Fel

Légy látható!

Verkehrswacht-Guetersloh-Kind&Verkehr-Kinder-sehen-es-anders_01

Légy látható!

 

Ha megfigyeled az utcán az autókat, buszokat mindegyiknek világítanak a lámpái! A rendőrautók, mentőautók és a tűzoltók nemcsak láthatóak, hanem hallhatóak is,mikor szirénázva száguldanak. Te, hogyan lehetsz látható az utcán? Mire figyelj?

 

pixel

pixel

A kezdetek

 

A gyerekek első járműve a kerékpár. Sokszor a szülők figyelme csak addig terjed, hogy a gyerekek biztonságba legyenek rajta. A bukósisak a biciklizés elengedhetetlen kelléke! De mi a helyzet a lámpával, a macskaszemmel? Mindig ellenőrizzük, hogy a bicikli lámpája működjön. Akár szereljünk fel külön macskaszemeket a biciklire, az sem baj, ha több van rajta. Tehetünk a kerékre, a bicikli hátuljára, vagy épp az ülés végére is. Ezek használatával már rengeteg balesetet elkerülhetünk, hiszen szürkületkor, este valóban láthatóvá válnak a gyerekek.

kinder_img0007

 

Mutass példát!

 

A gyerekek látószöge teljesen más, mint egy felnőtté. Míg mi a járdán állva könnyedén belátjuk a kereszteződést, addig a gyerekek nem. Ők nem látnak el olyan messzire, hiszen jóval alacsonyabbak,  s valljuk be, sokszor nem is figyelnek a közlekedésre, csak mennek. A zebrán való átkelést külön tanítsuk nekik! Nem elég megállni, s figyelni, hogy mikor mehetünk át, hanem úgy is kell viselkedni. Át akarunk menni! S ezt mutatnunk is kell! Akár egy kézmozdulattal jelezni, akár határozottan elindulni. Fontos, hogy mikor egy –egy autó átengedett bennünket, köszönjük meg a kedvességét!

 

kinder-fahrrad-lernen

Nézz körül!

 

Mi szülők nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mikor lelépünk a járdáról mindig nézzünk körül! Először jobbra, aztán balra! Ez az alapvető szabály! De nem mindegy, hogy honnan lépünk le a járdáról! Ha biciklivel közlekedik a gyerek, akkor fontos szabály, hogy a zebránál le kell szállni a járműről és át kell tolni. Mindig hangsúlyozzuk nekik, hogy csak akkor indulhatunk el, ha jól láthatóak vagyunk. Akár fel is emelhetjük a kezünket, hogy engedjenek át az autósok. Egy fontos szabályt azért mindenképp tanítsunk meg a gyereknek, hogy álló busz mögül sose fusson ki! Várja meg mindig, míg a busz elmegy, s utána lépjen le az útra. Így lesz látható!

 

Érdemes egy-egy kelléket is beszerezni, amelyek segítenek a láthatóságban. Ilyen például egy fényt visszaverő karkötő, melyet vagy a karra, kabátra, vagy épp a nadrág szárára  könnyedén rá lehet csatolni. A fényvisszaverő mellény is sokat segíthet,ha hosszú útra megyünk biciklivel, rollerrel, görkorcsolyával. Ezek pár száz forintos termékek, amelyek sokszor életet is menthetnek!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása