Fel

Író Cimborák iskolai projektje

irocimb3

Író Cimborák iskolai projektje

pixel

Március idusán az Író Cimborák alkotóműhely újra iskolai projektbe kezd. A május közepéig tartó két hónap során, az elsősorban gyerekirodalomban tevékenykedő kortárs szerzők és vállalkozó szellemű középiskolások közös alkotásai, ön-, irodalmi- és művészeti reflexiói veszik át a terepet a gyerekirodalmi játszótéren.

pixel

pixel

A szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. C osztályának diákjai lettek a Cimborák alkotópartnerei. Az alkotóműhely a múlt években is bevont már gyerekeket az alkotómunkába, például a „Kinek a bőre?”, a „Szeptemberi újrahasznosítás” és az „Ilyen vagyok!”  című témák alkalmával, ezúttal pedig kamaszokon a sor. Fűzfa Balázs ­tanár úr – akinek a nevéhez az élményközpontú irodalomoktatás és a „12 legszebb magyar vers” projekt fűződik –­ osztálya számára nem idegen a kreatív művészeti feladat.

 

fuzfabalazs

Fűzfa Balázs

„Sok kritika éri a mai kamaszokat, hogy nem olvasnak, nem érdekli őket a (kortárs) irodalom. Szerintünk ez nem igaz. Csak helyzetbe kell hozni őket. A projekt célja a játék mellett a párbeszéd kialakítása, egyfajta híd építése a szerző és olvasó között. Mottónk: a szerző is ember, az olvasó is ember.” – mondja a hónap egyik szerkesztője, Németh Eszter. Kertész Edina, a másik szerkesztő hozzáfűzi: “Az biztos, hogy élvezetes, izgalmas művek születtek az együttműködésből.”

 

irocimb1

Minden diák húzott magának egy kortárs alkotót és három szót. A feladatuk, felnőtt alkotótársukkal közösen vagy külön-külön létrehozni bármit ezzel a három szóval. A háromnaponta megjelenő alkotások között találunk klasszikusan szöveg és illusztráció párosítást, de videót, hangzó anyagot, többszörös átiratot.

A 33 fős osztály minden tanulója együtt dolgozik egy kortárs szerzővel, akik között nem csupán gyerekirodalomban, sőt nem csupán irodalomban tevékenykedő alkotók szerepelnek.

 

irocimb2

A közreműködő kortárs szerzők, ábécésorrendben: Bertóti Johanna, Both Gabi, Csáky Ida, Csider István Zoltán, Csík Mónika, Dávid Ádám, Gregus László, Hétvári Andrea, Jeney Zoltán, Kalapos Éva Veronika, Kamarás István, Kertész Balázs (Ambrose Montanus), Kertész Edina, Kertész Erzsi, Lakatos István, Magolcsay Nagy Gábor, Majoros Nóra, Mészöly Ági, Miklya Zsolt, Nagy Anikó Johanna, Németh Eszter, Nyulász Péter, Papp-Für János, Simon Réka Zsuzsanna, Sopotnik Zoltán, Szabó Imola Julianna, Szabó-Tasi Kata, Szőcs Henriette, Tamás Zsuzsa, Tasnádi Emese, Tinkó Máté, Turbuly Lilla, Turi Tímea

Érdemes lesz figyelni rájuk!

irocimb5

http://irocimborak.blogspot.hu/

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása