Fel

Lengemesék és az 50. könyv- beszélgetés Berg Judittal

1801-lengemesek-2-tel-a-nadtengeren.32341

Lengemesék és az 50. könyv- beszélgetés Berg Judittal

 

Decemberben került mozikba egy új magyar animációs gyerekfilm, a Lengemesék 2. része. Ennek kapcsán beszélgettem Berg Judittal, a mese írójával, a kedvenc mesehőseiről, sorozatairól, illetve arról, hogy most jelent meg az 50. könyve is!

Anno a Csiribi és Panka című mese volt az első, amely megjelent az egyszervolt.hu oldalain, mint diafilm, majd sorra jelentek meg a könyveid, sorozataid, kicsiknek és nagyobbaknak is. Összesen mennyi is?

Most jelent meg az 50. könyvem! Ami nagyon nagy öröm számomra, s az írói pályámon is jelentős mérföldkő. Ez a könyv az Alma című könyv folytatása, melyben egy másik szereplő kerül most központba, Drifter. Az  Alma  című könyv sakk kalandregény, melyben az olvasó megismeri a sakk játék lélektani hátterét, működését. A könyv írásában Polgár Judit segített, s egy érdekesség, hogy a mese végén a csata egy valódi sakkjátszma rekonstruálása, Polgár Judit egyik sakk mérkőzését írtam át.

 

1114234_5

 

 

S kicsoda Drifter?

Drifter az Alma című regény másik szereplője, akit a számítógép világa inspirál. , mesterséges intelligencia, mobiltelefonok feltörése és hasonló informatikai érdekességek körül forog a történet. Hatalmas kaland volt ennek a regénynek a megírása is, egy hacker fiútól kaptam sok-sok segítséget, vele konzultáltam napi szinten. Ő adta a könyv szakmai hátterét, s őszintén nagyon sok mindent tanultam közben, míg írtam. A sorozat folytatódik majd, hiszen még két szereplő hátra van,  legközelebb Félix lesz a főszereplő, akit főleg az űrkutatás, a fekete lyukak kérdése, az atomfizika érdekel.

 

bergjudit_dedikal18

 

Azt veszem észre a könyveidnél, meséidnél, hogy ahogy cseperednek a gyerekeid, úgy nyúlsz mindig komolyabb témákhoz, mesékhez. Ezt mennyire igazolod?

Valóban részesei a gyerekeim a történeteimnek, motiválóak, jobban bele tudom élni magamat az őket érdeklő témákba. Ahogy nőttek, jöttek a nagyobbaknak szóló sorozatok, pl. Ruminik, vagy később az ifjúsági regények. De a Maszat sorozat még mindig folytatódik, a legújabb rész tavasszal fog megjelenni, pedig a fiam már elmúlt 11 éves. Szerencsére a könyv illusztrátorának – Agócs Írisznek, van most kisgyereke, így őt a saját kisfia is motiválja. De a húgom kisgyerekei is jelen vannak körülöttem, s persze ők is hatnak rám.

 

IMG_5777

 

Az első mesekönyved volt a Hisztimesék, viszont most megszületett a folytatása is, Hiszti címmel,  ami igazából a felnőtteknek szól.

A Hiszti nem annyira folytatása, mint inkább felnőtt párja a Hisztimeséknek. Pethő Orsolya pszichológus írta, aki nemcsak hisztiszakértő, de gyakorló édesanya is. Egyfajta mini tréning ez szülők számára a dackorszak idejére, amikor a kicsik a leggyakrabban kiborítják a szülőket. Pethő Orsi nemcsak elméleteket ír le, hanem gyakorlati segítséget is ad a szülőknek. Minden fejezet végén talál az olvasó feladatokat, gondolkodnivalókat. Nem vagy egyedül! –  ezt erősíti meg ez a könyv, amely játékosan, tippekkel, ötletekkel segít átvészelni a dackorszakot.

Folyamatosan dolgozol, új könyvek, s most egy újabb animációs film. A Lengemesék 2. része már a mozikban. Hogy készültél erre a filmre?

A Lengemesék első része, a Tavasz – Nyár, eredetileg sok rövid tévéepizód formában létezett. Később adódott a lehetőség, hogy animációs film készüljön belőle. Akkor a 60 perces film forgatókönyvéhez a több mint száz perces tévés anyagot is felhasználtuk. Most viszont teljesen más volt a helyzet, mert a Lengemesék 2. csak moziváltozatban készült. A film története úgy alakult, ahogy én megálmodtam. Szinte mindenki értette, hogy mire gondolok, a háttérrajzolótól kezdve a zeneszerzőn át, a rendezőig. Mindenki ráérzett arra a hangulatra, amit én elképzeltem. Ez a mesefilm számomra egy beteljesült álom. S amikor a 16 éves lányom a bemutató után azt mondta, hogy anya, te tök ügyes vagy!, akkor azt hiszem, valóban jó lett a film.

Kiknek ajánlod a filmet?

Főleg ovisoknak, kisiskolásoknak. A film készítésénél nagyon odafigyeltünk arra, hogy ne legyen 70 percnél hosszabb. Hiszen a kicsik nem tudnak tovább egy helyben nyugodtan ülni. Fontos volt, hogy ne legyen a történetben semmi agresszió, semmi félelmetes. S tényleg ilyen lett!  A Lengemesék 1. része már számtalan fesztiválon vett részt, eddig összesen hét díjat kapott. Külön büszke vagyok arra, hogy a chicagoi filmfesztiválon a szakmai zsűri mellett, a gyerekzsűri díját is megkaptuk!

Hátradőlsz, pihensz most, vagy folytatódik a munka?

Sokan mondják, hogy lassítsak. De nem megy. Mindig keresem az új kihívásokat, s szerencsére mindig vannak is új ötletek, témák. Tudom, hogy mit akarok megírni, s ami még fontos a tudatosság mellett, hogy nagyon szeretem is azt, amit csinálok. Szerintem ez a titka a munkámnak!

AK

A Lengemesék előzetesét itt láthatjátok!

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása