Fel

Játékok a fa alá – fejlesztés, akció és kikapcsolódás

221609

Játékok a fa alá – fejlesztés, akció és kikapcsolódás

Ha a gyerekek fejlesztésére gondolunk, akkor rögtön a különórák jutnak az eszünkbe. Pedig sokszor nem kell messzire mennünk, elég, ha csak a polcról leveszünk egy-egy társasjátékot, s leülünk közösen játszani a gyerekkel. Vizsgáljunk meg három fontos fejlesztési területet, amelyeknél a játékok segítenek.

 

Memóriafejlesztő játékok  

A memóriafejlesztő játékokról rögtön a klasszikus kis kártyás játékok juthatnak az eszünkbe, ahol a párokat kell megkeresni. Ez a fajta játék kiválóan fejleszti a megfigyelőkészséget, a koncentrációt, s sokszor még a gyorsaságot is. De mi lenne, ha ezt a játékot most tovább gondolnánk, s a memória játék mellé szellemes, kísérteties szórakozást kínálnánk a már nagyobb gyerekeknek egy kis mozgással megfűszerezve.  A Szellemvadász társasjáték lényege, hogy a sötét szobába a falra kivetítve jelennek meg a szellemek képei, s a játékosoknak csak pár másodpercük marad, hogy gyorsan eltalálják őket. Az nyer, aki a legtöbb szellemet vadássza le. Amellett, hogy a játék fejleszti a memóriát, egyfajta mozgásfejlesztő hatása is van, segíti a térérzékelést, a térbeli tájékozódást, a szem és kéz koordinációját, s ha ezt a két mozgást összehangoljuk, akkor játszva fejlődik a gyerekek finom mozgása is. A játékról még több info itt.

 

mqdefault1

 

Beszéd és koncentráció fejlesztő játékok

A fejlesztő játékok második helyén a beszéd és koncentrációs játékok vannak. Sokféle játékot választhatunk ki ebben a kategóriában is, viszont az fontos, hogy bátran és határozottan szólaljanak meg a gyerekek. Teremtsünk olyan környezetet a játékhoz nekik, ahol nyugodtan játszhatnak, s a rejtett tudásukat is magabiztosan mutathatják meg. Az Ország – Város játék egy kicsit más, mint a klasszikus papíralapú játék. Itt egy gép adja meg a betűt, amellyel később várost, országot, állatot stb. kell felsorolniuk a játékosoknak. Ennél a játéknál a koncentráció fejlesztése kap nagy hangsúlyt, s a gyorsaság. S természetesen a tudás is, hiszen ismerni kell az országokat, a városokat is, állatneveket, növényneveket, és azokat minél gyorsabban megmondani. Ez a játék igazi családi játék, hiszen melyik szülő ne szeretné újra játszani a régi, klasszikus játékot új köntösben, amely még az ő gyerekkorában is nagy sláger volt. A játékról még több infot itt találsz.

 

 

mqdefault

 

Mozgásos játékok

A mozgásos játékok már az újszülött kortól jelen vannak, a csecsemő kúszik, mászik, megtapint dolgokat. Így fejlődik folyamatosan a testérzékelése, az egyensúlyérzéke, a térbeli tájékozódása. A nagy mozgásos játékok, mint a futás, bújócskázás, fára mászás főleg kültéri játékok, amelyeknél szintén fontos, hogy a gyerekek folyamatosan érzékeljék a testük határait, fejlesztve az ügyességüket, a koordináció készségüket. A mozgásos játékoknál viszont sokszor elfeledkezünk arról, hogy nem csak a kinti játékok lehetnek izgalmasak, hanem akár a szobában is kialakíthatunk új játéktereket. Ehhez kiváló játék a Chrono Bomb társasjáték, amely nem csak egy ügyességi játék, hanem gyorsasági is. A gyerekek mintha egy kémfilmben lennének, úgy próbálnak átjutni olyan, saját maguk építette akadálypályán, hogy ne érjenek hozzá a „lézer”fonalhoz. Ha viszont hozzáérnek, a bomba aktiválódik, s akkor minél hamarább kell kijutniuk a pályáról. Ez a fajta játék egy kicsit a képzelet birodalmába is elviszi a játékosokat, mert a pálya megépítése során kitalálhatnak egy történetet, hogy hova és miért kell bejutniuk egy „lézer” fénnyel védett területre.  A Chrono Bomb kiváló játék, hogy a gyerekek a szobában is mozogjanak, természetesen előbb érdemes kijelölni azt a helyszínt a lakásban, ahol biztonságosan építhetik fel a pályát. (x)

 

111601-2-chrono-bomb-mentsd-meg-a-vilagot-tarsasjatek-csomagolasserult-1613657921256268

(x)

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása