Fel

A legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz: a közös idő

23561340_1470486703028277_4424937482963014742_n

A legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz: a közös idő

 

Mit csinálsz, amikor este nyolckor a gyereked a harmadik mese után még egyért könyörög, vagy csigát szeretne szedni az eső után?  Vagy épp még egy kísérletet szeretne Veled megcsinálni az amúgy is szétesett nap végén? Észérvek alapján nemet mondasz, de a szíveddel igent és biztos vagyok benne, hogy ez az utóbbi a helyes, ha tudsz vele azonosulni. Elengeded a korlátokat, a „le kellene már feküdni” befeszülését és közös élményt élsz meg a gyerkőccel, mert ezek a pillanatok egy életre „ útravalót” adnak neki.  Lehet, hogy azért van szüksége még egy mesére, hogy tudjon beszélni a félelmeiről, vagy, hogy megerősödjön az önbizalma vagy épp azért akar egy közös élményt, hogy Ő tanítson meg Téged valamire.  Mert kellenek a királylányok és királyfik is, hát még a mesebeli hét próba, ahol a vándorok a legyőzött problémák után hősök lesznek. 

pixel

pixel

 

Csillogó tekintetek a konyhában

Anya készítünk elefántfogkrémet? Hallatszik a kicsit sem hagyományos kérdés vasárnap este a konyhában a közel 8 éves kisfiam szájából. Azt hittem rosszul hallok, pedig dehogy, hisz Ő látta a Da Vinci Learning  TV-ben, hogy csak össze kell önteni ecetet és szódabikarbónát és már kész is a látványos katarzis, amikor is kilövel a reakcióba lépett anyag  az üvegből… az elefántfogkrém. Hát egy kicsit elszabtuk, volt abban még élesztő is, de szerencsére a Google és a vegyész nagyi segített az újszerű tevékenység megfejtésében, arról már nem is beszélve, hogy naná hogy fel kellett venni videóval a frenetikus kutatási eredményt. És igen, valóban a fenébe kívántam az egészet, miután már egész nap a családra főztem, kirándultunk, de a fiam csillogó tekintete, a felfedezés öröme mindenért kárpótol akár még vasárnap este is. De persze ez csak akkor élmény, ha megérkezünk az „együtt” időbe, ha nem befeszülve és kényszerből tesszük, ahogy a meséket sem lehet „erőből” mesélni.

Felmentés az esti mese alól

A mesékkel hasonló a helyzet, nagy a kényszer a mai világunkban, hogy minden este legalább negyed órát mesélj a gyereknek, mert akkor lesz csak okos. Nem, ezt nem így kell elképzelni, mesélni csak úgy és akkor lehet, ha mi is részesei tudunk lenni a mesének, akár könyvből, akár fejből mesélünk. A mese varázslat, ahogy a kísérletezés is, különleges meghitt pillanat, ami csak akkor és ott és jelen levők között történik meg, egy érzés, egy élmény, amit továbbviszünk onnan. Mindenki tudja, hogy milyen elmondhatatlanul megható és gyönyörű pillanat összebújva mesélni, a gondolatainkban elkalandozni, lelkünkben összefonódni egy –egy mesével. Hogy a közös csínytevéssel, játékkal, felfedezéssel a sikerül, megcsináltuk élménye milyen mélyen belénk ívódik, amikor elérjük a közös célt. És mindezt a belső képzelőerő, gondolatvilág, belső motiváció mozgatja, a lényeg, hogy együtt éljük meg.

 

Fedezzük fel a nagyvilágot!

Nagy megtiszteltetés, hogy a Da Vinci Learning TV csatorna nagykövete lehetek Magyarországon, akik már akár óvodáskorú gyerekek számára is izgalmas ismeretterjesztő filmeket vetítenek. Mindannyian tudjuk, hogy az állatos filmek tuti siker minden kislurkónál, a nagyobbacskákat pedig érdeklik a vicces, tudományos filmek is, amikor a konyhában, a kertben is lehet kutatni, keresni, az már csak a non plusz ultra, ha ehhez van védőszemüveg, köpeny, lombik is.

A cikk folytatását itt olvashatod: http://felelosszulokiskolaja.blog.hu/2017/11/29/a_legnagyobb_ajandek_amit_a_gyerekednek_adhatsz

 

22780654_1451398654937082_203700016552484624_n

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása