Fel

Könyvek az esőben

konyvhet

Könyvek az esőben

87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok

Ez, sor szerint a 87., ünnepi könyvhét az esőfelhőkkel viaskodva telik. Ez nem örömteli hír, hiszen a könyvheti könyveket úgy szeretjük megismerni, ha a standoknál ácsorogva lapozgathatjuk őket. Bár mindez most nehézkesebb, de mindenképpen érdemes kimenni Budapesten a Vörösmarty térre, illetve számos városunk főterére, hogy kézbe vegyük a legfrissebb termést. Hátha kifogunk egy-két napsütéses órát …
Ünnepi Könyvhét: 2016 június 9-13.

 

pixel

pixel

 

Az 1927 óta (majdnem) minden évben megtartott könyves rendezvénynek szerencsére van egy 15 éves „unokája” is, a Gyermekkönyvnapok. Itt mindenki felvonul, akinek szívügye a gyermekirodalom, és már csak a kiadók neveit felsorolni is komoly feladat lenne, és kínálatukat végignézni is embert (és gyereket) próbáló tevékenység. Így aztán szubjektív és esetleges, mely kiadók nevét és mely könyvek címét említjük ebben a rövid írásban.

 

naphegy-konyv

„A szerethető könyvek kiadója” – a Naphegy Kiadó szlogenje (őszintén szólva, a többi gyerekkönyv kiadóra is tökéletesen illik). Az idén 10 éves kiadó számos újdonsággal jelentkezik, pl. Borisz történetével, amit Radnóti Blanka vetett papírra. Két rövid mese Boriszról, a kajla kiskutyáról. Borisz nagyon régóta várja az első hópelyhet, ezért amikor megérkezik, nyomban ki akar menni, ugrándozni és hókutyát építeni. Csakhogy túl késő van már, a gazdája azt javasolja, csak másnap reggel induljanak. Borisz nem tud várni, ezért elhatározza, hogy világgá megy. A második mesében Borisz megismerkedik az ünneppel és a meglepetéssel.

 

mora-konyv

A Móra Kiadó gazdag kínálatából emeljük ki az egyik legnépszerűbb fiatal magyar költő, Lackfi János könyvét: Robban az iskola! A vészjósló (vagy reményt keltő?) cím mögött tulajdonképpen ünnepekre és köznapokra szóló gyerekversek „húzódnak”. A kötet játékos, humoros és őszinte vallomás a mai kamaszos gyerekek és gyerekes kamaszok életéről, problémáiról, az őket körülvevő komolykodó felnőttekről. A versekből vadiúj tananyag lehet az általános iskolától a gimnáziumig! Rendhagyó, interaktív irodalomóra – a Kiadó ajánlója szerint.

 

mano-konyvek

A patinás Móra után egy ifjonc, a Manó könyvek izgalmas új darabjára szeretnénk felhívni a figyelmet: Mechler Anna, a népszerű Kerék mesék-sorozat szerzője ezúttal két új, szeretni való mesében mutatja be nekünk Domát, akit Niszler Kata rajzai keltettek életre a könyv lapjain. Doma, a kis mágnes vitéz nagyapó szerszámos műhelyében született, és úgy csodálkozik rá az őt körülvevő világra, mint egy bölcsődés, kisóvodás gyerek. Első kalandjai során megtanulja, hogy ki kicsoda egy családban, és egy csapásra belopja magát a szívünkbe is.

 

kolibri-konyv

Várja a látogatókat a Kolibri Kiadó is, számos újdonságával. Ők adják ki Parádi Orsolya Pandala című színezős sorozatát, ami kicsiknek és nagyoknak kedvelt időtöltést és szórakozást jelent. Egy egzotikus környezetben   játszódó könyvre is felhívjuk a figyelmet: a Kiadó nevéhez stílszerű témát dolgoz fel, ugyanis – egy Atlanta nevű kislány mellett – a madarak a főszereplői. Dunajcsik Mátyás ifjúsági regényének, A Szemüveges Szirénnek hősei titokzatos madarak, világjáró kísértetek és szerelmes bálnavadászok. A történetet a szerző Izlandon töltött évei ihlették.

 

 

Érdemes akár régebbi könyveket is magunkhoz venni, ha kimegyünk a Könyvhétre, de előbb nézzük meg, mikor dedikál éppen kedvenc írónk. Aki szívesen gyűjti a névre szóló írói aláírásokat, a legjobb alkalom erre is az Ünnepi Könyvhét!

 

-efem-

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása