Fel

Ébresztő óra – Unicef

ébresztő óra

Ébresztő óra – Unicef

Az “Ébresztő-óra” az UNICEF Magyar Bizottság első országos iskolai programja.  Az “Ébresztő-óra” keretében az UNICEF által kiképzett előadók tartanak interaktív előadásokat 4-12. osztályos gyermekeknek. A foglalkozáshoz az Egyszervolt.hu is csatlakozott.  

Hogyan lehet jelentkezni a programra?
Iskolák, tanárok, osztályfőnökök, de akár szülők vagy gyerekek is kérhetik az “Ébresztő-óra” programot (persze az adott osztály tanárával mindenképpen egyeztetni kell). A felkéréshez elegendő regisztrálni awww.unicef.hu/ebresztoora/ oldalon.
Miért fontosak az “Ébresztő-óra” témái?
éábresztő óra
Mi, az UNICEF-nél, hiszünk abban, hogy a felelősségvállalás és a tudatos jövőépítés a jogok ismeretéből fakad. Az „Ébresztő-óra” program célja, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét az iskolákban, és az UNICEF gyermekvédő tevékenységének bemutatásával érzékenyítse a gyermekeket a fejlődő világ, a fenntartható fejlődés és a globalizált világ problémái iránt.
Egyszervolt.hu és az Unicef
Az Ébresztő óra kampányhoz az Egyszervolt.hu is csatlakozott, az együttműködés célja, hogy a meseportál munkatársai, partnerei és látogatói mélyebben megismerhessék az ENSZ Gyermekjogi egyezményében foglalkt alapvető gyermeki jogokat, gyakorlati érvényesítési lehetőségeit. Az Unicef új kampányában a gyerekek megismerhetik az Okos Doboz programot, amelyet az Ébresztő Óra keretében mutatják be.
Ha a gyerekek megismerik jogaikat, saját jogaikon keresztül tapasztalják meg az őket körülvevő világ játékszabályait. Tudjuk, hogy mások jogainak tiszteletben tartása a minket megillető jogok megismerésével kezdődik. Így tanulják meg a gyerekek, hogy a saját jogaik odáig tartanak, ahol a másik jogai kezdődnek. Tulajdonképpen rossz kérdést teszünk fel, amikor azt kérjük számon, hogy miért nem a kötelezettségekről beszélünk a jogok helyett. A jogok ismerete és tisztelete egyenes úton vezet a felelősségvállaláshoz, és így a korlátok és szabályok betartásához. A jogok ismerete elősegíti, hogy a gyerekek felelős és tudatos emberekké váljanak, akik nemcsak hamarabb ismerik fel az erőszakot és jogaik megsértését, de előrelátóbban és hatékonyabban védhetik meg magukat ellene. A program hozzájárul ahhoz, hogy javítsuk a gyerekek önértékelését, növeljük látókörüket, és fogékonyabbá tegyük őket az őket körülvevő és a fejlődő világ problémái iránt. A gyerekeken keresztül pedig a felnövekvő generációk attitűdjét is alakítani tudjuk.
Ki tartja a foglalkozást?
A foglalkozásokat külön erre a célra felkészített önkéntes előadók tartják. Az Ébresztő-óra előadók hálózata két szintű: trénerekből és előadókból áll. A trénerek feladata egyrészt az előadók képzése és mentorálása, másrészt maguk is foglalkozásokat tartanak iskolákban.
Az Ébresztő-óra trénerei gyermekjogi, szociális, humanitárius vagy ismeretterjesztési területen már tapasztalatokkal rendelkező lelkes önkéntesekből áll, köztük van például D.Tóth Kriszta nemrég kinevezett UNICEF Nagykövet.
Hogy néz ki egy Ébresztő-óra?
A célunk, hogy játékos, interaktív formában, a gyermekek életkorához igazodva adjunk át ismereteket. A felvetett problémák megélésével, és a válaszok megadásában való részvétellel a gyerekek tartós tudás birtokába juthatnak. Mivel a foglalkozás interakción és párbeszéden alapul, az Ébresztő-órát szűk osztályközösségekben tartjuk.
Milyen költsége van egy foglalkozásnak az iskolára/osztályra nézve?
Semmilyen, az Ébresztő-órák teljesen ingyenesek.
Ki határozza meg az Ébresztő-óra időpontját?
A foglalkozás időpontját előzetes egyeztetés alapján, az érintett osztállyal/tanárral és előadóval közösen határozzuk meg. Lehet osztályfőnöki, vagy más délelőtti órán, illetve lehet a délutáni napközi foglalkozás alatt is.
Illeszkedik az Ébresztő-óra a tanrendbe?
Igen, a foglalkozások témája összhangban van a Nemzeti Ifjúsági Stratégia és a Nemzeti Alaptanterv célkitűzéseivel is. A foglalkozások illeszkednek az etika-, földrajz-, társadalomismeret- vagy az osztályfőnöki óra anyagába, de délutáni foglalkozások keretében is megszervezhetőek.
Szeretnél önkéntes előadóként részt venni az Ébresztő-óra programban, és foglalkozásokat tartani iskolákban? Írj egy rövid bemutatkozó levelet a david.kohlmann@unicef.hu címre.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása