Fel

Kevesebben növik ki a tejallergiát

baba eszik

Kevesebben növik ki a tejallergiát

A tejallergia általában egy éves korban kinőhető, napjainkban azonban ez a tendencia megváltozni látszik. Egyre növekszik azoknak a száma, akiknél egy éves kor után is fennáll a tejallergia. Míg az 1990-es években a gyermekek 44 %-nál maradt meg egy éves korra a probléma, addig manapság akár 90 %-uknál is diagnosztizálhatják, ezért számukra szükséges a tejből származó vitaminok pótlása.

A tejallergia a tehéntej fehérjékre való érzékenységet jelenti, s amiatt a babák nem fogyaszthatnak más tejterméket sem. Pedig ahogyan egyre nagyobbak lesznek, úgy gyarapodik energia, protein, vas és kalcium igényük is. A tejtermékek éppen ezért hasznos energiaforrások, hiszen számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Ideális esetben a gyermekek egy éves koruktól naponta háromszori tejtermékfogyasztással hozzájuthatnak ezekhez, tejallergia esetén azonban más forrásból kell biztosítani ezeket a növekedéshez szükséges tápanyagokat. Jó tudni, hogy erre más emlősállattól, így a kecskétől származó tej nem alkalmas. A szójatej használata sem ajánlott, ugyanis sok esetben szója érzékenység is kialakulhat a tehéntejfehérje allergiás babáknál.

A tejallergiás gyermekek táplálhatók mandulatejjel vagy zabtejjel, viszont ezek nem tartalmazzák az összes, fejlődéshez szükséges aminosavat, ezért mindenképp tápszeres kiegészítés szükséges. A rizstejekben magasabb lehet az arzénszint a megengedettnél, fogyasztásakor erre feltétlenül oda kell figyelni! Néhány országban négy éves kor alatti felhasználását nem is javasolják.

„Megkülönböztetünk olyan tápszert, amelyben lebontott állapotban van jelen a tehéntej, ha ez nem használ a gyermeknek, akkor aminosav alapú tápszert javasolt alkalmazni, ami nem tartalmaz semmilyen tehéntejfehérje származékot. Minden olyan vitamin megtalálható benne azonban, amire a babának szüksége van a megfelelő növekedéshez. A gyermekek egy éves kor feletti aminosav alapú tápszerrel való táplálását azonban nem támogatja a társadalombiztosítás. Méltányossági engedéllyel azonban lehetséges támogatást kérni az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól” – mondta Havasi Anikó, a Nutricia, Advanced Medical Nutrition dietetikusa.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása