Fel

Magyar egyetemisták nemzetközi sikere

felsooktatas_03

Magyar egyetemisták nemzetközi sikere

 

A magyar oktatási rendszer egyik legnagyobb hibájának mondják, hogy inkább az elméleti tudásra helyezi a hangsúlyt. A diákok többsége úgy kerül a munkaerőpiacra, hogy fogalma sincs a cégek elvárásairól. Ezen változtat a DEMOLA platform, amelyen keresztül a BME és a BGF tanulói jelenleg éppen a CANON japán óriáscég fejlesztéseiben vesznek részt.

A DEMOLA™ egy nyílt innovációs platform egyetemi hallgatók, vállalkozások és felsőoktatási intézmények számára. A finnországi Tamperéből 2008-ban indult programban olyan hallgatói csapatok dolgoznak, amelyek tagjai a felsőoktatás különböző területeiről érkeznek. Ezek a „mini-vállalkozások”, a piacról érkező, „éles” projekt koncepciókon, fejlesztési feladatokon dolgoznak, és a partnercéggel közösen dolgozzák ki a megoldásokat.

Ha a fejlesztés végén az eredmény hasznosul, az bevételt jelent a résztvevőknek. Ha nem, akkor a projektben végzett feladatokért járó kreditponttal „vigasztalódhatnak” a hallgatók. A csapatok összeállításánál alapvető szempont, hogy az adott feladatok illeszkedjenek a megoldásban résztvevő hallgatók tanulmányaihoz.

A program most magyar mérnökhallgatóknak ad lehetőséget. Az ő kreatív gondolataikkal fejlődnek tovább a Canon irodai berendezéseinek szolgáltatásai. A japán cég magyar leányvállalata a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatóit hívta közös munkára. A fiatalok – túllépve az elméleten – profi környezetben és elvárásokkal fejleszthetnek a tervezéstől az értékesítésig. A világcég pedig új ötletekre vár, amellyel előnyt szerezhet az egyre gyorsuló technológiai versenyben.

Canon IMG_9279

A fiatalok viszik előre a világot – mondja Vajta László, a BME dékánja. Az ötleteik nélkül nem mennénk semmire. De az is fontos, hogy éles környezetben tanuljanak meg csapatban dolgozni, adott határidőre teljesíteni, és nem utolsó sorban angol nyelven kommunikálni.

A BME tanulói csaknem száz ötletet vetettek fel, amelyből négy továbbfejlesztésre került. Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy ezek közül egy, amely a fénymásolt oldalak fedettség mérését újítja meg, nemzetközi karrierre hivatott. Megnyílhat a lehetőség néhány fiatal mérnökhallgató előtt, hogy egy nagy világprojektben vegyenek részt.

 – Gellért Gábor –

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása