Fel

Kívánatos, de mérgező növények

00001_271x163_normal

Kívánatos, de mérgező növények

 

Szedj virágot, fonj koszorút, edd meg a levelét, kóstold meg a virágát! Többnyire hasznos tanácsok ezek, ám mégis figyelni kell, mert nem mindegyik virág ehető. Sőt! Bár olykor igazán ártatlannak és nagyon szépnek tűnnek, de annál mérgezőbbek, sőt egyes növények még halált is okozhatnak.

00001_271x163_normal

Első az óvatosság

Amíg a kisgyerekek minden félelemérzés nélkül bátran gyűjtik a virágokat, a terméseket, bogyókat, addig nekünk felnőtteknek fokozottan oda kell figyelnünk rájuk. Igaz, legtöbbször teljesen ártatlan dolgokat szednek le, ám én már hallottam olyan eseteket is, hogy a fül-orr- gégészeten kötöttek ki a szülők, mert a gyerek ismeretlen bokor bogyóját dugdosta az orrába. Bár sokszor nem is a termések veszélyesek, hanem maguk a virágok. Érdemes ezekkel tisztába lenni, s a nagyobb csemetéknek pedig meg is kell tanítani.

 

Virágok, amelyek ölnek

Közismert a fehér akác virága, amely nemcsak hogy gyönyörű és mézédesen illatos, hanem finom is! Nem árt tudni azonban, hogy amíg a fehér akác virága ehető, s igen bátran meg lehet kóstolni, addig a növény minden többi része mérgező! S itt nem csak az akáctüskére kell gondolni, hanem a fa leveleire is.

Szintén mindenütt megtalálható a vérehulló fecskefű nevű kis virág is, amelynek rozsdavörös nedve a legjobb gyógyszer a szemölcsökre, tyúkszemekre. Lenyelni azonban nem tanácsos, mert ez a külsőleg gyógyhatású nedv a szervezetbe kerülve mérgező hatású!

A kertek egyik ékessége a sisakvirág, amely nagyon szép és látványos növény, viszont annál inkább kegyetlen, ha megesszük. Levele egy felnőttel 20 perc alatt végez, gyermekkel még hamarabb. Hányinger, hányás, légzési – és szívproblémák lehetnek a mérgezés első jelei.

Biztosan sokaknak ismerős a ricinus, már csak az olaja miatt is, amely kiváló hashajtó szer. A növény termése viszont olyan erős méreg, ami halált is okozhat. Ennek is hasmenés, hányinger, hányás az első tünete.

A gyűszűvirágra is érdemes odafigyelni. Ezt a növényt már ősidők óta szívgyógyszerként tartják számon. Ennek a növénynek a hatóanyagából készül a digitalis nevű gyógyszer. Azonban ha egészséges ember fogyasztja el, súlyos szív és érrendszeri károsodást okozhat.

A liliom is a nyár egyik ékessége, s ennek a szép virágnak még az illata is bódító. Sokszor nem is viszik be a szobába emiatt, mert erős illata akár altathat is. Elfogyasztása sem tanácsos, mert ez is súlyos szívproblémákat okozhat.

 

Az egyik kis futónövény, amely a balkonokat szokta nyáron díszíteni, a Lobélia, amely nagyon erős hashajtó szer. Túladagolva hányingert, hányást és hasmenést okozhat. A másik hatása, hogy leállítja a központi idegrendszert, később a légzést és a szívverést is.

 

Ártatlannak tűnő, kedves növény a Hajnalka, amely önmagában nem veszélyes, viszont a magjai annál inkább. Ezek a kis magok lenyelve, akár halálos mérgezést is okozhatnak.

A fehér fagyöngy, igaz a tél egyik növénye, s főleg karácsony táján kapható, hatását tekintve azonban mégis ide kívánkozik. Ezek a kis fehér bogyók szintén mérgezőek, a gyógyászatban kizárólag a levelét használják fel.

A diófa levele is nagyon hatásos gyógynövény, csak tudni kell, hogy mikor szedjük. Aki már ült ilyenkor tavasszal diófa alatt, érezhette, hogy mintha víz potyogna rá. Ilyenkor ereszti ki a diófa az ún. junglon nevű anyagát, amely szintén mérgező, s a diófalevél szedéssel meg kell várni a júliust, amikorra ezek az anyagok eltávoznak a növényből.

Tehát csak óvatosan! Nem minden ehető, amelyik szép és illatos!

 

Almásy Katalin

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása