Fel

Segítségnyújtás az afrikai gyerekeknek

afrika2

Segítségnyújtás az afrikai gyerekeknek

 

Az Afrikáért Alapítvány működteti és tartja fenn a College Othniel Általános- és Középiskolát. Az iskola a szegénynegyedben található, tanulói is különösen hátrányos helyzetű diákok. Alapítványunk fő célkitűzése a hosszú távú, maradandó segítségnyújtás az afrikai emberek életében.
pixel

pixel

E cél elérése érdekében hoztuk létre az Othniel Általános- és Középiskolát, mert úgy véljük, a tudásátadás révén a kongói gyerekek – és ezáltal az egész kongói társadalom -, nemcsak jelenén, de jövőjén is javíthatunk, hiszen az oktatáson keresztül ők is esélyt kaphatnak arra, hogy kitörjenek jelenlegi reménytelen élethelyzetükből.

 

afrika3

A Kongói Demokratikus Köztársaságban működő oktatási rendszerről szükséges tudni, hogy az állam nem biztosít ingyenes oktatást a gyermekek számára. A magán iskolák által kínált szolgáltatások – ahol meglehetősen magas tandíjat kell fizetni a részvételért – a kongói családok nagy részének elérhetetlen, tudván, hogy gyakran az élelmet és ruhát sem tudják megfizetni. Ennek következményeképpen a statisztikai adatok alapján tíz kongói gyermekből mindössze négy jár iskolába. Kongóban a tanulási morál eltér az Európában megszokottól. Az egy családon belüli magas gyermek szám és a térítéses oktatás miatt ritka, ha egy családban az összes gyermek egyszerre jár iskolába. Sokszor előfordul, hogy egy-két gyereket iratnak be egy tanévre, addig a többiek otthon segítenek vagy dolgoznak. A következő évben cserélik egymást a testvérek az iskolapadban.

 

afrika1

Jellemző, hogy a családok a fiúgyermekek taníttatását részesítik előnyben. Másik gyakori jelenség a szegény családok körében, hogy a gyerekek nem folyamatosan az édes szüleikkel élnek, hanem átmenetileg valamely rokonuknál nevelődnek, míg a család anyagilag rendeződik. Ha a krízis hosszabb távú, akkor akár rokonoktól rokonokig is vándorolhatnak a gyerekek. Ez a szolidaritás azonban a gyereknevelés terén kölcsönös. Emiatt nagy a vándorlás, és a területileg nagy kiterjedésű városban a gyerekek kénytelenek egy költözés után másik iskolába iratkozni.

 

Az alapítvány mind morális, mind az iskola rendes működésének biztosítása érdekében a beiratkozott diákoktól hozzájárulást kér. Ez az összeg, azonban negyede a kinshasa-i iskolákban szokásos tandíjához képest. Természetesen méltányossági alapon ettől az összegtől is eltekint az alapítvány egy-egy különösen nehéz sorsú gyermek esetében. Arányosan kisebb összegű hozzájárulást kérünk, minél régebb óta tanulója a gyermek az iskolának. Ezzel szeretnénk ösztönözni őket a kitartó tanulásra. Ők az úgynevezett „privilege” diákok, akik nemcsak kevesebb összeget fizetnek, hanem egyéb juttatásokat is kapnak.

 

afrika2

Mindezeket figyelembe véve az alapítvány nem személyhez kötött támogatási programot dolgozott ki, azaz a támogatásokat nem a gyerekek kapják névre szólóan, hanem az iskola. Így tesszük lehetővé, hogy esetleg egy nem támogatott, de szorgalmas diák is hasonló feltételekkel tanulhasson, illetve a támogatott, de időközben az iskolából kimaradt diákok támogatásai ugyanúgy hasznos felhasználásra kerüljön.

 

A támogatásokból tehát biztosítjuk a tanárok bérét, az oktatáshoz szükséges feltételeket, a privilege diákok egyéb juttatásait, azaz az iskola működtetését. Ennek ellenére fontosnak tartjuk, hogy a támogatásokhoz arcok, igazi gyerekek kötődjenek. Ezt hivatott megvalósítani a jelképes örökbefogadás, aminek keretében végig lehet kísérni egy-egy gyermek tanulmányát kapcsolatfelvétel is kezdeményezve velük, ösztönözve őket a kitartó tanulásra. Köszönjük, hogy Ön is hozzájárul a kongói szegény diákok tanulásához!

 

 

Tudtad, hogy adód 1 %-ából biztosíthatjuk egy árva havi étkezését?

Adószámunk: 18696169-1-43

 

Afrikáért Alapítvány Magyarország

( Foundation For Africa Hungary) 

www.afrikaert.hu

Telefonszám: 1/332-1054
Mobil tel.szám.: 20/772-2279

Bankszámlaszám: 16200010-10039959

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása