Fel

Interjú a Sárkánykalandok szerzőjével

felhohegyi

Interjú a Sárkánykalandok szerzőjével

 

A Sárkánykalandok című könyv szerzője Felhőhegyi Balázs elárulja, hogy miként keltek életre a sárkányok, s hogy milyen világba álmodta bele szereplőit.
pixel

pixel

felhohegyi
Eredeti végzettsége és főfoglalkozása informatikus. Hogyan jött a meseírás az életébe?

 

– Elindultam egy írói pályázaton és ráébredtem, hogy a bennem élő történeteken keresztül tudok adni, az írás nyelvén mesélni. Azt hiszem egy olyan nyelvre leltem, amelyen össze tudunk kacsintani. Te is látod, én is látom, beszélgessünk róla. Az írás kiteljesedést hozott számomra, az informatika logikus világa kiegészült a képzelet erejével.

 

Egyből igent mondott a Danubius Hotels felkérésére? Mi az, ami mellette szólt?

 

– Megtetszett az egész Bubbles Club koncepció a sárkányokkal, de kis gondolkodási időt kértem, hogy érkezik-e valami, ami összeáll bennem. Akkor kezdek el írni, ha már úgy érzem van mondanivaló. Első este érkezett!

 

sarkany4-5

Mi szólt a megbízás mellett?

 

– Bár megbízásra még nem dolgoztam, az első pillanattól fogva éreztem, hogy van szabadságom, lehetőségem felépíteni valamit. Egy új világot teremteni. Egy idő után azt éreztem, hogy a sárkánykák átjöttek a világunkba, felbukkanhatnak bármelyik sarkon.

 

Hogyan született a mese? Előre tudta, milyen fejezetek követik majd egymást vagy a történet fonala menetközben szövődött?

 

– Mielőtt papírra vetném, magamban írom a mesét. Először meg kell legyen a főmotívuma és a vége – anélkül hozzá sem fognék, ha nem tudnám, hogy hová tartok. Közben pedig sorra megszületnek a szereplők, a történet elkezd önálló életet élni, a karakterek teret és időt követelnek maguknak! Elsőként most az érkezett, hogy a mesevilág meghúzódik valós világunk mögött és a gyerekek képesek kapcsolatba lépni ennek a világnak a szereplőivel, történéseivel. Ezután jöttek a színfalók, akik elszürkítik a mesék világát és a mi világunkban a jókedvet falják fel. A fura, de gyakran előforduló jelenségek mögött, mint egy slag elszabadulása vagy, hogy szétgurulnak a krumplik, is lehet valami, így jöttek a kopáncs manók. De akár a természeti események mögött is lehetnek élő szereplők, mint például a viharurak. Arra gondoltam, hogy a gyerekek világában minden élhet, minden és mindenki lehet egy kicsit más. Azt hiszem ez kapcsolódik a gyerekek nagy erejéhez, a lehetőséghez, hogy bárkiből lehet bármi, hiszen az egész élet előttük áll.

 

sarkany4-1

Már-már tapinthatóan valóságos, fantáziadús háromdimenziós mesevilágot épített a szereplői köré. Honnan merített hozzá ihletet?

 

– Próbálom fenntartani a kapcsolatot a gyerekkorommal, ami tele volt kalanddal. Ápolom az emlékeket, a gyerekkori énemtől nem szakadtam el, hanem beépítettem a felnőttkori énembe. Igyekszem tartani a lépést, hogy mi érdekli most a gyerekeket, megnézem a mai meséket, hogy képben legyek. A gyerekek sokkal intenzívebb kapcsolatban vannak a mesék világával, mint a felnőttek. Nekünk nehezebb ezt az állapotot megteremteni… Amikor megszületett bennem Zsibongócia és Rejtekfölde, életre kelt a történet, folyamatosan jöttek a szereplők és a különböző elemek.

 

Mi viszont az Ön meséjéből ihletet merítve igyekszünk a történet minél több momentumát megidézni szállodánkban, így ha újra ellátogat Bükre, feltétlenül keresse meg a 336/b szobát, a szálloda területén bujkáló sárkányokat, Sámli manót, a Színfalókat és Kvantusz mestert! Melyik a kedvenc hőse?

 

– Mindegyik szereplőt megszerettem, de a kedvencem Drazsé. Vele volt a legkönnyebb bánni, mert neki a kaland a vérében van! De a következő részben Yoyo is több szerepet fog kapni. Tikohoz volt a legnehezebb kapcsolódnom, de végül sikerült megtalálnom a mozgatórugóját.

 

sarkany4-2

És mi az?

 

– Minden kis sárkány másban erős, Drazsé bátor, Dany lát a legmesszebbre, Yoyo tele van felhőtlen vidámsággal, Tiko pedig okos és képes mindent megszerelni. Mindent, ami elromlott. Gyakran a gyerekek is szeretnék megjavítani és jobbá tenni kicsi világukat. A Játékneten olvashatók a kis sárkányok előzmény történetei, Tikoé is hamarosan megjelenik, abból minden kiderül!

 

A könyvet édesapjának és Kírának ajánlja – ő ki, és mit szólt a könyvhöz?

 

– Édesapám egy kicsit sem elfogult :), egy ültő helyében elolvasta, és nagyon tetszett neki. Érdekes módon Tiko sárkány volt a kedvence, bár apu nem egy ezermester. Kíra az unokahúgom, ő most olvassa a könyvet. Azt mondta, szeretne átmenni Rejtekföldére. Drazsé sárkány a kedvence, mivel vagány és ő is nagyon szereti a hasát. Úgy látom, tetszik neki a mese.

 

Ön szerint mitől tartanak jónak a gyerekek egy mesét?

 

– Tapasztalatom szerint ugyanazzal a tisztelettel kell közelíteni hozzájuk, mint a felnőttekhez. A gyerekek kicsik, de nem buták! A saját nyelvükön igyekeztem hozzájuk szólni, ami tele van kalanddal, vidámsággal és kihívással. Minden nehézséget meg tudnak oldani, ha segítik egymást. A mese folyamán ezt tartottam szem előtt.

 

sarkany4-3

Úgy tudom most is dolgozik egy új könyvön – mesélne róla?

 

– „A szfinx hét kapuja” felnőtteknek szól. Főhőse egy londoni fiatalember, aki mindent megkap az élettől, mégsem boldog. A munkája sok stresszel jár, nem tud kikapcsolni, egyedül akkor érzi jól magát, ha katasztrófa turistaként járja a világot. Így jut el Egyiptomba, ahol politikai zavargások vannak és ahol különös körülmények közt találkozik a Szfinx-szel, aki a sivatagban vár talánya megfejtőire… Ha minden terv szerint halad, a könyv novemberben lesz kapható.

 

Visszatérve a Sárkánykalandokra – hol fognak folytatódni és lehet-e már tudni valamit elöljáróban a rejtekföldi helyzet további alakulásáról?

 

– A következő vár Balatonfüred. Két titkot még meg kell fejteni! Az ikrek mindent megtesznek, hogy találkozzanak a barátaikkal, ezért körbeutaznak a szállodák között. S egy szép napon aztán… Pár dolgot még muszáj elmondani, Yoyonak lesz például egy új barátnője, Fintorka, és hőseink közül ketten Rejtekföldére sodrónak, tehát párhuzamosan fog játszódni a történet.

 

Hol és mikor találkozhatnak Önnel az Olvasók, hogy személyesen is megismerhessék, feltehessék Önnek a mese kapcsán felmerülő kérdéseiket és dedikáltassák a kötetüket?

 

– A „Sárkánykalandok I. A bükfürdői kalamajka” című könyv bemutatására közönségtalálkozót szervezett a Danubius Bubbles Club az Eleven Fesztivál keretében május 6-án pénteken 16.30-tól a XI. kerület Bartók Béla 5. szám alatt található Pagony könyvesboltban. Remek gyerekprogramok is lesznek animátorokkal, büki wellness hétvégét is lehet nyerni és nemcsak velem, de Drazsé sárkánnyal is találkozhatnak személyesen!

 

Felhőhegyi Balázs: Sárkánykalandok I. A bükfürdői kalamajka című könyve már kapható a Danubius szállodákban, a Danubius Hotels weboldalán, a Pagony könyvesboltokban és a Játékneten!

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása