Fel

Kojot négy lelke – új magyar animációs film a mozikban

KOJOT_POSTER_HUN_WEB 2

Kojot négy lelke – új magyar animációs film a mozikban

Március 16-tól új magyar egész estés animinációs film kerül a mozikba – Kojot négy lelke címmel, s ezzel párhuzamosan mutatkozik be Bordeaux-ban  a Cartoon Movie animációs kongresszuson is, ahol Gauder Áront Legjobb Európai Rendező díjára jelölték.

“Semmi sem örök, csak a föld meg a hegyek!” Kojot négy lelke címmel érkezik a Nyócker! rendezőjének, Gauder Áronnak az új filmje. Az egész estés animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.

 

 

08_mataoka_tuntetok

 

 

 

Vizuális koncepció

A Kojot négy lelke indián teremtésmítoszt elevenít meg. A teremtéstörténet a film vizuális felépítésében is nyomon követhető: kezdetben nincsenek színek, csak a nagy fehérség. Lépésről lépésre jelennek meg a festett akvarellek, a kék víz, a szürke égbolt. Ahogy a Teremtő Öreg felemeli az eget, megjelenik a fény, amely egy új grafikai elemet hoz be a filmbe. A film ötvözi a 2D és a 3D animációs technikákat. A karakterek és a háttér mind kézzel festett. A 3D csak a kamera mozgását szolgálja ki. A történet alapján is két grafikai világ ötvöződik, a valós világ, ahol a film játszódik, valamint a látomások és álmok világa, amelyek vizuálisan szintén eltérően jelennek meg. A film látványvilága integrálja és másolja a természetfilm-készítés technikáit, ezzel is gazdagítva az eszköztárat: különféle optikákat, lencséket, kamera effektusokat és megvilágítást használva.

07_satortabor

TÖRTÉNET

Mi, emberek azt hisszük, hogy különlegesek vagyunk, miközben lassan elpusztítjuk a környezetünket. Az indián őslakosok azonban tisztában vannak vele, hogy az emberiség csak egy apró szelete a teremtett világnak. A film az egymás és a Föld iránti közös felelősségünkről szól. A mágikus történet, amelyben az élet nagy körforgása, az állatok és a többi teremtmény kalandjai, a varázslat, az éhség és a kapzsiság játssza főszerepet, végkicsengésében reményt ad: még nem késő változtatni, és a huszonnegyedik órában még módosíthatjuk az irányt. Az indiánok gazdag kultúrája a film és az animáció világában nagyrészt feltáratlan maradt, és a legtöbb film nem az indián emberek hiteles kulturális örökségén alapul. A természethez és minden élőlényhez szorosan kötődő indián kultúra erkölcse és bölcsessége közel áll a modern környezetvédő és zöld mozgalmakhoz. Filmünk ezt a gazdag, varázslatos és erőteljes tudást frissen és újszerűen kívánja vászonra vinni.

02_Kojot_kacsak_topart

2016 áprilisában a Standing Rock fiataljai és a környező indián közösségek kampányt szerveztek a Dakota Access Pipeline olajvezeték lefektetésének leállítására a vizek megóvása érdekében. Az évek során a tüntetők tábora több ezerre duzzadt fel, a konfliktus kiéleződött, aminek következtében 2016 szeptemberében az építőmunkások buldózerrel dózerolták le a magántulajdonban lévő föld egy részét, amelyet a törzs szent földnek tartott. A Kojot négy lelke a mitikus prérifarkas kalandjával nem csupán az indián rezervátumok megóvására hívja fel a figyelmet. A mítoszból merítve az alkotók, a konfliktus bemutatása mellett egyetemes üzenetet is szeretnének közvetíteni az indián kultúra segítségével. Az amerikai őslakosok elfogadják a természet örök ritmusát, tisztában vannak vele, hogy az emberek csak egy kis részét képezik a teremtett világnak, miközben lassan elpusztítják a Földet. Kultúrájuk közel áll a természethez, amelyre kiterjesztett közös családként tekintenek, etikájuk pedig nagyon hasonlít a modern környezetvédelmi és zöld mozgalmakhoz. Érdemes odafigyelni erre a gazdag kultúrára, az indiánok hagyományaira, amelyek nagyrészt feltáratlanok maradtak a film és az animáció világában. Az alkotók az indiánok kulturális örökségével, ennek az erőteljes tudásnak és bölcsességnek a bemutatásával szeretnék hangsúlyozni a jövő és a Föld iránti közös felelősségvállalás fontosságát, és közelebb hozni a nézőkhöz azt a világot, ami az élet szépségét és sokszínűségét ünnepli. Bíznak abban, hogy a földi teremtményekkel és varázslattal teli történet inspirálja a nézőket egy reménnyel teli, pozitív jövőkép közös formálására.

A film alkotói: 

Gauder Áron -rendező, forgatókönyvíró

Bereményi Géza – Társ- forgatókönyvíró

Temple Réka – vezető producer

Baumgartner Zsolt – animációs rendező

Bemutató: 2023.március 16.

Film trailere itt: mese.tv youtube 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása