Fel

Közlekedj egyedül!

kobe-roller8

Közlekedj egyedül!

Roller, kis motor, lábbal hajtható kerékpár, kis bicikli – csupa olyan közlekedési eszköz, amelyeket a kicsi gyerekek bátran használnak, s nem csak a játszótéren. De vajon mire figyeljünk, hogy biztonságban, épségben érjünk haza egy-egy túráról?

pixel

pixelkobe-roller3

 

Kismotor és társai

A kicsik nagy kedvence az a kis zörgős, sokszor instabilnak tűnő motor, amelyet teljes erőből hajtanak. A szülők pedig utána, szinte futva közlekednek, hogy utolérjék őket, nehogy lelépjenek a járdáról. Kétségtelen, hogy életveszélyesek ezek a kis járművek, de kellő odafigyeléssel, tanítással, s főleg bizalommal elkerülhetőek a balesetek.

 

kobe-roller5

 

Taníts szabályokat!

A legelső, hogy már a legkisebbeknek is elmagyarázzuk, hogy hogyan kell közlekedni. Mire figyeljünk! A legfőbb szabály, hogy a járda végén mindig megállunk! Körbenézünk! S közben fogjuk a felnőtt kezét! Ezt minden egyes sétánál kötelező eljátszani a gyerekekkel, meg kell tanítanunk, hogy már a következő alkalommal magától is tudja ezeket.

Ugyanezek a szabályok érvényesek  akkor is, ha bármilyen járművel közlekedik a gyerek!

 

kobe-roller4

 

Iskolába, óvodába saját járművel

Nincs is annál érdekesebb, ha a gyerekek saját járművel érkeznek meg az iskolába, óvodába. Természetesen a fent említett szabályok itt is fokozottan érvényesek! Az ilyen közös közlekedés izgalmas minden kicsinek, de csak akkor próbáljuk ki, ha valóban biztonságos az út, s feltétlenül megbízunk a gyerekekben.

Később már egyedül is elengedhetjük a gyerekeket, főleg, ha közel lakunk az iskolához, s a gyerekkel már többször megtettük közösen ezt az utat, illetve 100 százalékig megbízunk bennük.

 

kobe-roller1

 

Biztonságos öltözet

A biciklizés, rollerezés, görkorcsolyázás még megnyugtatóbb lehet, ha a gyerekekre védőfelszerelést adunk. Sisak nélkül soha ne engedjük el őket! Még ha minimálisat is véd eséskor, de akkor is sok balesetet megelőzhetünk vele. Érdemes kipróbálni a térd- , könyök védőket is. S ha lehet, akkor ne a legszebb ruhájukban engedjük el őket rollerezni, görkorizni.

 

kobe-roller6

 

+ 1 Fontos

A legeslegfontosabb a biciklizésnél, hogy mindig ellenőrizzük, hogy a fék valóban működik! Ezt ne csak megkérdezzük, hanem mi magunk is nézzük meg! Egy jó fék, életet menthet!

S így rengeteg baleset elkerülhető!

Minimális odafigyeléssel a közlekedés valóban biztonságos lehet!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása