Fel

Kiásták a Budapesti Barangoló EU kincsét

00001_271x163_normal

Kiásták a Budapesti Barangoló EU kincsét

 

Véget ért az első budapesti Budapesti Barangoló verseny, mely a fiatal korosztályok számára rendezett valós és virtuális kincskereső játék pilot-projektje volt. Az előzetes várakozásokat nagyban meghaladó érdeklődéssel zárult a versengés: a tervezett 60 helyett – 288-an (csapatok és egyének vegyesen) vettek részt, két kategóriában.

 

Május elején indította útjára az Egyszervolt.hu (az európai e-kiválósági díj 2011-es platinadíjasa és a „Legkiválóbb internetes gyermektartalmak” versenyének 2011-es szakmai-, és közönségdíjasa) által vezetett konzorcium www.budapestibarangolo.eu oldalon található városjáró játékot, a Budapesti Barangolót, melynek lényege, hogy a résztvevők GPS-koordináták segítségével kutatva újabb és újabb nyomok után végül elérkezzenek a kincses ládához és egy helyesen összeállított, Európai Unióval kapcsolatos kifejezés segítségével feltörhessék azt.

Négyszeres szorzóval

A barangolásban a kincsvadászok – a tervezett 60 helyett – 288-an (csapatok és egyének vegyesen) vettek részt, két kategóriában. A barangolás során a résztvevők játékos formában tudtak meg új információkat az Európai Unióról, kulturális és uniós kérdések segítségével mérhették fel a tudásukat – Budapest utcáin barangolva. A kérdések nem bizonyultak könnyűnek, de a legjobbak markát nagy jutalom üti. A leggyorsabb és legkevesebb hibaszámot elérő barangolók PC-ket, művészeti ajándékcsomagokat, mobilajándékokat és múzeumi belépőjegyeket, valamint digitális oktatási anyagokat nyertek. A nyertesek június 9-én az Európa Pontban vehetik át a kincseket.

Szörfölés az utcákon

Az egy hónapos játék alatt több mint 6400-an látogatták az oldalt, akik átlagban 25 percet töltöttek ott. Az Európai Unió felmérései szerint az Unióban a 16-24 éves korosztály 90 százaléka legalább hetente egyszer használja az internetet, ugyanezen felmérés szerint a teljes magyar internethasználó lakosság fele naponta többször is szörföl a világhálón. „A teszt jelleggel elindított játék igazolni látszik azt az állítást, miszerint a digitális eszközökkel való szórakoztatás egy újfajta eszköz lehet az oktatásban” – közölte Belényesi Pál, az Egyszervolt.hu stratégiai igazgatója.

Folytatás ősszel

A Budapesti Barangoló játékot az EU soros magyar elnöksége is bevette az elnökség hivatalos kísérőprogramjai közé. A program szakmai támogatója az Európai Unió Bizottságának Magyarországi képviselete, kiemelt támogatója a Da Vinci Learning oktatási és ismeretterjesztő TV-csatorna és a digitalistananyag.hu, a program együttműködő partnerei többek között a djuice, az Intel, a Műcsarnok, az Albacomp, Magyar Posta és a Tropicarium Budapest voltak. Aki most kimaradt a kincskeresésből vagy nem sikerült helyezést elérnie, ne csüggedjen! Őszre egy országos játékkal készülnek a szervezők.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása