremteni egy kis miliőt, s úgy hívni életre szereplőket, úgy indítani el a cselekményt, hogy azt majd mások folytatják. Nehéz volt elengedni a mese fonalát, s másra bízni a szereplőidet, vagy inkább izgalommal teli élmény azt látni, miként fejlődik hétről hétre másként?

– Mivel már a feladat legelején tudtam, hogy nem én magam egyedül írom a történetet, felkészültem az “elválásra”. Nem nehéz, hanem inkább izgalmas volt. Annál már csak az izgalmasabb, ahogyan látom, mi minden történt az általam kitalált és útjára indított szereplőkkel azóta.

 

Az idén tíz éves Bátor Tábor Alapítvány ingyenes táborokat szervez, ahol élményterápiával segíti beteg gyermekek gyógyulását. A táborokban folytonos orvosi felügyeletet biztosítanak, így a gyerekek olyan programokon vehetnek részt, melyeket másutt nem próbálhatnak ki. A lovaglás, evezés, íjászat, a kézművesség, a tánc, a színjátszás vagy akár a magas-kötélpályás kalandpróbák lényege, hogy sikerélményt nyújtsanak, s ezzel erősítsék a gyerekek önbizalmát, énképüket és így növeljék gyógyulási esélyeiket. Miként kerültél kapcsolatba a Bátor Táborral, s miként született a virtuális többszerzős kötet ötlete, s mi volt az a cél, ami a történet elindításakor a szemed előtt lebegett?

– A Bátor Tábor egy olyan íróembert keresett, aki nemcsak az egyik szerzője, hanem “anyukája” is tud lenni a történetnek. Aki szerkesztőként folyamatosan odafigyel a karakterekre és az eseményekre, aki mederben tartja a történetet. Egy olyan mesét találtam ki, amelyben a valóságosnak tűnő és a fantáziavilág eseményei párhuzamosan futnak egymás mellett, és néha össze-összekapcsolódnak. A beteg kisfiú és családja története egyértelmű azonosulási pontot jelentenek az olvasóknak. Csepp és barátainak kalandjai pedig egyfajta feloldozást adnak a néha nehéz és fájdalmas valóság alól.

 

Akként alakul Csepp, illetve Dani, Zsófi, Anna, Tomi története, miként elképzelted, vagy már nagyon messze jár attól?

 

– Igyekszünk akkora alkotói szabadságot adni a társszerzőknek, amekkorát csak lehetséges. Ebből következik, hogy a mese a saját útját járja – bizony, elég messze onnan, amerre én vittem volna -, de a Bátor Könyv éppen ettől egyedülálló.

Az első fejezet megírásán túl a mesefolyam szerkesztését is magadra vállaltad. Sok elfoglaltságot jelent – vagy szinte önmagától fonódik hétről-hétre, szerzőről-szerzőre a történet szála?

– Rendszeres elfoglaltságot jelent. Hogy konkrétan mennyi teendő van vele, az attól függ, hogy az adott héten ki folytatja a mesét. Értelemszerűen egy író szövegével kevesebb munka van, mint egy olyasvalakiével, aki életvitelszerűen nem az írott szóval foglalkozik.

Mi történik majdan, amikor a virtuális kötet oldalai megtelnek? Lesz-e kézbe vehető, azaz nyomtatott változata is a könyvnek?

– Ez attól függ, hogy milyen lesz a virtuális Bátor Könyv fogadtatása. Bármi lehetséges…

Addig is érdemes nyomon követni a mese alakulását, s szavazatokkal segíteni a történet alakulását. A folytatás mikéntjére hétfő délig lehet szavazni az aktuális fejezet végén található három lehetőség egyikére. A szerzők a rákövetkező három nap alatt írják meg a folytatást, s ezalatt Holló Anna is elkészíti az illusztrációkat. Aki nem hiszi, járjon utána a könyv honlapján, itt: www.batorkonyv.hu !

NyP

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása