Fel

Kisfiúk gyakori betegségei

kisfiu3

Kisfiúk gyakori betegségei

 

A fitymaszűkület és letapadás a kisfiúk körében elég gyakori elváltozásnak mondható, ezért nem árt tájékozottnak lenni, ha fiúgyermekünk van.

 

pixel

pixel

kisfiu2

Ahány ember, annyiféle vélemény. Mindenki hallott már róla valamennyit, ezért mindenki tud is beszélni erről a témáról. Azonban rengeteg tévhit kering körülöttünk, amelyek nem fedik a valóságot. Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Első körben egy kis fogalomdefiníció: Sokan összekeverik őket, mert mindkettőnek az eredménye az, hogy azt a bizonyos bőrt nem lehet hátra húzni.

  • Fitymaszűkület: Ilyenkor a fityma túlér a makkon, ezért a fityma csúcsi részének átmérője szűkül, sokkal kisebb lesz, mint a makk.
  • Fityma letapadás: Ilyenkor a fityma a hímvessző makkjához lenőtt.

Születéskor minden kisfiú fitymája szorosan hozzá van nőve a hímvessző makkjához. Ha ezt tapasztaljuk, ne ijedjünk meg, ne lássunk rémeket, ez teljesen normális. Ne is próbálgassuk hátrahúzni a bőrt, mert sok változást nem fogunk tudni elérni azon kívül, hogy a kicsi számára teljesen felesleges fájdalmat okozhatunk. Mivel a kicsik fitymája egyébként is szűk, így a hátrahúzással csak a bőr repedezését, hegesedését érhetjük el, amely később valódi fitymaszűkületet okozhat! Ráadásul, ha mégis hátrahúzzuk, akkor bőven van rá esély, hogy újra letapadjon, és ez ismétlődhet többször is kb. 2-3 éves korig.

Egy szó, mint 100: El a kezekkel a bébi fitymától!

 

kisfiu1

Meddig normális a letapadás?

Az orvostudomány több véleményt is formált már e témában. Egy régebbi brit tanulmány szerint a kicsik 80%-ánál a letapadás 2 éves korukig magától megszűnik (csak úgy, mint a kislányoknál), és addig nem is érdemes ezzel foglalkozni, kivéve ha gyulladt vagy ha a baba fájdalmat érez. Ezt az elvet vallják hazánkban is, vagyis 2 éves kor után érdemes a bőr hátrahúzását megkísérelni.

Későbbi kutatások szerint pedig szülői beavatkozás nélkül, csak nagyon kevés gyereknek oldódik meg magától a letapadásos problémája 2 éves korig. A normál fejlődési folyamatokat tekintve 6-10 éves korára válik egy gyermeknek ténylegesen hátrahúzhatóvá a fitymája. Maga a folyamat már évekkel ezelőtt elindul, és részlegesen már korábban is hátrahúzható.

Tehát a két vélemény nem teljesen egyezik egymással így mai orvosok az arany középutat szokták követni. Ez azt jelenti, hogyha a kicsinek nincsenek fájdalmai, nem látszik gyulladásra utaló, vagy bármi másra utaló elváltozás, és nincs fityma szűkülete, akkor a bőr hátrahúzásával nem kell kapkodnunk.

De egy bizonyos kor után már a kicsik is megtanulják a nemiszervük, így a makk tisztán tartását is. Éppen ezért 3-4 éves kornál hamarabb nem érdemes, viszont nagyjából ebben a korban a gyermekek nagy részénél már a letapadás természetes oldódása megkezdődött. A pelenkát már elhagyták, és a fejlődésük is már elérte azt az intellektust, hogy higiéniai okok miatt lezárjuk egy életre a fitymával kapcsolatos problémát. Ezzel egy időben a gyermeknek meg kell tanítani a hímvessző tisztán tartását.

Ha minden az egészséges úton halad, akkor a fityma hátrahúzását magunk is megpróbálhatjuk otthon. Fontos, hogy csak abban az esetben álljunk neki, ha a kicsi is partner ebben. Ha fél, vagy nem biztos a dolgában, akkor inkább vigyük el az orvoshoz. Tehát ha otthon szeretnénk végrehajtani és mindenki egy véleményen van, akkor az esti fürdés után, egy-egy millimétert húzzunk csak hátra minden nap.

A napok múlásával egyszer csak a végére érünk, de a hirtelen gyors mozdulatok nagyon fájdalmasak tudnak lenni. Szóval fő az óvatosság! Ha nem megy, nem merjük, akkor az orvos egy érzéstelenítő kenőcs segítségével fájdalommentesen megoldja helyettünk a problémás helyzetet.

 

kisfiu5

A fitymaszűkület baj?

A kisfiúk nagy része fitymaszűkülettel születik, tehát ez is teljesen normálisnak mondható. Kicsit hasonlít a letapadáshoz, mert ez is az évek múlásával sokszor magától megoldódik. Bizonyos tanulmányok szerint akár tinédzser korig is húzódhat!

Éppen ezért a szűk fitymát hátrahúzni nem szabad, mert repedést, később heges gyógyulást eredményez, ami valódi fitymaszűkülethez vezet. Azt pedig már csak sebészi beavatkozással lehet helyrehozni.

Viszont a fiús szülőknek is van azért mentőöv a kezükben, amellyel vizsgálhatják a helyzet súlyosságát. Amikor a kicsi pelenka nélkül pisil, akkor jól szemügyre kell venni! Azt kell megfigyelni, hogy erőteljes sugárban jön-e a pisi vagy csak csöpög? Kb. egy gyufaszálnyi vastag sugár a normális.

Ha a vizelet csak cseppekben érkezik, vagy a fitymazsák felfúvódik, akkor a kicsit orvoshoz kell vinni minél hamarabb.

 

kisfiu3

Mit tegyünk szűkület esetén?

Ha nem akar magától megoldódni a helyzet, akkor első körben szteroid tartalmú kenőccsel kell kenegetni az érintett területet. A szűk fityma szakaszt 3-4 hétig kell kezelni a krémmel, és közben az orvos által megmutatott tornát is napi szinten gyakorolni kell. A kettő együtt általában hatásos szokott lenni. Ha mégsem érünk el eredményt, akkor a következő lépés a sebészi beavatkozás.

 

Forrás: http://gyermeksebeszdoktor.hu/gyermeksebesz/babamagazin/94.html

forrás: www.kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása