Fel

Háromhetes színházi piknik gyerekeknek a londoni West Enden

00004

Háromhetes színházi piknik gyerekeknek a londoni West Enden

 

„…és színész benne minden férfi és nő…” S remélhetőleg egyre több gyermek is. Ennek a varázslatos világnak a megismertetésére, a színházi kultúra elsajátítására törekszik az idén immáron 13. alkalommal megrendezett londoni Kids Week címet viselő színházi fesztivál. Már előjegyzésben eladtak több mint 55 ezer jegyet, ami már így is sokkal több mint, amit eddig valaha értékesítettek. A programhoz számos londoni étterem is csatlakozott, ahol a kis színházba járók ingyen falatokra is lelhetnek.

A gyermekek hete

 

Nem hiába Shakespeare hazája Anglia, a ködös Albion színházaiank kezdeményezései a mai napig kiemelkedő fontosságúak. Ennek része a jövő színházlátogató generációjának kinevelése, a gyermekek színházi ismereteinek bővítése. Ezt a tényt felismerve az angliai főváros vezető színházai már hosszú évek óta a nyári szünidő utolsó heteiben rengeteg kedvezménnyel és sokszínű programparádéval csalogatják a gyermekeket és szüleiket London belvárosába.

 

Idén 13. alkalommal rendezték meg London híres színházi negyedében, a West Enden a Kids Week (www.kidsweek.co.uk) rendezvényt: több mint harminc színház nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt. Szülői kísérettel az 5 és 16 év közötti gyermekek a három hetes program ideje alatt ingyenesen tekinthették meg a világ leghíresebb darabjait, az Oroszlánkirályt, Sherlock Holmes történetét, Twist Olivér meséjét vagy akár Pomádét is.

Ifjú táncosok és dramaturgok

 

De a színházi forgatag sokkal több, mint ingyenjegyek lehetősége. A szervezők, – a londoni színházi igazgatók, producerek, színészek által alapított Society of London Theatre (SOLT) – nagy hangsúlyt fektetnek , hogy a gyermekek megismerjék a színházi világ működését, a kulisszatitkokat és akár magukat is kipróbálhassák. A színház szeretetének, ismeretének elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, s ez a szülők és a kulturális élet képviselőinek közös felelőssége – vallják a szervezők.

Az előadásokon kívül az érdeklődők betekinthettek a kulisszák mögé, sőt még a színpadon is kipróbálhatták magukat. Az iskolakezdést megelőző napokban zajló eseményen az előadásokon kívül, táncórákon, ének versenyeken, különböző beszélgetéseken és kézműves foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. A kihívások kedvelői akár a híres slágerek megtanulásával-előadásával vagy szövegkönyvek megfogalmazásával, dramatizálásával is megpróbálkozhattak.

 

Hatalmas érdeklődés

Az esemény zárásaként szeptember 2-án London egyik legnagyobb színházában az Unicorn színházban egész napos rendezvény várta a gyermekeket. A forgatagban az előadáson kívül a gyerekek körbe-kasul át és vissza járhatják a porondot és az egész épületet.

 

Bár az elmúlt években is sok embert mozgatott meg a Kids Week, az érdeklődés lankadatlan. Az idei évben már előjegyzésben eladtak több mint 55 ezer jegyet, ami már így is sokkal több mint, amit eddig valaha értékesítettek. A programhoz számos londoni étterem is csatlakozott, ahol a kis színházba járók ingyen falatokra is lelhetnek. Nem csoda, hogy így egyre több, a színházi világhoz amúgy nem kötődő szülő is ellátogat gyermekével London belvárosába, hogy megismertesse csemetéjét a mindent jelentő deszkák varázslatos világával.

Szűcs Dóra

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása