Fel

Magyar kutyák nyomoznak – tanulás és szórakozás egyben

berger-szimat1

Magyar kutyák nyomoznak – tanulás és szórakozás egyben

Másodikos gyerekek és tanítók is közreműködtek a Berger Szimat Szolgálat köteteinek végső kialakításában – hangzott el a Berger Kiadó bemutatóján. Az elsősorban hat-tíz éves gyerekek számára íródó mesés detektívsorozat különlegessége, hogy a történetek valódi helyszíneken játszódnak, és a főbb szerepekben a kilenc magyar kutyafajtára ismerhetünk rá. A Tanítók Egyesületének ajánlásával megjelent első rész a gyógyfürdők világában játszódik, Az ellopott Mikulás-szán című frissen megjelent kaland a szaloncukor történetét mutatja be.

pixel

pixel

 

A Harap utca 3/B-ben megnyílott a BerGer Szimat Szolgálat. Alapítói – Bernát és Gerzson, egy magyar vizsla és egy drótszőrű vizsla – immár nyugalmazott detektívek. A szolgálat új vezetője Bugac Pongrác, egy mudi. A kacagtatóan humoros detektívsorozat főbb szereplői a kilenc magyar kutyafajtát idézik meg. A fordulatos kalandok ismert, valóságban is létező helyszíneken játszódnak, ahová szeretni való, rajzfilmes stílusú figurák repítik az ifjú olvasókat – földön, vízen, levegőben, s olykor még a föld alatt is.

 

berger-kutyak

 

A Berger Kiadó bemutatkozó eseményén Tornóczky Anita, az Állatvédőrség Alapítvány vezetője hangsúlyozta, hogy nagyon fontos tartja a gyerekek szemléletformálását a felelős állattartás iránt, és egy mesés világ keretében könnyebb átadni az ismereteket, ez pedig közös célja az alapítványnak, és ennek a mesés sorozatnak. Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó igazgatója is, aki bejelentette, hogy a BerGer Szimat Szolgálat világának céljaival teljesen egyetértve, a szöveg és képi tartalom minőségét látva örömmel fogadta a Móra Kiadói Csoport tagjává ezt az új kiadót.

 

A Berger Szimat Szolgálat történetét és szereplőgárdáját Nyulász Péter, a Helka trilógia IBBY-díjas gyerekkönyv-szerzője, a rajzos karaktereket és vizuális világát Ritter Ottó animációs filmrendező társalkotóként hozta létre. Az elsődleges szempontunk az volt, hogy a gyerekek számára vonzó és szórakoztató legyen a Berger Szimat világa – mondta el az író, így képi világot is ehhez igazodva alkotta meg az illusztrátor.

 

berger-int-5

 

A magával ragadó tartalom mellett a sorozat másik fontos célja az ismeretterjesztés és az olvasóvá nevelés. A kötetek ezért nagy betűmérettel és sok képpel készülnek, hogy az első olvasó gyerekek átélhessék egy könyv elolvasásának büszkeséggel teli élményét, méghozzá értékes tartalommal. Ennek érdekében a sodró lendületű kalandokhoz kis keretes formában, történelmi, hon- és természetismereti tudásmorzsák kapcsolódnak a könyvekben. A Tanítók Egyesületének alelnöke, Czirbeszné Ignácz Éva a tájékoztatón kiemelte, hogy ezek kiváló lehetőséget kínálnak a tanítók számára a differenciált oktatáshoz. A Fürdők réme című első kötethez az egyesület ajánlásával olvasás – szövegértés fejlesztő, illetve rajzos – foglalkoztató feladatlapok készültek a gyerekek – illetve pedagógusaik számára. Ezek a munkafüzetek ingyenesen letölthetők a www.bergerszimat.hu oldalról.

 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum színháztermében, a Kulteában zajló bemutatóval egyidőben, szaloncukor készítő foglalkozáson vettek részt gyerekek. A múzeum pedagógusai bemutatták a múltszázad eleji cukrászdák életét a gyerekeknek, akik ezután saját kezűleg készítettek szaloncukrot az eredeti alapanyagból: fondantcukorból. A Berger Szimat Szolgálat alkotói azt is elárulták, hogy a múzeummal további együttműködésben gondolkodnak. Terveik szerint a sorozat tavaszra tervezett következő kalandja részben itt játszódik majd.

 

szaloncukor

 

 

Detektívkönyv-sorozat a 6–10 éves korosztálynak

 

A BerGer Szimat Szolgálat egy magándetektív iroda. A kacagtatóan humoros és fordulatos kalandok szereplői valós kutyafajták jellegzetességeit viselik – a főszereplő csapat a kilenc magyar kutyafajtát jeleníti meg. A kalandok ismert, valóságban is létező helyszíneken, modern környezetben játszódnak, ahová szeretni való figurák repítik az ifjú olvasókat – földön, vízen, levegőben és olykor még a föld alatt is.

A magával ragadó tartalom mellett az olvasóvá nevelés és az ismeretterjesztés is fontos célja a sorozatnak. A kötetek nagy betűmérettel és sok képpel készülnek, rajzfilmes stílusban. A szöveghez kis keretes formában lexikális ismeretek is kapcsolódnak, a Tanítók Egyesületének ajánlásával pedig foglalkoztató feladatlapok készültek a gyerekek – illetve pedagógusaik számára. A munkafüzetek ingyenesen letölthetők a www.bergerszimat.hu oldalról.

 

A sorozat történeti háttere

 

A két nyugdíjas öregúr, Bernát (magyar vizsla) és Gerzson (drótszőrű vizsla) kuzinok a friss diplomás unokaöccsükre, Bugac Pongrácra (mudi) hagyják irodájukat, a BerGer Szimat Szolgálatot, a Harap utca 3/B. alatt. A két idős eb ma már csak olvasgatni, sakkozgatni szeret a parkban; persze azért még mindig kézben tartják a szálakat. Pongrác lelkes és igyekvő, örömmel veszi át a Szolgálat vezetését, amiben egy kis csapat van a segítségére. E baráti hálózat tagjai aztán minden bonyodalmon átsegítik egymást, és megoldják a legrejtélyesebb ügyeket is, akár a híres gyógyfürdőink bezárásának okaira, akár a karácsonyi szaloncukorhiány hátterére kell fényt deríteni…

 

 

nyulasz-ritter

Nyulász Péter és Ritter Ottó

 

Alkotók:

 

író: Nyulász Péter

 

– IBBY Év gyermekkönyve 2011 (Helka – A burok-völgy árnyai)

– Junior Prima 2011 (egyszervolt.hu)

– Aranykönyv 2011 – TOP50 (Miazmég c. kötet)

– Aranykönyv 2015 – TOP10 (Helka trilógia II. – Ciprián c. kötet)

 

 

illusztrátor: Ritter Ottó, animációs rendező

 

– Europrix Multimedia Best Adaptation Award

– Cartoon Network; VIVA television

– Mr. Bean, Lilli Fee

– Angelina Balerina; Hush-Hush wood

www.ritterotto.blogspot.hu

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása