Fel

Jelbeszélő: oktatójáték hallóknak és siketeknek

Jelbeszélő: oktatójáték hallóknak és siketeknek

Ez az internetes videojáték egy közös munka gyümölcse – mondta el Kovácsné Horváth Erzsébet, a hallássérült gyermekek segítésével foglalkozó Tóth Antal Alapítvány kuratóriumának elnöke. – Korábbi munkatársaimmal, Pichlerné Gábor Beátával és Szendrődi Andorral kis tímet alkotva dolgozunk ki szoftvereket, s igyekszünk ezeket minél szélesebb körben elérhetővé tenni. A Jelbeszélő elkészítése során mi a jelnyelvi jeleket bemutató videókat adtuk, a játék programmotorját pedig az Egyszervolt.hu munkatársai készítették el.

 

A siketek jelbeszéde egy önálló nyelv. Mennyi ideig tart elsajátítani?

 

Sokkal kevesebb idő kell hozzá, mint egy idegen nyelvhez – ez ugyanis magyarul van. A leggyorsabban persze ezt is „idegen nyelvi környezetben”, siketek között lehet megtanulni.

 

 

Milyen sikerrel tudják ezt alkalmazni a normál beszédű emberekkel folytatott beszélgetésben?

 

Csak olyan normál beszédű emberrel lehet ezt alkalmazni, aki maga is ismeri a jelbeszédet. Ezek száma egyenlőre elég kevés. Ennek a játéknak éppen az lehet a szerepe a hétköznapokban, hogy a gyerekek játszva, könnyedén megtanulhassák a jelbeszédet, melynek birtokában már könnyen tudnak kapcsolatot teremteni hallássérült emberekkel. Ezért ajánljuk mindenkinek, aki szívesen tanul és szeretne minél több nyelv birtokában lenni, aki segítő szándékot érez magában a siketek iránt, s azoknak is, akik esetleg a későbbiekben jeltolmácsok szeretnének lenni.

 

Milyen gyakorlati haszna lehet a Jelbeszélő játéknak?

 

 

Ez a játék jól alkalmazható az iskolákban, és tökéletes az integráció elősegítésére, hiszen a halló diákok a jelnyelv segítségével hamarabb tudják magukat megértetni a hallássérült társaikkal. Ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ennek a játéknak az elkészítéséhez egyelőre csak a könnyebb, úgynevezett „természetes jelek” közül válogattunk, de a szoftver bármikor könnyen bővíthető. A feladatok válogatásakor az alsó tagozatos gyerekek korosztálya lebegett a szemünk előtt. Cél az volt, hogy a kisebb korosztály játszva tudjon hasznos és érdekes dolgokat tanulni. Bízunk benne, hogy a játékkal minél több embernek a figyelmét és érdeklődését sikerül felkelteni a jelnyelv elsajátítása iránt.

 

Ezeken túl, az immár érvénybe lépett jelnyelvi törvény rendelkezései nyomán egyre több hivatalos jeltolmácsra van szükség. A hivatásos jeltolmácsok száma pedig csak úgy fog emelkedni, ha minél több embernek teremtünk kedvet a jelek tanulásához. Erre pedig kiváló lehetőség az Egyszervolt.hu-n található „Jelbeszélő” játék.

 

 

Nyulász Péter

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása