Fel

Köszöntjük Kányádi Sándort

kanyadi2

Köszöntjük Kányádi Sándort

 

Nyolcvanöt éves Kányádi Sándor Kossuth-díjas  erdélyi költő, író, műfordító,akit születésnapja alkalmából ezúton mi is köszöntjük. 

85 éves Kányádi Sándor

Kányádi Sándor verseit kicsi és nagy egyaránt ismeri. Az ő költészete elválaszthatatlan része a mai irodalomnak. Gyerekek tanulják tananyagként verseit, számos dalban is megénekelte a Kaláka Zenekar gyönyörű gondoltait. A költő idén ünnepli 85 éves születésnapját, pályatársai a Petőfi Irodalmi Múzeumban köszöntik.

 

Erdély – Magyarország

A költő a Hargita megyei Nagygalambfalván (Porembenii Mari) született, később Székelyudvarhelyen tanult, majd a Színházművészeti Főiskolán, utána pedig magyar szakos tanárként végzett a Bolyai Tudományegyetemen. Első versei megjelenése után fedezte fel Páskándi Géza, majd folyamatosan publikált erdélyi újságokban. Az élet és a természet szépségéről írt pályája elején, illetve a romániai magyarság jövőjéről. Később lírája megváltozott, s költészetének a fókuszába a közösséghez való hűség és a társadalom drámai konfliktusainak feltárása került.

nagyszabású költeményekben kereste a választ a magyarság sorskérdéseire, elítélte a román kormányzat elnyomó nemzetiségi politikáját.

 

Költészet gyerekeknek 


Több vers- és mesekötete szól a gyermekeknek (Három bárány, Farkasűző furulya, Világlátott egérke, Billeg-ballag, Kecskemesék, A kíváncsi Hold). Egyszer úgy fogalmazott, hogy nem is annyira a gyerekeknek ír, mert a gyerekeknek szóló költészetet úgy kell elképzelni, mint egy nagy asztalt, ahol együtt eszik a család. S itt mindenkinek mernek a levesből. A költészet is ilyen, nincs külön gyerek és felnőtt vers, a vers mindenkié.

 

Egyszervolt.hu-n található Kányádi művek közül egy pár kiemelt ajánlat:

http://egyszervolt.hu/vers/aki-fazik.html

http://egyszervolt.hu/vers/ballag-mar.html

http://mese.tv/kalaka/az_elveszett_kovet/

http://egyszervolt.hu/dal/harom-szeklab.html

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása