Fel

Harry Potter és a halál ereklyéi 2.

harry potter

Harry Potter és a halál ereklyéi 2.

 

Hihetetlen, de finisbe jutott a kis Harry. S, akárhogy is nézzük ez a filmtörténet legmaratonibb maratonja, amely a nézőket a moziba csalta. A Harry Potter első megjelenése óta – 1997 – eltelt 14 év, de a varázslótanonc történetei még mindig töretlenül sikeresek.

 

Maratoni folyam

Immár a hetedik rész második része is a moziban, a varázslatok még erősebbek, Voldemort egyre jobban átveszi a hatalmat a varázslóvilág felett, s most már vigyázó szemeinket csak Harryre vethetjük, hogy megmentse e sötét világot. David Yates rendező – az ő nevéhez kötődik még Főnix rendje a Félvér Herceg és a Halál ereklyéi első része – végre befejezte művét. A film hangulata, zenéje egységet mutat az előző filmekkel, kitűnően elvarázsolva a nézőt. S míg a hetedik rész első fele egy kicsit vontatott volt, s mivel nem zárta le a történetet, ezért egy kis üresség érzés is maradt utána, addig ez a rész pont a lezárás miatt lett teljes.

 

Horcrux vadászok

 

Ha idáig nem voltunk tisztában, hogy mi is az a horcrux, ez a kimondhatatlan nevű valami, akkor a hetedik részből most már végre képbe lehetünk. Voldemort álságát, s persze ügyességét mutatja, hogy miképp szedte darabokra lelkét hét részre, ezzel megnehezítve Harry-ék dolgát. Hiszen a maradék Horcruxokat nehéz megtalálni, s nehéz elpusztítani is. A három diák sokszor nem is tudva, hogy mit is kéne csinálni, ügyesen végiglavíroznak minden veszedelmen, míg végül eljutnak a Roxfortba, minden kezdet kezdetéhez, s ahol a végső csata is lezajlik. A hetedik rész második fele a csata jelenetben teljesül ki, ahol a jó és a rossz végre összemérheti erejét. Felvonulnak itt óriások, trollok, sárkányok, halálfalók szép számmal. Repkednek az átkok, csak úgy sisteregnek a pálcák, s a maroknyi védő sereg csak egyben bízhat, hogy Harry megmenti őket. A csata látványosságához hozzájárul a 3D élmény is, s persze a mellékszereplők megjelenítése, hősiessége – s a harc végén elnézve a Roxfort épületét valószínűleg évekig nem lesz használható, a varázslótanoncok legnagyobb örömére.

Yates tehát befejezte művét, s el kell ismerni látványban nagyot alkotott. Harry Potter az az egyetlen film, amelynek a szereplői egészen a film elejétől együtt fejlődnek, nőnek a szereppel. A gyerekszínészek felnőttek, bár játékukon még van mit csiszolni. A korábbi filmeket mindig is a nagyszerű színészek vitték el, akik sajnos az utolsó részben vagy meghaltak már, vagy épp most halnak meg, vagy vajmi kevés szerepet kaptak. Voldemort figurája is kiteljesedik, ami Ralph Fiennes játékának köszönhető, s ennek az ördögi maszknak, amelyben még a színész is felismerhetetlen. A filmnek az előnye viszont maga a történet, amely magával ragad, s ez inkább Rowlingot dicséri.

 

Könyv kontra film

Rowling minden valószínűség szerint korunk egyik legnagyobb gyerekirodalmi, fantasy regényfolyamát alkotta meg. Egy sorozatot, mely filmre kívánkozott. A könyvnek, illetve a történetnek sok ellenzője, s rengeteg híve volt, van. Akik az első kiadás óta olvassák a regényt már lassan szülővé értek, s azoknak biztosan a könyv lesz az elsődleges élmény. Sokaknak a dislexia probléma legyőzésében segített a varázslóvilág, hiszen megtanultak, megszerettek olvasni. Rendezőknek hozott dicsőséget a film, ifjú filmcsillagok nőttek fel a film forgatása során. Harry Potter egy különleges mesebeli világot tárt elénk, amely a felnőtteket is sikerült elvarázsolni, egy kicsit kizökkenteni a hétköznapi világból elhitetve, hogy varázslatok igenis léteznek. A Harry Potter filmfolyam külön műfaj, amelynek most vége lett, méltó helyet kapva a halhatatlan alkotások sorában.

AK

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása