Fel

Márciusi gyerekprogramok a Müpában

mupa22

Márciusi gyerekprogramok a Müpában

 

Folytatódnak a Müpában a hétvégi gyerekkoncertek. Március végére már érdemes beleírni a naptárba, a Matinékoncertet és a Hang-Szer-Szám programjait.

 

mupa24

 

mupa25Fekete-Kovács Kornél

MATINÉKONCERTEK

A big band egy napja – Tavaszi dzsem

Ki ne volna kíváncsi arra, hogyan működik egy szimfonikus zenekar, hogyan készül fel egy hangversenyre, mi történik egy opera- vagy balettelőadás próbáján, hogyan gyakorolnak a népzenei együttesek, vagy hogyan telik a dzsesszbanda egy napja? A kétrészes koncertek első felében a közönség a műsorvezető mentori közreműködésével bepillantást nyer a próbaterem mindennapjaiba, valamint – az elhangzó utasítások és magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által – a zenei folyamatokba. A hangverseny második részében színpadi öltözetben, illetve jelmezben jelennek meg az előadók, és az előzőleg alaposan megismert zeneművek részleteit összefüggő színpadi előadásban hallgathatja-nézheti meg a közönség.

 

Sokan gondolják, hogy a jazz felnőtteknek való műfaj, gyerekek számára kevésbé érdekes, nehezen érthető. A Művészetek Palotája, rendszeresen megjelenő gyerek-jazzműsoraival, rá kíván cáfolni erre a vélekedésre. Műhelytitkok sorozatában most a big band, azaz a jazzt játszó nagyzenekar működését, hagyományait, hangszereit és persze az általuk játszott zenét, a jazzt, annak legfontosabb jellemzőit és fogalmait ismerheti meg a közönség. Aki eljön, azt is megtudhatja, hogy a címben szereplő dzsemre hol találat rá… ha nem a nagymama éléskamrájában.

 

 2015. március 22. vasárnap 11.00 (11.00-13.00)

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködők:

Modern Art Orchestra (művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél)

Fehér Tibor – moderátor

Jegyár: 1500 Ft

Ajánlott életkor: 10-14 év

 

 

mupa23

HANG-SZER-SZÁM

Jazz-világ – A trombita és a harsona

2015. március 28. szombat 11.00 (11.00-12.00)

Üvegterem

A trombita egy változó keresztmetszetű, többszörösen meghajlított csőből áll, melynek egyik végén helyezkedik el a fúvóka, a másik vége tölcsérszerűen kiszélesedik. Anyaga sárgaréz vagy más rézötvözet. Hosszának nagy részében a trombita csöve állandó átmérőjű, keresztmetszete szűk, ennek köszönhetően ércesen fényes a hangja. A tölcséres rész segít a hang sugárzásában, ugyanakkor – a fafúvósoktól eltérően – a hang képzésében is részt vesz. Három szelepe segítségével a cső, és ezzel a benne rezgő levegőoszlop hosszúsága változtatható oly módon, hogy a csőbe különböző hosszúságú toldalék csődarabokat iktatnak be. Hangszíne és virtuozitása miatt a jazzben is népszerű hangszer. A harsona vagy pozan tölcséres fúvókájú rézfúvós hangszer. Hangfekvése a trombita és a tuba között van. Jellegzetes vonása az u alakú, mozgatható csőszakasz, a tolócső (más néven cúg), amellyel a hangszer csőrezonátorának hosszát, tehát a hangszer hangmagasságát lehet változtatni. (Wikipédia)

 

Közreműködők:

Hámori János – trombita 

Papp Mátyás – harsona

a Liszt Akadémia Jazz Tanszékének tanárai

Binder Károly – műsorvezető

Jegyár: 1000 Ft

Ajánlott életkor: 8-12 év

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása